Νέο τεστ για την Άγκελα Μέρκελ οι εκλογές στην Κάτω Σαξονία

Η Άγκελα Μέρκελ, νικήτρια αν και αποδυναμωμένη των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, είναι αντιμέτωπη με ένα ακόμη τεστ, τις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

"Η μάχη θα είναι στήθος με στήθος", παραδέχθηκε η 63χρονη καγκελάριος στη διάρκεια μιας τελευταίας συνάντησης την Παρασκευή το βράδυ στην Κάτω Σαξονία, στη βόρεια Γερμανία. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το κόμμα της, προηγείται ελαφρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Ωστόσο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, το CDU εμφανιζόταν βέβαιο ότι θα κερδίσει από το SPD και τους Πράσινους το κρατίδιο αυτό, όπου βρίσκεται η έδρα της Volkswagen, της μεγαλύτερης παγκοσμίως αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία όμως έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας του σκανδάλου dieselgate.

Μάλιστα η περιφερειακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να προκηρύξει εκλογές αφού μια βουλευτής των Πράσινων εντάχθηκε στο CDU, το οποίο βρίσκεται πρώτο εδώ και καιρό στην πρόθεση ψήφου. "Μια νίκη στην Κάτω Σαξονία είναι σημαντική για τη Μέρκελ διότι θα την ενισχύσει και θα αποδείξει ότι το κόμμα της μπορεί ακόμη να κερδίζει στις περιφερειακές εκλογές", εκτίμησε ο Όσκαρ Νίντερμαϊερ, του Freie Universitat του Βερολίνου.

Ο επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς έχει από την πλευρά του άμεση ανάγκη μια νίκη έπειτα από τρεις συνεχόμενες ήττες σε περιφερειακές εκλογές φέτος και το απογοητευτικό αποτέλεσμα του κόμματός του στις ομοσπονδιακές εκλογές. Το SPD συγκέντρωσε το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του, γεγονός που το ώθησε να περάσει στην αντιπολίτευση έπειτα από τέσσερα χρόνια συγκυβέρνησης με το CDU.

Μια νίκη στην Κάτω Σαξονία θα επιτρέψει στη Μέρκελ να ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τις περίπλοκες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το ΗΒ πρόσθεσε επτά πρόσωπα και έξι οντότητες στις διεθνείς κυρώσεις κατά Ιράν
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
«Έχουμε δει τα κενά και κάναμε διορθώσεις», απαντούν ΥΠΑΜ και ΕΦ για την έκθεση της Ελεγκτικής
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»
Φρικτό έγκλημα στο Σικάγο-Σκότωσαν 19χρονη έγκυο και της αφαίρεσαν το μωρό
Καταβολή επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας σε μητέρα ζητά η Λοττίδη-Απέρριπταν αιτήσεις της για 2,5 χρόνια
Αρνήθηκε της χημειοθεραπείες για να γεννήσει το παιδί της-Έζησε μαζί του μόλις οκτώ μήνες
Επιλύουν το θέμα των πολλαπλών συντάξεων με μια απλή δήλωση αποποίησης τα κόμματα
Γερμανός δισεκατομμυριούχος που είχε κηρυχθεί νεκρός το 2021 ίσως ζει κρυφά στη Μόσχα με την ερωμένη του