Τα ελλιπή στοιχεία για την έξαρση covid στην Κίνα και ο φόβος νέων μεταλλάξεων

Όχι πολύ αξιόπιστα στοιχεία, τμηματικές εκτιμήσεις και ανησυχία για την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών: η Κίνα είναι αντιμέτωπη με μια έξαρση της covid-19 μετά την άρση των αυστηρών υγειονομικών περιορισμών, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε πολλές χώρες.

Το Πεκίνο το έχει παραδεχθεί: μετά την κατάργηση στις αρχές Δεκεμβρίου των διαγνωστικών τεστ για την covid, τα οποία μέχρι τότε γίνονταν σε μεγάλη κλίμακα, είναι πλέον «αδύνατο» να καταγραφεί με ακρίβεια ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας έπαψε να δημοσιεύει καθημερινά στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους από covid. Έκτοτε το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) έχει αναλάβει να το πράττει, αλλά από την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώνει τα στοιχεία μία φορά τον μήνα.

Οι αρχές πρόσφατα τροποποίησαν τα κριτήρια για τους θανάτους που οφείλονται σε covid. Έτσι από τις 7 Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί μόνο 15 θάνατοι από τη νόσο, σε σύνολο 1,4 δισεκ. κατοίκων.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία και τα αποτεφρωτήρια δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο αριθμό ασθενών από covid και νεκρών.

Οι κινεζικές αρχές παραδέχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι συγκεντρώνουν «πολύ λιγότερα» στοιχεία σε σχέση με την περίοδο που διεξάγονταν διαγνωστικά τεστ σε μεγάλη κλίμακα.

Για να «καλύψουν τα κενά» των στατιστικών στοιχείων, οι αρχές βασίζονται σε διαδικτυακές δημοσκοπήσεις, στον αριθμό των επισκέψεων σε νοσοκομεία, στη ζήτηση για αντιπυρετικά φάρμακα και στις κλήσεις προς τη γραμμή άμεσης επέμβασης, όπως δήλωσε ο Γιν Ουενγού αξιωματούχος υπεύθυνος για τον έλεγχο των ασθενειών.

Πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς, επικαλούνται την έλλειψη διαφάνειας στα κινεζικά δεδομένα για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους να ζητούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ PCR.

Τμηματικές εκτιμήσεις

Κάποιες τοπικές αρχές ξεκίνησαν να δημοσιοποιούν στοιχεία, όπως για παράδειγμα στην επαρχία Ζεζιάνγκ, που συνορεύει με τη Σανγκάη, όπου εκτίμησαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι κάθε ημέρα υπάρχουν ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα covid.

Στην πόλη Τσινγκντάο οι αρχές έκαναν λόγο για 500.000 νέες ημερήσιες μολύνσεις και στην Ντονγκουάν για 300.000.

Στην επαρχία Χαϊνάν οι αρχές εκτίμησαν την Παρασκευή σε περισσότερο από 50% το ποσοστό των κατοίκων που έχουν μολυνθεί από covid, ενώ στις πόλεις Τζουζού και Ζουσάν υπολογίστηκε ότι τουλάχιστον το 30% των κατοίκων έχει προβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

Ένας από τους βασικούς επιδημιολόγους της Κίνας, ο Γου Ζουνγιού, δήλωσε την Πέμπτη ότι η κορύφωση της επιδημίας στο Πεκίνο, την Τσενγκντού και την Τιανζίν έχει περάσει.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στη Σανγκάη, όπου 10 εκατομμύρια από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης φαίνεται ότι έχουν μολυνθεί, σήμερα με τον επιδημιολόγο Ζανγκ Ουενχόνγκ, μια προσωπικότητα της μάχης κατά της επιδημίας.

Ωστόσο είναι δύσκολο να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης σε εθνικό επίπεδο. Αριθμοί που διέρρευσαν από σύσκεψη των υγειονομικών αρχών τον προηγούμενο μήνα αναφέρονταν σε 250 εκατ. μολύνσεις τις 20 πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Ανεξάρτητες προβλέψεις είναι πιο απαισιόδοξες. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ προβλέπουν ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο Κινέζοι μπορεί να πεθάνουν από covid φέτος τον χειμώνα.

