Σκάνδαλο πυροδότησε πολιτική κρίση στον Καναδά

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Καναδά, Άντριου Σιρ, δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό οφείλει πλέον να παραιτηθεί, ενώ αξίωσε να διενεργηθεί έρευνα της αστυνομίας για τις παρεμβάσεις στην υπόθεση της SNC-Lavalin.

Ο ηγέτης των συντηρητικών δήλωσε ότι τον αηδίασε και του προκάλεσε φρίκη η κατάθεση της πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, ενώπιον επιτροπής της καναδικής Βουλής για το σκάνδαλο. Ο Σιρ είπε πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν η αντιπολίτευση θα υποβάλει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης των Φιλελεύθερων υπό τον Τριντό λόγω της υπόθεσης.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έκρινε εξάλλου ότι πρέπει να παραιτηθεί ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδιακής δημόσιας διοίκησης του Καναδά, διότι υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές ενέργειες στην υπόθεση της SNC-Lavalin.

Η πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά κατηγόρησε την Τετάρτη το περιβάλλον του Πρωθυπουργού,Τζάστιν Τριντό ότι της άσκησε "ανάρμοστες" πιέσεις προκειμένου να φροντίσει ο καναδικός όμιλος SNC-Lavalin, ο οποίος ενεπλάκη σε σκάνδαλο διαφθοράς στη Λιβύη, να μην προσαχθεί σε δίκη.

Η πρώην Υπουργός των Φιλελεύθερων εκφράστηκε για πρώτη φορά δημόσια για την υπόθεση αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, πριν από τρεις εβδομάδες.
Οι δηλώσεις της ενδέχεται να επιδεινώσουν αυτήν που χαρακτηρίζεται ήδη η χειρότερη κρίση στη διάρκεια της θητείας του Τζάστιν Τριντό, που οδήγησε στην παραίτηση της Ουίλσον-Ρέιμπουλντ αλλά και του πιο στενού του συνεργάτη και προσωπικού του γραμματέα.

"Μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2018, δεχόμουν συνεχείς πιέσεις από μέρους πολλών προσώπων στις τάξεις της κυβέρνησης για να επέμβω πολιτικά (...) και με ανάρμοστο τρόπο, ώστε να υπάρξει φιλικός διακανονισμός (της καναδικής δικαιοσύνης) με την SNC-Lavalin", αφηγήθηκε η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ ενώπιον της επιτροπής της καναδικής Βουλής που είναι αρμόδια για τη Δικαιοσύνη.

Τόνισε ακόμη πως δέχθηκε επανειλημμένα "συγκαλυμμένες απειλές", ότι της δόθηκε να καταλάβει πως καλά θα έκανε "να αποφύγει μια σύγκρουση με τον πρωθυπουργό" ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση. Συμπλήρωσε ότι πιστεύει ακράδαντα πως υποβιβάστηκε στο αξίωμα της υπουργού αρμόδιας για τις Υποθέσεις των Βετεράνων στον μίνι-ανασχηματισμό του Ιανουαρίου εξαιτίας της άρνησής της να επέμβει στην υπόθεση της εταιρείας-κολοσσού των κατασκευών.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η κυβέρνηση του Τριντό έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, εξαιτίας των κατηγοριών που άσκησε με απρεπή τρόπο πιέσεις στην πρώην υπουργό να παρέμβει στη δικαιοσύνη ώστε να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός στην υπόθεση της SNC-Lavalin, έπειτα από μια σειρά αποκαλύψεων της εφημερίδας Globe & Mail.

Ο Τριντό αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος ή το περιβάλλον του άσκησαν πίεση γι' αυτό. Ο καναδικός όμιλος κατηγορείται για διαφθορά, συγκεκριμένα ότι μοίρασε δωροδοκίες ύψους 48 εκατ. καναδικών δολαρίων (32 εκατ. ευρώ) σε λίβυους αξιωματούχους επί των ημερών του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, μεταξύ του 2001 και του 2011.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