Οι φονικότεροι σεισμοί του αιώνα-Χιλιάδες νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές

Οι φονικοί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία ξύπνησαν μαύρες μνήμες από τις επτά πιο καταστροφικές δονήσεις κατά τον 21ο αιώνα.

«Σημειώθηκε η μεγαλύτερη καταστροφή από τον σεισμό του 1939 στο Ερζιντζάν που ζήσαμε τον περασμένο αιώνα». Με αυτά τα λόγια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε σε Τουρκία και Συρία, παρασύροντας στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους και προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Δυστυχώς, όσο περνά η ώρα οι ανθρώπινες απώλειες θα αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς οι νεκροί ξεπέρασαν τις 5.000 ενώ και οι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Ο μεγαλύτερος σεισμός στην Τουρκία από το 1939

Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες είναι η ισχυρότερη στην Τουρκία από το 1939, όταν ο Εγκέλαδος "χτύπησε" την ανατολική πόλη Ερζιντζάν, στοιχίζοντας τη ζωή σε περίπου 33.000 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 10.000.

Μέχρι στιγμής, τον 21ο αιώνα, επτά μεγάλοι σεισμοί έχουν οδηγήσει στον θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, συνολικά.

Ο σεισμός στην Ινδία και το τσουνάμι στην Ιαπωνία το 2001

Ο σεισμός του Γκουτζαράτ στην Ινδία τον Ιανουάριο του 2001 και ο σεισμός και το τσουνάμι του Τοχόκου στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011 στοίχισαν, αμφότεροι, λίγο πάνω από 20.000 ζωές.

Στην πρώτη περίπτωση, οι προσπάθειες παροχής βοήθειας παρεμποδίστηκαν από τους συνεχείς μετασεισμούς μεγέθους 5,9 βαθμών, ενώ οι ζημιές σε μεγάλους δρόμους καθυστερούσαν τη διανομή των απαραίτητων προμηθειών.

Τα νοσοκομεία, πολλά χωρίς ρεύμα ή νερό, είχαν κατακλυστεί από τον αριθμό των τραυματιών, με περισσότερους από 30.000 ανθρώπους να χρειάζονται θεραπεία μόνο στο Bhuj, μια πόλη με πληθυσμό 150.000 κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Στη Ιαπωνία, κάθε χρόνο στις 11 Μαρτίου, τιμάται η μνήμη περισσότερων από 18.000 θυμάτων που σκοτώθηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι που άφησαν πίσω τους μια κατεστραμμένη ακτογραμμή στα βορειοανατολικά χώρας.

Ο σεισμός προκάλεσε, επίσης, την καταστροφή στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα Ντάιτσι. Τις μέρες μετά τον σεισμό σημειώθηκαν εκρήξεις σε αντιδραστήρες του σταθμού και καταγράφηκε διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Από το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, 123.000 άνθρωποι εξακολουθούν να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους εξαιτίας των υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας στην περιοχή.

Η φονική δόνηση στο Ιράν το 2003

Στο Ιράν, ο σεισμός 6,3 βαθμών στην πόλη Μπαμ στις 26 Δεκεμβρίου 2003 άφησε πίσω του πάνω από 26.000 νεκρούς.

Χαρακτηριστικό της καταστροφής είναι ότι κατέρρευσε η ακρόπολη Αργκ-ε-Μπαμ, που κτίστηκε πριν από 2.000 χρόνια με πήλινα τούβλα και προσείλκυε χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Το κτίσμα αυτό, μήκους 300 μέτρων και πλάτους 200 μέτρων, θεωρούνταν ένα από τα θαύματα της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράν.

H πόλη Μπαμ είχε 80.000 κατοίκους και βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά της Τεχεράνης. Ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 05.28 το πρωί κατέστρεψε το 70% των σπιτιών, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους την ώρα που κοιμόντουσαν.

Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, ο ισχυρότερος των οποίων είχε μέγεθος 5,3 βαθμών.

Οι σεισμοί σε νότια Ασία και Κίνα με πάνω από 87.000 νεκρούς

Δύο μεγάλοι σεισμοί στα μέσα της δεκαετίας του 2000 είχαν αμφότεροι βαρύ απολογισμό, με 87.000 νεκρούς– ο σεισμός στο Κασμίρ τον Οκτώβριο του 2005 έπληξε την Ινδία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν και ο σεισμός του Σετσουάν έγινε τον Μαΐου 2008 στην Κίνα.

