Το Βατικανό ξεκινά έρευνα για την εξαφάνιση της Εμανουέλα Ορλάντι μετά από 40 χρόνια

Το Βατικανό επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την εξαφάνιση ενός έφηβου κοριτσιού πριν από 40 χρόνια, η οποία πυροδότησε αμέτρητες θεωρίες και μια επιτυχημένη σειρά του Netflix.

Η Εμανουέλα Ορλάντι, η 15χρονη κόρη ενός υπαλλήλου του Βατικανού, εθεάθη για τελευταία φορά να αφήνει ένα μάθημα μουσικής στη Ρώμη στις 22 Ιουνίου 1983.

Ακολούθησαν δεκαετίες εικασιών για το τι της συνέβη, με θεωρίες που κατηγορούν τους πάντες από μαφιόζους, τις μυστικές υπηρεσίες έως τους Ελευθεροτέκτονες και μια συνωμοσία του Βατικανού - καμία θεωρία ποτέ δεν αποδείχθηκε.

Η οικογένεια Ορλάντι έχει αγωνιστεί ακούραστα για την αλήθεια, και τα αιτήματά της ήταν αυτά που οδήγησαν εν μέρει στη νέα έρευνα.

Ο γενικός εισαγγελέας του Βατικανού, Αλεσάντρο Ντίντι, «άνοιξε φάκελο, βασισμένος εν μέρει σε αιτήματα της οικογένειας», δήλωσε εκπρόσωπος την Τρίτη.

Ωστόσο, η οικογένεια είπε ότι ακόμη περιμένει λεπτομέρειες για το ποιο θα είναι το επίκεντρο της νέας έρευνας.

«Δεν ξέρουμε τι θα κάνει το Βατικανό... ποια έγγραφα θέλουν να εξετάσουν, τα έγγραφα της έρευνας από τους εισαγγελείς της Ρώμης ή εάν έχουν έναν φάκελο να μοιραστούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η δικηγόρος της οικογένειας, Λάουρα Σγκρο.

«Το Βατικανό δεν έχει κάνει ποτέ τίποτα μέχρι τώρα», είπε, προσθέτοντας: «Ζητώ να με ακούσουν κορυφαία πρόσωπα στο Βατικανό εδώ και χρόνια... αλλά δυστυχώς κάποιοι είναι ήδη νεκροί».

Σκάβοντας τάφους

Μια από τις πιο ευρέως διαδεδομένες θεωρίες υποστήριξε ότι η Ορλάντι απήχθη από μαφιόζους που ασκούσαν πίεση στο Βατικανό για να ανακτήσουν ένα δάνειο.

Ο Ενρίκο ντε Πέντις, επικεφαλής της συμμορίας Μαλιάνα, ήταν ύποπτος για συμμετοχή στην απαγωγή της και κάποιοι υπέθεσαν ότι το νεαρό κορίτσι μπορεί να έχει ταφεί δίπλα του κάτω από μια εκκλησία.

Οι ιταλικές αρχές έφτασαν στο σημείο να ανοίξουν τον τάφο της το 2012, αποκαλύπτοντας κουτιά με οστά, αλλά οι εξετάσεις DNA απέτυχαν να τα ταυτοποιήσουν με την Ορλάντι.

Το 2019, το Βατικανό συμφώνησε να ανοίξει δύο τάφους κατόπιν αιτήματος της οικογένειας, μετά από ανώνυμη πληροφορία.

Οι τάφοι στο Τευτονικό Νεκροταφείο βρέθηκαν άδειοι ακόμη και από τις δύο πριγκίπισσες που υποτίθεται ότι ήταν θαμμένες εκεί.

Τα οστά των πριγκιπισσών βρέθηκαν αργότερα κοντά στο Τευτονικό Κολλέγιο, αλλά το Βατικανό είπε ότι δεν υπήρχαν σημάδια πρόσφατων λειψάνων.

Το κορίτσι του Βατικανού

Οι ανατροπές της υπόθεσης καταγράφηκαν σε μια τηλεοπτική σειρά του 2022 από το Netflix, "Vatican Girl".

Σε αυτό, ο αδελφός της Ορλάντι, Πιέτρο, ισχυρίζεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος του είπε ότι η έφηβη ήταν «στον ουρανό» - ένας ισχυρισμός που σύμφωνα με την οικογένεια δείχνει ότι το Βατικανό γνωρίζει τι της συνέβη.

Το ντοκιμαντέρ άκουσε καταθέσεις μαρτύρων που επιβεβαίωναν τη θεωρία ότι η Ορλάντι απήχθη.

Σε αυτό, ένας φίλος ισχυρίστηκε επίσης ότι η έφηβη εκμυστηρεύτηκε την εβδομάδα πριν εξαφανιστεί ότι είχε παρενοχληθεί στους κήπους του Βατικανού από μια προσωπικότητα κοντά στον τότε Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

Το 2017, οι ειδικοί συνωμοσίας είχαν ήδη οδηγηθεί σε φρενίτιδα από ένα έγγραφο που διέρρευσε - αλλά προφανώς παραποιημένο - που υποτίθεται ότι γράφτηκε από έναν καρδινάλιο και υποδείκνυε μια συγκάλυψη εκ μέρους του Βατικανού.

Ένας άλλος ισχυρισμός που επαναλαμβάνεται συχνά στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ήταν ότι το νεαρό κορίτσι απήχθη για να εξαναγκάσει την αποφυλάκιση του Μεχμέτ Αλί Αγτζά, του Τούρκου που επιχείρησε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' το 1981.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook, ο Πιέτρο Ορλάντι χαιρέτισε τη νέα έρευνα εάν όντως έγινε με στόχο τη διαφάνεια και «επιτέλους να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Εμανουέλα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»