Δευτέρα 12 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ευρωπαϊκές ζυμώσεις ενόψει της συνόδου της Πέμπτης για το Brexit

  19/03/2019 18:56
Ευρωπαϊκές ζυμώσεις ενόψει της συνόδου της Πέμπτης για το Brexit

Ευρωπαϊκές ζυμώσεις ενόψει της συνόδου της Πέμπτης για το Brexit

  19/03/2019 18:56
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ συμφώνησαν ότι πρέπει το Λονδίνο να παρουσιάσει την πρότασή του για το μέλλον της διαδικασίας του Brexit πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης, αναφέρει κοινή δήλωση των δύο μετά από συνάντησή τους στο Δουβλίνο.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο επιβεβαίωσε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα συντάξει επιστολή προς τον κ. Τουσκ ζητώντας παράταση του Άρθρου 50.

Το πότε θα σταλεί η επιστολή και τι θα περιλαμβάνει ως βρετανικό αίτημα δεν αποσαφηνίστηκε ωστόσο.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η κα Μέι θεωρεί πως η κατάσταση γύρω από το Brexit έχει πλέον περιέλθει σε κρίση. 

Στο Δουβλίνο ο κ. Τουσκ επαναβεβαίωσε τη στήριξη και αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ιρλανδία.

Η κοινή δήλωση τονίζει επίσης ότι Δουβλίνο και Βρυξέλλες προετοιμάζονται για το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο θα είχε αρνητικές συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους.
 
Την ίδια ώρα, η Καγκελάριος Μέρκελ δηλώνει ότι θα επιχειρήσει με όλες τις δυνάμεις της να αποσοβήσει τον κίνδυνο ενός άτακτου Brexit.

Όπως δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο «θα αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις μου, μέχρι το τελευταίο λεπτό της 29ης Μαρτίου, προκειμένου να έχουμε μια συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ».

«Έχουμε ακόμη λίγες ημέρες καιρό», πρόσθεσε η Καγκελάριος.

Η ίδια εκτιμά πως όλα εξαρτώνται από τα επόμενα βήματα της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, αλλά και από όσα διαδραματίζονται στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η Άγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ότι «για την ώρα θα παρακολουθούμε πολύ στενά τις αντιδράσεις της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι σε όσα γίνονται στο βρετανικό Κοινοβούλιο και θα αντιδράσουμε ανάλογα με τις εξελίξεις».

Η Μέρκελ φάνηκε να μην έχει απαντήσεις για το ποιες θα είναι οι εξελίξεις αυτές, λέγοντας «δεν μπορώ την στιγμή αυτή να εκτιμήσω το τι θα γίνει».

Επίσης, δήλωσε έκπληκτη από το γεγονός ότι οι κανόνες του βρετανικού Κοινοβουλίου του 19ου αιώνα εξακολουθούν και είναι παρόντες στη Βρετανία.

Και κατέληξε λέγοντας «θέλω πραγματικά μέσα από την καρδιά μου να έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τη Βρετανία ακόμη και μετά την έξοδο της από την ΕΕ και πιστεύω πως θα το πετύχουμε».
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας