Ανησυχία για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία-Οδηγίες σε τουρίστες

Στην έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών για την Τουρκία προχωρούν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες προειδοποιούν τους πολίτες τους για τον κίνδυνο εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια το προσεχές διάστημα.

Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα με τη Γερμανία να ανακοινώνει σήμερα ότι κλείνει το Προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας «αυξημένης απειλής» ενώ και το Βέλγιο με επίσημη ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε προειδοποιεί τους Βέλγους πολίτες να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και να είναι σε εγρήγορση λόγω του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης...

Οι οδηγίες των δυτικών χωρών σχετίζονται άμεσα με τα περιστατικά καψίματος του Κορανίου στην Ευρώπη αλλά, το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη κατοχική χώρα και την εμπρηστική ρητορική του προέδρου Ερντογάν. Οι ταξιδιωτικές οδηγίες των δυτικών χωρών προκαλούν πάντως ταραχή στο καθεστώς Ερντογάν το οποίο απάντησε με δύο ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ λόγω της αυξανόμενη αστυνομικής βίας στην Αμερική (!) και την έξαρση της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας στην Ευρώπη.  

Κλείνουν πρεσβείες και προξενεία

Το προξενείο της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη θα παραμείνει σήμερα κλειστό εξαιτίας αυξημένης απειλής για επίθεση στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γερμανία προειδοποίησε τους πολίτες της στην Κωνσταντινούπολη ότι ο κίνδυνος επίθεσης είναι ιδιαίτερα υψηλός στην κεντρική περιφέρεια Μπεϊογλού και γύρω από την πλατεία Ταξίμ.

Το υπουργείο ανέφερε πως η κίνηση να κλείσει το προξενείο έγινε έπειτα από «εκτίμηση των αρχών ασφαλείας» και κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τα σημεία όπου υπάρχει συγκεντρωμένο πλήθος.

Η σουηδική πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παραμένουν επίσης κλειστά για το κοινό, ανέφερε το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa). Παρομοίως το βρετανικό προξενείο δεν είναι ανοιχτό για το κοινό, σύμφωνα με μια ταξιδιωτική οδηγία.

Η Γερμανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία, καθώς και οι ΗΠΑ, είχαν ήδη προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα τους πολίτες τους για αυξημένο κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ επικαιροποίησαν τη Δευτέρα την προειδοποίησή τους αναφέροντας συγκεκριμένα την Κωνσταντινούπολη.

Η ταξιδιωτική οδηγία από το Βέλγιο

Τον κίνδυνο να εκδηλωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου. Την αποφυγή συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στην Τουρκία συστήνει το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου σε επισήμανση του στον ιστότοπό του: «Ταξιδεύοντας στην Τουρκία: Ταξιδιωτικές οδηγίες» και με την υποσημείωση «Ασφάλεια».

Ειδικότερα, αναφέρει: «Αποφύγετε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και να είστε σε εγρήγορση λόγω του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης (μέρη όπου συχνάζουν Δυτικοί, χώροι λατρείας κ.λπ.)».

Η προειδοποίηση των Αμερικανών

Τη Δευτέρα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία προειδοποίησε τους Αμερικανούς για πιθανές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών, συναγωγών και διπλωματικών αποστολών στην Κωνσταντινούπολη.

Σε μια επικαιροποιημένη προειδοποίηση για την ασφάλεια, η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε πως «πιθανές επικείμενες επιθέσεις αντιποίνων από τρομοκράτες» μπορεί να πραγματοποιηθούν σε περιοχές στις οποίες συχνάζουν Δυτικοί, ιδιαίτερα στις συνοικίες της Κωνσταντινούπολης Μπεϊογλού, Γαλατά, Ταξίμ και Ιστικλάλ.

Αντίποινα από την Άγκυρα

Στο μεταξύ, δύο ταξιδιωτικές οδηγίες, τόσο για χώρες της Ευρώπης όσο και τις ΗΠΑ, εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την "πιθανότητα ρατσιστικών επιθέσεων".

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη προειδοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας προς τους Σουηδούς που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τα πλήθη και τις διαδηλώσεις, έπειτα από την πρόσφατη πυρπόληση του Κορανίου στη Στοκχόλμη από έναν ακροδεξιό πολιτικό, την περασμένη εβδομάδα.

Αρχικά εκδόθηκε "ταξιδιωτική οδηγία για ευρωπαϊκές χώρες", στην οποία αναφέρεται ότι "παρατηρείται αύξηση των αντιισλαμικών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών ενεργειών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και προπαγανδιστικές διαδηλώσεις κατά της χώρας μας από ομάδες που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση".

"Αυτές οι εξελίξεις, που αντικατοπτρίζουν τις επικίνδυνες διαστάσεις της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και του μίσους στην Ευρώπη, αποκαλύπτουν ξεκάθαρα το ανησυχητικό επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει τα ρατσιστικά και μεροληπτικά κινήματα στην Ευρώπη", προστίθεται και καλούνται "οι πολίτες που ζουν ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε χώρες όπου λαμβάνουν χώρα τέτοιες ενέργειες να είναι προσεκτικοί, να μένουν μακριά από περιοχές όπου ενδέχεται να ενταθούν οι διαδηλώσεις, να ενεργούν με ψυχραιμία απέναντι σε πιθανές ξενοφοβικές και ρατσιστικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις και να απευθύνονται επίσης στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς επίσης να παρακολουθούν στενά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις δυνάμεις ασφαλείας των χωρών αυτών να παρακολουθούν τις πρόσθετες προειδοποιήσεις και ανακοινώσεις που ενδέχεται να κάνουν το Υπουργείο, οι Πρεσβείες και τα Γενικά Προξενεία μας στις χώρες".

Παρόμοια ταξιδιωτική οδηγία εκδόθηκε και για τις ΗΠΑ, όπου αναφέρεται: "Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις ΗΠΑ μετά τον θάνατο ενός ατόμου με το όνομα Τάιρ Νίκολς μετά από αστυνομική βία στο Μέμφις του Τενεσί των ΗΠΑ".

Γίνεται λόγος επίσης για "επιθέσεις ρατσιστικού και ξενοφοβικού χαρακτήρα σε όλες τις ΗΠΑ" και καλούνται αντίστοιχα "οι πολίτες μας που ζουν στις ΗΠΑ ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε αυτή τη χώρα να είναι προσεκτικοί, να μείνουν μακριά από τις περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι διαδηλώσεις, να ενεργήσουν με ψυχραιμία απέναντι σε πιθανές ξενοφοβικές και ρατσιστικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις και να απευθύνονται στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας και επίσης να παρακολουθούν στενά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς".

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Βαθιά ανήσυχος ο Γκουτέρες για τις πληροφορίες περί νέων αεροπορικών βομβαρδισμών κατά αμάχων στη Μιανμάρ
Σαρλ Μισέλ: Αν θέλει ειρήνη η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για πόλεμο
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία