Επιστρέφει στη κανονικότητα η Νέα Υόρκη-Ψάχνει σε σπίτια για ασθενείς ή νεκρούς η Εθνοφρουρά

Η σφοδρή κακοκαιρία στις ΗΠΑ, που προκάλεσε μεταξύ άλλων, τον θάνατο πάνω από 60 ανθρώπων, έχει αρχίσει να υποχωρεί και σταδιακά επανέρχονται σε μία πιο νορμάλ καθημερινότητα οι 240 εκατ. πολιτών που οι Πολιτείες τους επλήγησαν από την χιονοθύελλα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου βρίσκεται και το Μπάφαλο, έχουν καταγραφεί 34 θάνατοι εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ συνολικά οι νεκροί ξεπερνούν τους 60.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοκαριστικό βίντεο 22χρονης που κατέγραψε τη χιονοθύελλα-Πέθανε στο αμάξι της

Μάλιστα, η κακοκαιρία ήταν η φονικότερη στην περιοχή, καθώς ξεπέρασε σε νεκρούς ακόμη και την χιονοθύελλα του 1977 στο Μπάφαλο, όπου 29 άνθρωποι απεβίωσαν.

Το θετικό ωστόσο είναι ότι σήμερα άρχισαν να βελτιώνονται αισθητά οι συνθήκες. Το κρύο παραμένει τσουχτερό μεν, ωστόσο το ρεύμα έχει επανέλθει στην πλειοψηφία των κατοίκων στη Νέα Υόρκη. Στην κομητεία Έρι, λιγότερα από 1.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα μέχρι το βράδυ (τοπική) αναμένεται να έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 95% των κατοίκων.

Στην πόλη του Μπάφαλο την ίδια ώρα, οι δρόμοι καθαρίζουν με δυσκολίες, ωστόσο στο 65% έχουν τουλάχιστον μία λωρίδα διαθέσιμη για διέλευση, αν και η απαγόρευση οδήγησης παραμένει σε ισχύ λόγω επικίνδυνων συνθηκών.

Την ίδια ώρα, το τοπικό Διεθνές Αεροδρόμιο Buffalo Niagara άνοιξε ξανά στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 Ελλάδος) μετά το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, ενώ η σιδηροδρομική υπηρεσία της πόλης λειτουργεί ξανά με περιορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Στα αεροδρόμια των Πολιτειών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, κυρίως στο Ντένβερ, το Σικάγο και τη Βαλτιμόρη, οι «αναταράξεις» συνεχίζονται, λόγω των χιλιάδων ακυρώσεων πτήσεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν επανέλθει σε σχεδόν φυσιολογική λειτουργία, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τη Southwest Airlines. Από τις περίπου 2.800 πτήσεις που ακυρώθηκαν σήμερα το πρωί, περισσότερες από 2.500 ήταν της Southwest, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο FlightAware. Το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπομπ Τζόρνταν, ζήτησε συγγνώμη από τους επιβάτες. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα (…) Λυπάμαι πραγματικά», είπε.

Η Εθνοφρουρά στα σπίτια για βοήθεια, παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, η εθνοφρουρά πηγαίνει πόρτα-πόρτα σε γειτονιές της κομητείας που υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές. Γίνονται έλεγχοι καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να είναι περισσότεροι οι νεκροί, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που ζουν μόνοι τους ή που χάθηκαν κατά την διάρκεια της χιονοθύελλας.

Ο τοπικός αξιωματούχος Μαρκ Πόλονκαρζ είπε ότι ενδέχεται να βρεθούν και άλλοι νεκροί από τις έρευνες των αστυνομικών σε συνοικίες που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. «Φοβόμαστε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι καλά ή που απεβίωσαν», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Τις προηγούμενες ημέρες, πολλοί άνθρωποι πέθαναν μέσα στα αυτοκίνητά τους ή στον δρόμο, ορισμένοι αφού περίμεναν επί ώρες τα σωστικά συνεργεία.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ στο Μπάφαλο. Στρατιώτες και αστυνομικοί από την πόλη της Νέας Υόρκης κλήθηκαν να απομακρύνουν τα αυτοκίνητα που είχαν μείνει στον δρόμο και να εμποδίσουν όσα επιχειρούσαν να μπουν στην πόλη.

Φόβοι για πλημμύρες το Σαββατοκύριακο

Ο Τζος Γουάις, μετεωρολόγος στο Κέντρο Προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Κόλετζ Παρκ στο Μέριλαντ είπε ότι σήμερα δεν αναμένεται παρά ελάχιστο χιόνι στο Μπάφαλο και στη Δυτική Νέα Υόρκη. «Ευτυχώς, η χιονόπτωση τελειώνει. Χρειάζονται ένα διάλειμμα. Στο Μπάφαλο δεν υπάρχει πρόβλεψη για θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν μέχρι την επόμενη εβδομάδα», είπε.

Το χιόνι που λιώνει ενδέχεται ωστόσο να προκαλέσει πλημμύρες. Την Παρασκευή και το Σάββατο προβλέπεται βροχή στη Δυτική Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού, το σύστημα έχει ήδη προκαλέσει πλημμύρες στις δυτικές πολιτείες της Ουάσιγκτον και του Όρεγκον, όπου περισσότεροι από 80.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα από το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης διακοπών PowerOutage.us.

Στην Ολυμπία, πρωτεύουσα της πολιτείας της Ουάσιγκτον, καταγράφηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 5,6 μέτρων, που έφερε τη θάλασσα κυριολεκτικά στους δρόμους της πόλης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Πηγή: Iefimerida

Δειτε Επισης

Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
BINTEO: Παλαιστής ακινητοποίησε αλιγάτορα 2,5 μέτρων με γυμνά χέρια
Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη