Σάββατο 21 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Κλαίγεται ο Ερντογάν ότι τα δυτικά ΜΜΕ τον αδικούν για την τουρκική οικονομία

  18/04/2019 21:15
Κλαίγεται ο Ερντογάν ότι τα δυτικά ΜΜΕ τον αδικούν για την τουρκική οικονομία

Κλαίγεται ο Ερντογάν ότι τα δυτικά ΜΜΕ τον αδικούν για την τουρκική οικονομία

  18/04/2019 21:15

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τα δυτικά Μέσα Ενημέρωσης που καλύπτουν θέματα της τουρκικής οικονομίας, μετά το δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αμφισβήτησε τη διαχείριση από την Κεντρική Τράπεζα των συναλλαγματικών διαθεσίμων της σε ξένο νόμισμα.

Η οικονομία της Τουρκίας έχει εισέλθει στην πρώτη της ύφεση σε μια δεκαετία μετά τη νομισματική κρίση που έπληξε πέρσι την τουρκική λίρα, δημιουργώντας ανησυχία στους ξένους επενδυτές σε σχέση με τις πολιτικές της Κυβέρνησης να διαχειριστεί μια ανάπτυξη.
 
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δημοσίευμα των Financial Times την Τετάρτη ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα με βραχυπρόθεσμο δανεισμό, κάτι για το οποίο οι αναλυτές ανησυχούν πως αυτός είναι ένας τρόπος να ενισχύσει τα αποθεματικά της έναντι οποιασδήποτε νέας κρίσης της τουρκικής λίρας.

Τον περασμένο μήνα, η λίρα υποχώρησε σχεδόν 6% μέσα σε μια μέρα τόσο λόγω ανησυχιών των επενδυτών για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κεντρικής Τράπεζας σε ξένο νόμισμα όσο και για ανησυχίες ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε στραφεί σε ανορθόδοξους τρόπους για να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα, πριν από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου.
 
Το δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι είχε υπολογίσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας είναι πολύ χαμηλότερα από τα 28,1 δισ. δολάρια που ανακοινώθηκαν επίσημα τον Απρίλιο εάν αφαιρεθεί από τον υπολογισμό ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός που διενήργησε απο τις τουρκικές εμπορικές τράπεζες η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg, το ποσό για τις συναλλαγές αυτές ανήλθε στα 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.
 
"Δυστυχώς, ορισμένα τμήματα στη Δύση, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία ενημέρωσης, προσπαθούν να πουν ότι η οικονομία μας έχει καταρρεύσει", δήλωσε ο Ερντογάν σε επιχειρηματικό φόρουμ.
 
Η λίρα υποχώρησε σχεδόν 1,5% έναντι του δολαρίου στις συναλλαγές το απόγευμα της Πέμπτης.
 
Σε απάντηση στους FT, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κεντρική Τράπεζα αν και αναγνώρισε ότι οι βραχυπρόθεσμες πράξεις ενδέχεται να επηρεάσουν τα αποθεματικά, δήλωσε ότι οι υπολογισμοί της είναι σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν στους FT ότι ανησυχούσαν για τις ανορθόδοξες μεθόδους και για τη διαφάνεια.
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας