«Φωτιά» στον πλανήτη από τον Κιμ και την έκτη πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

Με τα νεύρα και την υπομονή της διεθνούς κοινότητας παίζει ο πολεμοχαρής ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σπέρνοντας τον τρόμο και τον πανικό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Η ανακοίνωση της Πιόνγιανγκ ότι πραγματοποίησε με επιτυχία την έκτη πυρηνική δοκιμή με μια εξελιγμένη βόμβα υδρογόνου βάζει «φωτιά» στην παγκόσμια σκακιέρα: ρίχνει λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις Βορείου Κορέας- Δύσης και ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη κορεατική χερσόνησο.

Μετά την καταδίκη σύσσωμης της διεθνούς κοινότητας, ο Τραμπ αντέδρασε έστω και καθυστερημένα μέσω Twitter: «Η Βόρειος Κορέας είναι ένα κράτος - παρίας που συνεχίζει να προκαλεί με εχθρικές και επικίνδυνες κινήσεις την Ουάσινγκτον», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην Κίνα για την οποία είπε ότι είναι ντροπή που προσπαθεί να βοηθήσει το καθεστώς της Πιόνγιανγκ.

Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι η βόμβα υδρογόνου μπορεί να τοποθετηθεί σε κεφαλή διηπειρωτικού πυραύλου κάνοντας μία άκρως επικίνδυνη επίδειξη δύναμης των πυρηνικών της δυνατοτήτων.

Την ίδια ώρα, σύσσωμη η διεθνής κοινότητα έσπευσε να καταδικάσει τα όσα ισχυρίζεται ο Κιμ με τη Νότιο Κορέα να ζητά την πλήρη απομόνωση του καθεστώτος της Πιόνγιανγκ.
 
 
Στο μεταξύ, οι πολίτες χωρών που γειτνιάζουν με τη Β. Κορέα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, ενώ Κίνα και Ρωσία πραγματοποιούν ελέγχους για να μετρήσουν τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή. Σκληρή αντίδραση κατά της Πιόνγιανγκ ζήτησαν Σεούλ και Παρίσι ενώ το Τόκιο εξέφρασε την οργή του.

Η κίνηση αυτή της Πιόνγιανγκ ερεθίζει πρώτα απ΄ όλους τον Αμερικανό πρόεδρο. Είναι η πρώτη πυρηνική δοκιμή την οποία πραγματοποίησε το καθεστώς της Πιόνγιανγκ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Αμερικανός πρόεδρος. Πριν την έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, ο Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε. Οι δύο πολιτικοί άνδρες αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιανγκ. Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Χ.Ρ Μάκμάστερ δήλωσε στον Ιάπωνα ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ είναι απολύτως δεσμευμένες στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας, μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα. Ο ΜακΜάστερ έδωσε αυτές τις διαβεβαιώσεις στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Σοτάρου Τανιούτσι, γενικό διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης.
 
Δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά Ν. Κορέα
 
Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να δοθεί «η πιο ισχυρή» απάντηση στη Βόρεια Κορέα. Ο Μουν Τζε Ιν επεσήμανε ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν «όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα».Στο μεταξύ, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο σύμβουλος νοτιοκορεάτη προέδρου, Τσουνγκ Εουι Γιονγκ επεσήμανε Ουάσινγκτον και Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα.
 
Έκτακτους ελέγχους για ραδιενέργεια ξεκινά η Κίνα
 
Η δόνηση που σημειώθηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή κι έγινε αισθητή στη βορειοανατολική Κίνα, ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.  Οι μεθοριακές πόλεις Γιαντζί και Μπαϊσάν επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση, η οποία όμως έγινε αισθητή και στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την Τσανγκτσουνγκ, η οποία βρίσκεται περισσότερα από 400 χιλιόμετρα μακριά από τον ποταμό που χωρίζει την Κίνα από τη Βόρεια Κορέα. Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ξεκινά σήμερα έκτακτους ελέγχους των επιπέδων ραδιενέργειας στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.
 
Ψυχραιμία ζητά η Ρωσία
 
Η χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία της για την έκτη πυρηνική δοκιμή που ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε το καθεστώς της Πιόνγιανγκ. Ειδικοί που μέτρησαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στη ρωσική Άπω Ανατολή ανακοίνωσαν πως βρίσκονται σήμερα «στα κανονικά επίπεδα». Κάτοικοι του Βλαδιβοστόκ δήλωσαν ότι ένιωσαν τη δόνηση που προκλήθηκε από την πυρηνική δοκιμή. «Δεν καταγράφηκε καμία αύξηση της ραδιενέργειας στην περιοχή Πριμόρσκι», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία ελέγχου.
 
Κοινή στάση για αυστηρότερα μέτρα από Μέρκελ-Μακρόν
 
Για τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο συζήτησαν τηλεφωνικά Άνγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν με την γερμανική κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τη νέα πυρηνική δοκιμή. «Αυτή η πιο πρόσφατη πρόκληση του ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ έχει φθάσει σε ένα νέο μέγεθος», προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Μέρκελ και Μακρόν συμφώνησαν, επίσης, πως η Βόρεια Κορέα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά σε αυτή τη νέα κλιμάκωση. «Επιπρόσθετα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να δράσει τώρα. Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια ενίσχυση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Βερολίνου.
 
ΠΗΓΗ: protothema.gr/

Δειτε Επισης

Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη