Ο Ερντογάν βραχυκύκλωσε την ένταξη των Σουηδών-ΝΑΤΟ, περιμένουν τις εκλογές

Τις εκλογές στην Τουρκία, στις 14 Μαΐου, θα περιμένει η Σουηδία για να συνεχιστεί η διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, μετά το «πάγωμα» των συνομιλιών με την Τουρκία.

Αυτό επιβεβαίωσε το Σάββατο ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ, που επισήμανε ότι «η διαδικασία ένταξης έχει προσωρινά σταματήσει», έπειτα από τη δήλωση της Τουρκίας ότι αποσύρεται από τον διάλογο με Σουηδία και Φινλανδία.  

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και περιμένουμε τις εκλογές στις 14 Μαΐου», είπε ακόμη.

Ο Μπίλστρομ πρόσθεσε ότι η τουρκική στάση «δεν έχει διευκολύνει» τη διαδικασία, ωστόσο η σουηδική κυβέρνηση ελπίζει ότι η χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι, στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους.

Αφορμή για το «πάγωμα» των συνομιλιών ήταν η προκλητική ενέργεια του ακροδεξιού πολιτικού Ράσμους Παλουντάν να κάψει το Κοράνι μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη, το περασμένο Σάββατο, αλλά και ένα περιστατικό με το κρεμασμένο ανάποδα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: O Ερντογάν υποστηρίζει πως δικαιούται τρίτη υποψηφιότητα για την προεδρία

Ένταση μεταξύ των δύο χωρών

Εν τω μεταξύ, Σουηδοί πολιτικοί της Ακροδεξιάς επιμένουν να κρατούν ψηλά τους τόνους.

Τη σκυτάλη των -λεκτικών, για την ώρα- προκλήσεων πήρε ο γενικός γραμματέας του ακροδεξιού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες». Ο Ρίτσαρντ Γιόμσχοφ φρόντισε δήλωσε ότι «η απάντηση στον θυμό της Τουρκίας θα πρέπει να είναι το κάψιμο άλλων 100 αντίτυπων του Κορανίου». Όπως πρόσθεσε, «η ελευθερία της έκφρασης είναι πιο σημαντική από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Η ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών οδήγησε το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας να προειδοποιήσει το Σάββατο τους πολίτες της χώρας που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τα πλήθη και τις διαδηλώσεις.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν τον περασμένο χρόνο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το αίτημα χρειάζεται την στήριξη και των 30 μελών της Συμμαχίας. Εκτός από την Τουρκία και την Ουγγαρία, όλες οι άλλες χώρες έχουν εγκρίνει κοινοβουλευτικά την ένταξη.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