Στην πρώτη περίπτωση, η δόνηση 7,6 βαθμών κοντά στα σύνορα Πακιστάν - Ινδίας κατέστρεψε χωριά, προκάλεσε κατολισθήσεις και ισοπέδωσε πολυκατοικίες και στις δύο χώρες.

Στις πρωτεύουσες του Πακιστάν, της Ινδίας και του Αφγανιστάν, κτίρια σείστηκαν για περίπου ένα λεπτό και πανικόβλητοι άνθρωποι έτρεχαν από τα σπίτια και τα γραφεία τους, ενώ οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν.

Για ώρες, μετασεισμοί σημειώνοντας σε όλη την περιοχή, την ώρα που συνεργεία διάσωσης προσπαθούσαν να περισυλλέξουν σορούς από τα συντρίμμια.

Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή του Σετσουάν, η σεισμική δόνηση που είχε μέγεθος 7,8 βαθμών έγινε αισθητή σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων μακριά, όπως στο Πεκίνο, αλλά και το Βιετνάμ και την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης.

Οι εικόνες που μεταδίδονταν από την περιοχή ήταν εφιαλτικές. Στην κομητεία Μπεϊτσουάν κατέρρευσε το 80% των κτιρίων, ενώ σε ολόκληρη την πληγείσα επαρχία κατέρρευσαν σχολεία, νοσοκομεία και εργοστάσια. Στην περιοχή Σιφένγκ, 50 χλμ. από το επίκεντρο του σεισμού, κατέρρευσαν δύο μονάδες παραγωγής χημικών, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν εκατοντάδες εργάτες κάτω από τα χαλάσματα, να διαρρεύσουν 80 τόνοι υγρής αμμωνίας στο περιβάλλον, γεγονός που κατέστησε υποχρεωτική την εκκένωση των κατοίκων από τη γύρω περιοχή.

Ο φονικός σεισμός στην Αϊτή και το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό

Στους δύο φονικότερους σεισμούς του 21ου αιώνα σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, αν και ο αριθμός των νεκρών και για τους δύο είναι ανακριβής.

Ο σεισμός του Ιανουαρίου 2010 στην Αϊτή κατέστρεψε τη νησιωτική δημοκρατία, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 220.000.

Αλλά η πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή του 21ου αιώνα ήταν ο σεισμός της 26ης Δεκεμβρίου 2004 στον Ινδικό Ωκεανό και το τσουνάμι που ακολούθησε, που στοίχισε τουλάχιστον 225.000 ανθρώπινες ζωές. Είχε μέγεθος μεταξύ 9,1-9,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ, με διάρκεια μεταξύ οκτώ και δέκα λεπτών.

Στην Αϊτή, ο σεισμός είχε μέγεθος 7 βαθμών και Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσει επίπεδο έντασης Χ (10) στη 12-βάθμια Κλίμακα Μερκάλι, ήταν δηλαδή "εξαιρετικά καταστροφικός".

Η κύρια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 16:53:09 τοπική ώρα (21:53:09 UTC) της 12ης Ιανουαρίου 2010. Διήρκεσε ένα λεπτό, ενώ ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ήταν τουλάχιστον 220.000 άνθρωποι, ενώ οι υλικές καταστροφές ήταν εξαιρετικά μεγάλης έκτασης. Ανάμεσα στα δεκάδες κτήρια που κατέρρευσαν, συγκαταλέγονται και το πενταώροφο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών, τα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Προεδρικό Μέγαρο και το Κοινοβούλιο της χώρας.

Στην πιο θανατηφόρα καταστροφή, αυτή στον Ινδικό Ωκεανό, στις 26 Δεκεμβρίου 2004 ένας υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών έπληξε τις ακτές του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Τις επόμενες επτά ώρες, ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό διέσχισε τον Ινδικό Ωκεανό, καταστρέφοντας παράκτιες περιοχές μέχρι την Ανατολική Αφρική.

Ορισμένες τοποθεσίες ανέφεραν ότι τα κύματα είχαν φτάσει σε ύψος 9 μέτρων ή και περισσότερο όταν χτύπησαν την ακτογραμμή. Το τσουνάμι σκότωσε τουλάχιστον 225.000 ανθρώπους σε δώδεκα χώρες, ενώ η Ινδονησία, η Σρι Λάνκα, η Ινδία, οι Μαλδίβες και η Ταϊλάνδη υπέστησαν τεράστιες ζημιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου