Φωτογραφίες με τους Παντσέρι και Τζιόρτζι να κουβαλάνε βαλίτσες με τα λεφτά

Τις φωτογραφίες ντοκουμέντο δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.  Οι φωτογραφίες είναι από τις κάμερες του ξενοδοχείου Steigenberger στις Βρυξέλλες όπου οι δυο άνδρες – βασικοί πρωταγωνιστές του σκανδάλου φαίνονται να κουβαλάνε βαλίτσες γεμάτες λεφτά, από τη συνάντηση της 10ης Οκτωβρίου μεταξύ του υπουργού Εργασίας του Κατάρ Αλί Μπεν Σάμιχ αλ Μάρι, του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και του Φραντσέσκο Τζόρτζι -ο οποίος μάλιστα είχε μαζί του τη μικρή του κόρη σε καρότσι.

Η συνάντηση των προσώπων αυτών έγινε στις 10 Οκτωβρίου, δηλαδή πέντε εβδομάδες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ 2022, σε ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της βελγικής πρωτεύουσας, το Steigenberger, το οποίο βρίσκεται σε μία από τις πιο «καλές» περιοχές των Βρυξελλών, την Avenue Louise. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, το ξενοδοχείο ήταν σαν να… άνηκε στο Κατάρ. Μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο, την ημέρα της εθνικής εορτής του Κατάρ, οι πρεσβείες του εμιράτου οργάνωσαν εκεί ένα τεράστιο πάρτι με σχεδόν 300 καλεσμένους. Μεταξύ των προσκεκλημένων πολλοί ευρωβουλευτές. Και σε εκείνη την περίπτωση πολλοί είχαν παρατηρήσει ότι ο Παντσέρι δεν ήταν παρών. Υπολογισμένη επιλογή. Ο πρώην ευρωβουλευτής συχνά εξηγούσε: «Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εμφανίζομαι». Εκείνο το ξενοδοχείο, όμως, τον «ήξερε» καλά.

    

 

 

 

 Είναι περίπου 17:30. Τρεις μαύρες Mercedes φτάνουν και παρκάρουν στον μικρό κυκλικό κόμβο μπροστά από το ξενοδοχείο. Όλοι διαπιστευμένοι στη διπλωματική αποστολή του Κατάρ. Μια κυβερνητική αντιπροσωπεία της Ντόχα, με επικεφαλής τον υπουργό Εργασίας, κατεβαίνει από τα αυτοκίνητα. Μαζί του άλλοι πέντε άντρες: συνοδός και -ίσως δεν αποτελεί έκπληξη- μια βαλίτσα. Εκείνη τη μέρα ο Παντσέρι φτάνει στο ξενοδοχείο με έναν φαινομενικά άδειο χαρτοφύλακα, ο οποίος -σύμφωνα με τους ερευνητές- φαίνεται γεμάτος στο τέλος της συνάντησης.

Στις 10 Οκτωβρίου, λοιπόν, ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ μπαίνει στο ξενοδοχείο και συνοδεύεται στον τέταρτο όροφο: εκεί βρίσκεται η σουίτα του. Λίγο αργότερα καταφθάνουν ο Παντζέρι και ο Τζιόρτζι. Οι φωτογραφίες από κάμερες ασφαλείας δείχνουν τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή με έναν χαρτοφύλακα στο χέρι. Φαινομενικά άδειο. Ή τουλάχιστον αυτό είναι το σχόλιο των ερευνητών. Ο πρώην βοηθός του μάλιστα εμφανίζεται με την 20 μηνών κόρη του. Μητέρα της είναι η Εύα Καϊλή, τότε ακόμη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σπρώχνει το καρότσι. Σαν να μην έγινε τίποτα. Δύο άνδρες από την αποστολή του Κατάρ τους καλωσορίζουν και τους συνοδεύουν μέχρι τον τέταρτο όροφο.

Κατά μήκος του διαδρόμου που οδηγεί στη σουίτα του Αλί Μπεν Σάμιχ αλ Μάρι, μπορεί κανείς να δει έναν άλλο άνδρα από τη Ντόχα, ο οποίος, ακολουθώντας τον Παντσέρι, σέρνει μια βαλίτσα τρόλεϊ. Όλα γίνονται γύρω στις 6 το απόγευμα. Μετά από μισή ώρα ο Τζιόρτζι φεύγει από το δωμάτιο. Κατεβαίνει στο χολ. Η κόρη του δείχνει ένα πρόσωπο που φαίνεται να γνωρίζει καλά. Ο πατέρας της την αφήνει με αυτό το άτομο. Και αμέσως πηγαίνει πίσω στον τέταρτο όροφο. Ίσως νόμιζε ότι η συνέντευξη έμπαινε στην πιο καυτή της φάση.

Μετά από μία ώρα ακόμα, η συνάντηση τελειώνει. Ο Παντσέρι φεύγει από το ξενοδοχείο κρατώντας τον ίδιο χαρτοφύλακα που είχε κατά την είσοδο. Τώρα, όμως, την αναδεικνύει ο εισαγγελέας με έναν ωραίο κόκκινο κύκλο. Γιατί; «Φαίνεται πιο γεμάτη», γράφουν τα δικαστικά γραφεία των Βρυξελλών. Εν ολίγοις, η υποψία των δικαστών είναι ότι αυτή ήταν μια από τις συναντήσεις στις οποίες οργανώθηκε η παράδοση μετρητών. Από βαλίτσα τρόλεϊ σε χαρτοφύλακα.

