Εκλογές Γερμανία: Μπροστά η Μέρκελ – Άνοδος της ακορδεξιάς

Μια εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στη Γερμανία, τίποτα δεν δείχνει πως οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς θα μπορέσουν να καλύψουν το έδαφος που τους χωρίζει από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άγκελα Μέρκελ.

Ο υποψήφιος Καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία, προσπαθώντας να εμφυσήσει στους ψηφοφόρους του κλίμα αισιοδοξίας, ότι δηλαδή ακόμη υπάρχουν ελπίδες να είναι αυτός νικητής των επερχόμενων εκλογών. Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται σταθερά μπροστά, με ποσοστό που κυμαίνεται από 36-38%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες αντίστοιχα σημειώνουν ποσοστά 20 με 23%.

Εάν συνεπώς δεν υπάρξει κάποια μεγάλη έκπληξη, είναι εξαιρετική δύσκολο να κλείσει η ψαλίδα αυτή.

Το ενδιαφέρον τώρα όλων έχει στραφεί στο ποιό κόμμα θα κατακτήσει την τρίτη θέση στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, τα δύο κόμματα που θα δώσουν αγώνα για την τρίτη θέση είναι οι Φιλελεύθεροι και το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία», με το δεύτερο να εμφανίζει τις περισσότερες πιθανότητες.

Θα είναι και η πρώτη φορά –εάν αυτό καταστεί πραγματικότητα- στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας, που ένα τόσο ανοιχτά εξτρεμιστικό κόμμα θα μπει με ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Δημοσκοπικά, εάν γίνονταν σήμερα εκλογές στη Γερμανία, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» θα συγκέντρωνε ποσοστό 10-12%.
Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία έχει παρόλα αυτά και μια καλή πλευρά. Έχει ενεργοποιήσει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των Γερμανών ψηφοφόρων, καθώς –όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση- το 80% δηλώνει πως θα προσέλθει στις κάλπες να ψηφίσει, ακριβώς επειδή επιθυμεί να φρενάρει την άνοδο της ακροδεξιάς.

Επομένως, μπορούμε να συμπεράνουμε πως θα υπάρξει υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές.

Την ίδια στιγμή επανακάμπτει –τουλάχιστον δημοσκοπικά- το κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο στις προηγούμενες εκλογές δεν κατάφερε να περάσει το όριο του 5%, με αποτέλεσμα να μην εισέλθει στο ομοσπονδιακό γερμανικό Κοινοβούλιο.

Τώρα, φαίνεται πως θα κινηθεί μεταξύ 8 με 10% και υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να είναι ο νέος κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών.

Το κόμμα της Αριστεράς φαίνεται να κρατά σταθερά τα εκλογικά ποσοστά του μεταξύ 8 και 9%, δίχως κανείς ωστόσο να περιμένει από αυτό την μεγάλη εκλογική έκπληξη.

Το κόμμα με το μεγαλύτερο μέχρις στιγμής πρόβλημα είναι το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο έχει καταρρεύσει στις δημοσκοπήσεις, φθάνοντας στο 6 με 8%, ενώ λίγο παλαιότερα βρίσκονταν στο 11 με 12%.

Οι Πράσινοι συνεπώς θα πρέπει να δώσουν κυριολεκτικά μάχη για να ξεπεράσουν το εκλογικό όριο του 5% και να έχουν παρουσία στη Βουλή.

Ερωτηματικό τώρα παραμένει το εάν οι Σοσιαλδημοκράτες θα θελήσουν και πάλι να πάρουν μέρος σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Ο υποψήφιος Καγκελάριος Σουλτς, δήλωσε εχθές πως όταν φθάσει η ώρα των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα πρέπει να υπάρξει ψηφοφορία των μελών του κόμματος για να αποφασίσει εάν θα μετέχουν ή όχι σε έναν τέτοιο συνασπισμό.

Η ιδέα όμως αυτή βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις από μέλη των Σοσιαλδημοκρατών, που υποστηρίζουν πως το κόμμα για να ανακάμψει πρέπει για μια περίοδο να βρεθεί στην αντιπολίτευση.
 

Δειτε Επισης

Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Χειροπέδες σε δεσμοφύλακα για τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στο Φρουραρχείο των Κεντρικών Φυλακών
Στο κελί ο 60χρονος που παρέσυρε με το όχημα του αστυνομικό
Στις φλόγες συνεργείο στη Λευκωσία-Κάηκαν ολοσχερώς δώδεκα αυτοκίνητα (pics)
Κλάπηκε όχημα αξίας 30 χιλιάδων στη Λεμεσό-Συνελήφθη 21χρονος
Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
Πάνω από 100 οι μετανάστες που έφθασαν τη Δευτέρα στην Κύπρο-Δύο συλλήψεις
Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη, θα προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές