Θετικό αντίκτυπο βλέπει η Ε.Ε. στην ασφαλή και καλά διαχειριζόμενη μετανάστευση

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών στις 18 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να τονίσει τον θετικό αντίκτυπο της ασφαλούς και καλά διαχειριζόμενης μετανάστευσης και την ανάγκη δημιουργίας περισσότερων νόμιμων οδών.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης αναφέρεται ότι η μετανάστευση είναι ένα χαρακτηριστικό της ανθρωπότητας και ότι πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από ανάγκη, εξαιτίας πολέμων, διώξεων και της πείνας ή λόγω της κλιματικής κρίσης. Σημειώνεται ότι οι μετανάστες συνέβαλαν πάντα στη δημιουργία ισχυρότερων και πιο ανθεκτικών κοινοτήτων.

Ωστόσο, τονίζεται ότι η έλλειψη ασφαλών και τακτικών διαδρομών μετανάστευσης επιδεινώνει την ευπάθεια και την περιθωριοποίησή τους στις κοινωνίες μας και τους ωθεί να ξεκινούν επικίνδυνα ταξίδια.

Αναφέρεται ότι από το 2014, περισσότεροι από 50.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους σε μεταναστευτικές διαδρομές σε όλο τον κόσμο.

«Σε όλη την ιστορία της, η Ευρώπη διαμορφώθηκε και συνεχίζει να διαμορφώνεται από τη μετανάστευση. Η δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να 'ξεκλειδώσει' το τεράστιο δυναμικό της ανθρώπινης κινητικότητας. Είναι μια επένδυση στην οικονομία μας και στην κοινωνία μας στο σύνολό της και υποστηρίζει βασικούς τομείς όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ. Συμβάλλει στο να γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, συνεκτική και ανθεκτική», αναφέρεται στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σημερινή μέρα.

Ο εκτιμώμενος αριθμός διεθνών μεταναστών έχει αυξηθεί τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.

Το 2020 ζούσαν περίπου 281 εκατομμύρια άνθρωποι σε μια χώρα διαφορετική από τη χώρα γέννησής τους, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Μετανάστευσης του ΔΟΜ για το 2022. Στο τέλος του 2021, 59,1 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό (55 εκατομμύρια το 2020). Από αυτά τα 53,2 εκατομμύρια εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω συγκρούσεων και βίας και 5,9 εκατομμύρια λόγω καταστροφών.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι παρά την εργασιακή ανασφάλεια και το στίγμα και την ξενοφοβία που αντιμετωπίζουν συχνά, οι μετανάστες έχουν αποδειχθεί πηγή ευημερίας, καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης για τις χώρες καταγωγής, διέλευσης και φιλοξενίας.

Αναφέρεται επίσης ότι τον Δεκέμβριο του 2018, η πλειονότητα των κρατών μελών του ΟΗΕ υιοθέτησε το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, την πρώτη συμφωνία διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια συνολική προσέγγιση στην ανθρώπινη κινητικότητα και να υποστηρίξει τη διεθνή συνεργασία για τη διακυβέρνηση της διεθνούς μετανάστευσης.

Υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες τρίτων χωρών μεταναστεύουν νόμιμα στην ΕΕ κάθε χρόνο. Μερικοί αναζητούν νέες ευκαιρίες, άλλοι δραπετεύουν από συγκρούσεις, διώξεις ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος ή έρχονται για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Πολλοί, ωστόσο, αγωνίζονται να βρουν ευκαιρίες παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας της ΕΕ πάσχει από ελλείψεις δεξιοτήτων σε πολλά κράτη μέλη και τομείς και το υπάρχον εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις τρέχουσες και τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Χάρη στο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο αναγνωρίζει τον βασικό ρόλο της τακτικής μετανάστευσης για την ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία, η ΕΕ εργάζεται για να δημιουργήσει νέους δρόμους για τακτική μετανάστευση, για όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και δεξιοτήτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Διάλειμμα στα αυτοκίνητά τους έκαναν οι εργάτες που σκοτώθηκαν στη γέφυρα της Βαλτιμόρης
Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»