Η Ουκρανία ζητά την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τους συμμάχους της

Δυτικές χώρες έχουν μόλις εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ωστόσο στο Κίεβο ζητά ήδη την αποστολή αεροπλάνων F-16 για την αναχαίτιση της ρωσικής εισβολής.

Οι ΗΠΑ επί του παρόντος το έχουν αποκλείσει αυτό, ενώ λίγα ευρωπαϊκά κράτη παρουσιάζονται πιο ανοικτά σε αυτή την ιδέα.

Ερωτηθείς τη Δευτέρα εάν ο Λευκός Οίκος είναι υπέρ μιας τέτοιας κίνησης, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απάντησε "όχι", παρόλο που την επόμενη ημέρα ανέφερε πως θα μιλήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε σχέση με τα τελευταία αιτήματά του για σύγχρονο εξοπλισμό. 

Ο Όλιβιερ Σμίτ, ένας ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Πολέμου στη Δανία είπε πως δεν θεωρεί ότι η αποστολή αεροπλάνων θα κλιμακώσει τη διαμάχη.

Ωστόσο οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παραμένουν αναποφάσιστες επί του θέματος. Η Γερμανία έχει αποκλείσει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών. Η Πολωνία ανέφερε την Τρίτη πως δεν διεξάγει επίσημες συζητήσεις για τη μεταφορά οποιωνδήποτε από τα F-16 της στην Ουκρανία. Και η Βρετανία εμφανίστηκε να αποκλείει την αποστολή αεροσκαφών, με βάση δήλωση του εκπροσώπου του Πρωθυπουργού της χώρας. 

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε πως η χώρα του δεν απέκλεισε την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών αλλά η Ουκρανία δεν έχει θέσει ένα τέτοιο αίτημα.

Η Σλοβακία ανέφερε πως θα ήταν έτοιμη να αποστείλει μαχητικά MiG-29, ενώ Ολλανδοί πολιτικοί πρόσφατα εξέτασαν την ιδέα της αποστολής μαχητικών F-16 στην Ουκρανία. 

Διατεθειμένη η Ελβετία να παραδώσει Leopard

Στο  μεταξύ, η Ελβετία εμφανίζεται διατεθειμένη να παραδώσει Leopard σε φιλικές χώρες, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν την Ουκρανία, γράφει η γερμανική εφημερίδα FAZ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ελβετικός στρατός διαθέτει 134 μάχιμα τεθωρακισμένα τύπου Leopard 2, καθώς και 96 Leopard 2 σε μια αποθήκη στην ανατολική Ελβετία, που χρησιμοποιούνται παρ’ όλα αυτά τακτικά.

Προστίθεται ότι λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την άνοιξη του 2022, η Πολωνία έδειξε ενδιαφέρον για τα άρματα μάχης. Μετά την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, ο στόχος ήταν να αυξηθούν τα αποθέματα της χώρας, ειπώθηκε στη Βαρσοβία. Η ελβετική Κυβέρνηση αρνήθηκε να τα παραδώσει, καθώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα έπρεπε πρώτα να παροπλιστούν επισήμως, κάτι για το οποίο απαιτείται απόφαση του Κοινοβουλίου. 

«Υπό τις δεδομένες συνθήκες», η πώληση αρμάτων μάχης στην Πολωνία «δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα», ανακοίνωσε η ελβετική Κυβέρνηση στις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με την FAZ, τώρα γίνεται μια νέα προσπάθεια στο ελβετικό Κοινοβούλιο με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την αποστολή Leopard. Οι χώρες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο από μία τέτοια εξέλιξη είναι εκείνες που στέλνουν δικά τους Leopard στην Ουκρανία και, ως εκ τούτου, προκαλούν κενά στους Στρατούς τους, προστίθεται.

Αναφέρεται ότι η πολιτικός του ελβετικού FDP Μάγια Ρίνικερ ξεκίνησε την πρωτοβουλία στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφαλείας της Κάτω Βουλής. «Θα πρέπει να παροπλίσουμε μερικά από τα απαρχαιωμένα άρματα μάχης Leopard που διαθέτουμε. Αν πωλούνταν σε χώρες που θα καταφέρουν έτσι να αποκαταστήσουν την αμυντική τους ικανότητα, αυτή θα ήταν μία εξέλιξη που θα καλωσόριζα», είπε η Riniker σε συνομιλία της με τη FAZ. Για λόγους ουδετερότητας, ωστόσο, αυτά τα τανκς δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Με άλλα λόγια, οι αγοραστές δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραδώσουν στην Ουκρανία τα τανκς που θα προμηθευτούν, συμπληρώνεται.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ουδετερότητα της Ελβετία και τη νομοθεσία της για το πολεμικό υλικό, ελβετικό πολεμικό υλικό δεν επιτρέπεται να εξαχθεί ή ακόμη και να προωθηθεί σε χώρες που εμπλέκονται σε διεθνή ένοπλη σύγκρουση.

Στην πρώτη της προσπάθεια, το αίτημα της Ρίνικερ για τη μεταφορά παροπλισμένων αρμάτων μάχης Leopard απέτυχε, γράφει η FAZ. Προσθέτει ότι πλέον η ίδια θεωρεί ότι η δεύτερή της προσπάθεια έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει τη συναίνεση της πλειοψηφίας, που είναι προϋπόθεση για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Βουλή. Η Ρίνικερ θέλει πλέον να κάνει προσαρμογές και πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό η Κάτω Βουλή να δώσει την έγκρισή της τον Ιούνιο, μετά από την επίτευξη πλειοψηφίας στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφαλείας, προστίθεται και αναφέρεται ότι κατόπιν αυτού θα χρειαστεί μόνο η έγκριση της Άνω Βουλής.

Ο Ρόντεριχ Κίσεβερτερ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου, επικροτεί τις πρωτοβουλίες αυτές, οι οποίες κατά την άποψή του δείχνουν διάθεση της πολιτικής σκηνής και των πολιτών για επανεξέταση της στάσης της Ελβετίας. «Το να είσαι ουδέτερος δεν σημαίνει να κλείνεις τα μάτια σε επιθέσεις που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα.

Με τα άρματα μάχης από την Ελβετία, τα αποθέματα χωρών όπως η Φινλανδία ή η Ελλάδα θα μπορούσαν να αναπληρωθούν πιο γρήγορα, ειδικά από τη στιγμή που οι δυνατότητες της Εξοπλιστικής Βιομηχανίας είναι πολύ περιορισμένες, εξήγησε. Η Γερμανία θα μπορούσε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο θέμα αυτό και να μεσολαβήσει μεταξύ της Βέρνης και άλλων πρωτευουσών για να επιτρέψει την ταχεία παράδοση τανκς, καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία
Πρόταση Ισραήλ για ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων
Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος προειδοποιεί κατά τεχνολογικής απειλής για δημοκρατία