Η βρετανική εταιρεία ιατρικών αναλύσεων Airfinity, που εκτιμά ότι καθημερινά στην Κίνα καταγράφονται 1,8 εκατ. μολύνσεις και 11.000 θάνατοι από covid, αναμένει 1,7 εκατομμύριο θανάτους ως το τέλος Απριλίου.

Νέα στελέχη

Πολλές χώρες ανησυχούν και για το ενδεχόμενο να εμφανιστούν νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, αν και προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί κανένα.

Σύμφωνα με τον Σου Ουενμπό, αξιωματούχο του CDC, καταρτίζεται μια νέα εθνική βάση δεδομένων από τη συλλογή δειγμάτων από τα νοσοκομεία.

Οι υποπαραλλαγές του Όμικρον, BA.5.2 και του BF.7, παραμένουν κυρίαρχες στο Πεκίνο, επεσήμανε ο ίδιος, απαντώντας στις ανησυχίες ότι το στέλεχος Δέλτα, που θεωρείται πιο επικίνδυνο, εξακολουθεί να κυκλοφορεί. Το Όμικρον επικρατεί και στη Σανγκάη.

«Είμαστε κοντά στα μέτρα που ήδη πήραν κάποιες χώρες»

Βαδίζουμε προς τα συλλογικά μέτρα που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κατάστασης λόγω της έξαρσης κρουσμάτων στην Κίνα, είπε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει οποιασδήποτε λόγος πανικού τη συγκεκριμένη στιγμή.  

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τα μέτρα αναμένονται να αποφασιστούν την ερχόμενη Τρίτη κατά την διάρκεια σύσκεψης της ΣΕΕ με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και θα τεθούν για επικύρωση στην συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που συνέρχεται την Τετάρτη.

«Βαδίζουμε προς τα συλλογικά μέτρα που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλλον θα είναι τέτοια μέτρα που θα τα εφαρμόσουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη κάποιες έχουν προχωρήσει στα δικά τους μέτρα. Θεωρώ ότι είμαστε κοντά σε αυτά που ήδη πήραν κάποιες χώρες», ανέφερε ο Δρ Καραγιάννης.

Οι περισσότερες χώρες αυτή την στιγμή, σημείωσε, έχουν είτε PCR 72 ωρών, γρήγορο τεστ 48 ωρών πριν την επιβίβαση και μετά την αποβίβαση ενώ κάποιες χώρες κάνουν και δειγματοληψίες σε αριθμό επιβατών για επιτήρηση, για να δουν τι στελέχη διακινούνται.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή την στιγμή δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί το στέλεχος που είναι στην Κίνα, ήδη το έχουμε στην Κύπρο και δεν φαίνεται να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα.

«Εκείνο της Αμερικής έχει αρκετές εβδομάδες που διακινείται. Ίσως να οφείλεται στον ψυχρό καιρό και στον συγχρωτισμό λόγω των εορτών. Από εκεί και πέρα η ανησυχία έγκειται στο εάν προκύψει όποιο νέο στέλεχος λόγω της υψηλής μετάδοσης του ιού στην Κίνα. Αυτό είναι κάτι που απευχόμαστε. Εφόσον επικρατούν οι υποπαραλλαγές της Όμικρον, αν προκύψει κάτι θα είναι Όμικρον, φτάνει να μην έχει μεταλλάξεις που να μην αντιμετωπίζονται από τα εμβόλια και είναι αυτό που φοβίζει», πρόσθεσε.

Ο Καθηγητής επεσήμανε ότι στην Κύπρο είναι σταθερή η κατάσταση, δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερες αυξήσεις ή μειώσεις το τελευταίο δεκαπενθήμερο εκφράζοντας την ελπίδα «να μείνουμε, όπως είμαστε γιατί κάτω από αυτές τις συνθήκες οι αριθμοί είναι διαχειρίσιμοι».

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς, ανέφερε ότι εξακολουθούμε να έχουμε πολύ χαμηλά ποσοστά ενισχυτικών δόσεων στους άνω των 60, που ήταν η αρχική σύσταση. «Είναι ακόμη γύρω στο 27% που είναι πολύ χαμηλό κι όσο παρέρχεται ο χρόνος τόσο πέφτει και η ανοσία στην κοινότητα. Είναι κάτι που πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αν πέσει η ανοσία στην κοινότητα σε αρκετά χαμηλά ποσοστά τότε θα βρει τρόπο ο ιός να διακινηθεί», σημείωσε.

Δειτε Επισης

Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία