Μετά τα Abrams των ΗΠΑ, η Γερμανία στέλνει Leopard στο Κίεβο

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αποφάσισε να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, επιτρέποντας παράλληλα σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, να κάνουν το ίδιο, μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6. Πρόκειται για μία από τις πιο προηγμένες παραλλαγές του άρματος, την οποία διαθέτει και η Ελλάδα.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι και άλλοι σύμμαχοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της Γερμανίας και να ενισχύσουν με άρματα μάχης τον ουκρανικό στρατό. Η Ουκρανία είχε αναφέρει ότι 12 χώρες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους.

Τα άρματα θα προέρχονται από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού, προσθέτει το Spiegel. Σε βάθος χρόνου οι αριθμοί είναι πιθανόν να αυξηθούν όσο θα βγαίνουν από τις αποθήκες άρματα και θα συντηρούνται για να σταλούν στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Παρά ταύτα, άλλες χώρες, όπως η Σουηδία που διαθέτει 120 Leopard, είναι λιγότερο πρόθυμες να τα παραχωρήσουν. Σουηδός αξιωματικός έλεγε ανώνυμα ότι η χώρα του έχει στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία, αλλά για την ώρα το ζήτημα των αρμάτων «δεν είναι πάνω στο τραπέζι». Επικαλέστηκε μάλιστα τον κίνδυνο της Ρωσίας και το ότι δεν μπορεί η Σουηδία να παραχωρήσει οπλισμό χωρίς να αναπληρώσει τα αποθέματά της.

Νωρίτερα την Τρίτη το Bloomberg - επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές - έγραφε ότι ο Όλαφ Σολτς αναμένεται να δώσει στην Πολωνία την έγκριση από την Τετάρτη για επανεξαγωγή των γερμανικής κατασκευής Leopard στην Ουκρανία.

Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή του στρατιωτικού της εξοπλισμού, που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες τανκ Leopard στην Ευρώπη μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με τη συγκατάθεση του Βερολίνου.

Σημειώνεται ότι τελευταίες ημέρες τόσο η Πολωνία όσο και χώρες όπως η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη στάση του Βερολίνου, εγκαλώντας τον Σολτς για δραματικές καθυστερήσεις.

Νωρίτερα, η Πολωνία ζήτησε επίσημα εξουσιοδότηση, αυξάνοντας την πίεση στον καγκελάριο με τη γερμανική κυβέρνηση να λέει ότι θα απαντήσει άμεσα.

Ο νέος υπουργός Άμυνας του Βερολίνου, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε ότι η απόφαση για την προμήθεια των Leopard και την έγκριση της επανεξαγωγής τους θα μπορούσε να ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Καθώς η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της προετοιμάζονται για μια νέα ρωσική επίθεση την άνοιξη, η συζήτηση σχετικά με την αποστολή αρμάτων μάχης έχει γίνει σημείο ανάφλεξης μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ο Σολτς επέμεινε, πάντως, ότι η Γερμανία δεν πρέπει να ενεργήσει μόνη της, τονίζοντας τα εξής: «Ποτέ δεν πάμε μόνοι μας».

«Στροφή» και από τις ΗΠΑ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και κάνοντας στροφή 180 μοιρών, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα άρουν τις αντιρρήσεις τους για την αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, ανέφερε η εφημερίδα Wall Street Journal που προσθέτει ότι η ανακοίνωση θα γίνει ίσως και μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με την πηγή, η ανακοίνωση θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής συνεννόησης με τη Γερμανία με βάση την οποία το Βερολίνο θα συμφωνήσει να στείλει μικρότερο αριθμό των δικών του αρμάτων Leopard 2 αλλά και να εγκρίνει την επανεξαγωγή τους από την Πολωνία και άλλες χώρες προς την Ουκρανία.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστούν είπαν ότι δεν γνωρίζουν αν έχει ληφθεί μια οριστική απόφαση για την αποστολή των Abrams στην Ουκρανία, μια ενέργεια που θα ενθάρρυνε τη Γερμανία να πράξει το ίδιο. Το Πεντάγωνο δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν αυτές τις πληροφορίες.

Με τον τρόπο αυτόν θα διευθετηθεί η διαφωνία που απειλούσε με ρήξη τη δυτική συμμαχία, έντεκα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου. Ενδεικτικές ακριβώς αυτής της διαφαινόμενης ρήξης ήταν οι δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, που κάλεσε σήμερα για ενότητα μεταξύ των δυτικών συμμάχων εν μέσω της συζήτησης για τις παραδόσεις γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Δειτε Επισης

Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο