Αισιόδοξος για ενέργεια, προειδοποιεί για αποπαγκοσμιοποίηση ο Σολτς

Η προμήθεια ενέργειας της Γερμανίας για τον φετινό χειμώνα είναι εξασφαλισμένη, είπε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η ικανότητα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης να απογαλακτιστεί γρήγορα από το ρωσικό αέριο έχει δείξει πόσο ευέλικτη και ταχεία μπορεί να είναι.

Σε μια αισιόδοξη ομιλία του κατά την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Σολτς υπογράμμισε τις προσπάθειες να ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση που ξέσπασε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και η ταχεία δημιουργία τερματικών σταθμών υγρού φυσικού αερίου

Αυτά τα τερματικά θα βοηθήσουν να αντικατασταθεί ο αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε τις μισές εισαγωγές αερίου για τη Γερμανία. Επικριτές αναφέρουν ότι η Γερμανία μπορεί να μην ήταν αντιμέτωπη με μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, αν είχε πάρει μέτρα διαφοροποίησης της προμήθειάς της πριν τον πόλεμο.

"Φαίνεται: η Γερμανία μπορεί να είναι ευέλικτη, μπορούμε να είμαστε μη γραφειοκρατική και μπορούμε να είμαστε γρήγοροι", είπε ο Σολτς.

Ο Καγκελάριος υπογράμμισε πώς η κρίση επιτάχυνε τον μετασχηματισμό προς μια πράσινη οικονομία, οι σταθμοί LNG για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υδρογόνο, στο τέλος.

Ο Σολτς είπε ότι γνωρίζει ότι πιθανώς να χρειαστεί να βρεθούν επιπρόσθετες πηγές αερίου για να διασφαλιστεί ότι μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και επομένως σε έλλειψη στις φτωχότερες χώρες, χωρίς να αναπτύσσει το πώς μπορεί να γίνει αυτό ή κατά πόσο η Γερμανία θα ήταν διατεθειμένη να επενδύσει σε νέα έργα για αγωγούς.

"Φυσικά, πρέπει να αποφύγουμε νέα μονοπάτια εξάρτησης με κάθε κόστος", είπε, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει κάνοντας νέα έργα που να είναι έτοιμα για υδρογόνο "από την αρχή και με την παράλληλη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας".

Η Γερμανία ήταν ανταγωνιστική πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν οι τιμές ενέργειας ήταν ήδη συγκριτικά ψηλές, επειδή το επιχειρηματικό της μοντέλο βασιζόταν κυρίως σε "υψηλά εξειδικευμένα βιομηχανικά προϊόντα με έμφαση στην έρευνα και την τεχνολογία", όχι σε μαζική παραγωγή με έμφαση την ενέργεια, είπε. Ως τέτοια, παρέμεινε ανταγωνιστική.

Ο Σολτς προειδοποίησε, όμως, για τον κίνδυνο της αποπαγκοσμιοποίησης που κρέμεται ως "διμόκλειος σπάθη" πάνω από τον κόσμο. Νέες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν οδηγήσει σε διακοπές στο εμπόριο, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές, όπως της Γερμανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Πρόσθετοι περιορισμοί των ΗΠΑ στον Ιρανό ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη
Προφυλακίστηκε στην Πολωνία ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
ΠΟΥ: H μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή "μεγάλης ανησυχίας"
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Γκουτέρες: Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, καταγγελίες εναντίον Ιράν και Ισραήλ
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Σε Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για Υγεία ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα η Επίτροπος Κυριακίδου