Τα Χριστούγεννα στη φυλακή για την Καϊλή και οι άλλοι τρεις ευρωβουλευτές που είναι στο στόχαστρο

«Μαύρα» Χριστούγεννα πέρασε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή στη φυλακή, γιορτές καθισμένοι «στα κάρβουνα» πέρασαν κι άλλοι ευρωβουλευτές ή εμπλεκόμενοι στο «Qatargate», αναμένοντας τα αποτελέσματα των ερευνών στο Βέλγιο και την Ιταλία για το σκάνδαλο που προκαλεί συνεχείς αναταράξεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Repubblica», η βελγική Δικαιοσύνη ετοιμάζεται να ζητήσει την άρση ασυλίας κι άλλων ευρωβουλευτών που φέρονται να αναμιγνύονται στην υπόθεση δωροδοκιών από το Κατάρ, ενώ οι ιταλικές αρχές δέσμευσαν έξι τραπεζικούς λογαριασμούς, ανάμεσα στους οποίους και αυτοί του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, της κόρης του, του Φραντσέσκο Τζόρτζι και του συνδικαλιστή Λούκα Βισεντίνι.

Η Εύα Καιλή έχει δώσει πολλά στοιχεία και ονόματα στους Βέλγους ανακριτές, ωστόσο δεν κατάφερε να τους πείσει να τη αποφυλακίσουν με περιοριστικούς όρους και θα περάσει άλλον ένα μήνα στις φυλακές του Χάρεν, στα περίχωρα των Βρυξελλών. Την ίδια ώρα, ο σύζυγός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, αντίστοιχα με τον Παντσέρι, αλλά πολύ πιο άμεσα, προσπαθούσε με κάθε τρόπο να επωμιστεί όλες τις ευθύνες και να γλιτώσει την Εύα Καϊλή από την προφυλάκιση που την απομακρύνει από τη δίχρονη κόρη τους. Ο Τζόρτζι έχει ομολογήσει σε μακρές καταθέσεις τις διαδρομές του χρήματος μεταξύ Κατάρ, Μαρόκου, Βελγίου και Μαυριτανίας. Ωστόσο, δεν έχει παραδεχτεί πως του ανήκαν οι 750.000 ευρώ που ανακάλυψαν οι βελγικές Αρχές στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες.

Από τις καταθέσεις του ζεύγους Καϊλή και Τζόρτζι, οι βελγικές και ιταλικές Αρχές έχουν οδηγηθεί σε άλλους υπόπτους, όπως τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, τη Μαρία Αρένα και τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα – όλοι έχουν σχέσεις με τον Παντσέρι και τη ΜΚΟ του. Ενδέχεται εντός των ημερών να κινηθούν οι διαδικασίες για την άρση της ασυλίας τους. Η Εύα Καιλή είχε καταθέσει πως ο σύζυγός της «κρατούσε τα χρήματα, πιθανότατα για το αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτσολίνο» (ο Τζορτζι είναι βοηθός του Ιταλού ευρωβουλευτή). Ο Κοτσολίνο, από την πλευρά του, αρνείται κάθε ανάμιξη στο διαβόητο σκάνδαλο «Qatargate», αν και η βελγική αστυνομία έχει βρει στοιχεία στους υπολογιστές και στα τηλέφωνα που κατέσχεσε ύστερα από τις εφόδους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι βελγικές Αρχές έχουν καταγράψει αρκετά στοιχεία σε βάρος του Αντόνιο Παντσέρι, της συζύγου του και των συνεργατών του από τις παρακολουθήσεις. Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής με βοηθό τη σύζυγό του Μαρία Κολεόνι φαίνεται ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα δωροδοκιών, που αποσκοπούσαν στον επηρεασμό ευρωβουλευτών υπέρ του Κατάρ ή του Μαρόκου – ο σύνδεσμος του Παντσέρι στο Μαρόκο ήταν ο διπλωμάτης Αμπντεραχίμ Ατμούν, πρεσβευτής στην Πολωνία. Οι λογαριασμοί του Παντσέρι, της συζύγου και της κόρης του έχουν παγώσει στην Ιταλία. Ο ίδιος φέρεται να συνεργάζεται με τις βελγικές Αρχές, προσπαθώντας να απαλλάξει τη σύζυγο και την κόρη του.

Αφότου ο Παντσέρι έπαψε να είναι ευρωβουλευτής -δεν επανεξελέγη το 2019- ίδρυσε την «αμαρτωλή» ΜΚΟ για την προώθηση της διεθνούς δικαιοσύνης και θεωρούσε πως μπορούσε εύκολα να καθοδηγήσει την Καϊλή μέσω του συζύγου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, αφού εκείνος θα την έπειθε για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να χειριστεί τα ζητήματα τα σχετικά με το Κατάρ.

Μια άλλη ΜΚΟ, επίσης για την προώθηση της δικαιοσύνης στον κόσμο, τη «No freedom without justice» («Όχι ελευθερία χωρίς δικαιοσύνη»), είχε ιδρύσει ο Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα, γνωστός λομπίστας στις Βρυξέλλες. Ο Φίγκα-Ταλαμάνκα ερευνάται για τις δωροληψίες από το Κατάρ και το Μαρόκο, αν και δηλώνει αθώος. Στην αρχή είχε συλληφθεί μαζί με τους Παντσέρι και Τζόρτζι στο Βέλγιο, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή