Η Μογκερίνι για ευρωπαϊκή προοπτική πΓΔΜ και Αλβανίας

Την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεδριάζει αύριο στο Λουξεμβούργο, θα λάβει τη σωστή απόφαση σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ και της Αλβανίας, εξέφρασε σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Προσερχόμενη στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα στο Λουξεμβούργο, η κ. Μογκερίνι τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα. «Πρόκειται για μία αξιοκρατική διαδικασία. Όταν υπάρχει πρόοδος πρέπει να αναγνωρίζεται και να ενθαρρύνεται» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ελπίζω και αναμένω τα κράτη-μέλη αύριο να λάβουν τη σωστή απόφαση».

Στη συνέχεια, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων υπογράμμισε την «εντυπωσιακή»» πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην υπογραφή της συμφωνίας για το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ , στην οποία η ίδια ήταν παρούσα και συμπλήρωσε ότι ήταν μία «ιστορική στιγμή», η οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί.

Επίσης, μίλησε για τη χθεσινή συνάντηση που είχε στο πλαίσιο του διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, η οποία, όπως είπε, παρά τις δυσκολίες, προχωράει με ενθαρρυντικά βήματα.

«Τώρα, τα Δυτικά Βαλκάνια περιμένουν από την ΕΕ να φανεί συνεπής και να κάνει αυτό που πρέπει» κατέληξε η κ. Μογκερίνι.

O γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα από την πλευρά του, από το Λουξεμβούργο, ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει την πΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος της Συμμαχίας, μόνο αν επικυρώσει τη συμφωνία του ονόματος και αν υπερισχύσει το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα.

Προσερχόμενος στο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, στο οποίο μετέχει και ο γγ του ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ ερωτηθείς σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ απάντησε αυτή είναι μία απόφαση που θα λάβουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

«Αναμένω και ελπίζω ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (με την πΓΔΜ)» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Χρειαζόμαστε την πλήρη επικύρωση και τη θετική ψήφο στο δημοψήφισμα» τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την «ιστορική» σημασία της συμφωνίας, η οποία είναι μία «ιστορική ευκαιρία» για τη χώρα να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε τον λαό της πΓΔΜ να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία και να στηρίξει τη συμφωνία της ονομασίας, υποστηρίζοντας ότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα υπάρξει πρόσκληση από το ΝΑΤΟ για να γίνει η χώρα πλήρες μέλος της Συμμαχίας. «Είναι μία μοναδική ευκαιρία που πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Στηρίζω σθεναρά τη συμφωνία» επισήμανε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»