Ο έβδομος θάνατος παιδιού στη Βρετανία από στρεπτόκοκκο-Ποια τα συμπτώματα του

Η Καμίλα Ρόουζ Μπερνς, από το Μπόλτον της Αγγλίας, παραμένει σε αναπνευστήρα στο νοσοκομείο παίδων στο Λίβερπουλ, την ώρα που γίνεται γνωστό πως ένα ακόμη παιδί -το έβδομο- πέθανε από τον στρεπτόκοκκο Α.

«Έχει καταστραφεί το σώμα της»

Ο πατέρας της Καμίλα, Ντιν Μπερνς, δεν έχει φύγει από το πλευρό της από τότε που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο πριν από 10 ημέρες - 24 ώρες αφότου τους έστειλαν σπίτι, όταν οι γιατροί απέδωσαν τους πόνους στο στήθος της σε αναγωγές από επανειλημμένους εμετούς.

Η 4χρονη Καμίλα με τον πατέρα της

Μιλώντας σήμερα το πρωί από το νοσοκομείο για να προειδοποιήσει άλλους γονείς ώστε να είναι σε εγρήγορση, είπε «Ακόμα παλεύει για τη ζωή της. Το σώμα της έχει καταστραφεί», προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να πιστέψουμε τι συνέβη. Ο πόνος είναι αδιανόητος. Είναι τόσο όμορφη, τόσο πολύτιμη και απλά το ξεχωριστό μας κοριτσάκι. Θέλουμε την οικογένειά μας πίσω».

Και έβδομο παιδί χάνει τη ζωή του από στρεπτόκοκκο Α

Εν τω μεταξύ, σήμερα έγινε γνωστό πως ένα 7ο παιδί έχασε τη ζωή του από στρεπτόκοκκο στην Αγγλία, με τους γονείς να ενημερώνονται ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν τα παιδιά τους αρρωστήσουν.

H 4χρονη Καμίλα δίνει μάχη για τη ζωή της

Χθες, μάλιστα, η υπουργός Ναντίμ Ζαχάουι τόνισε πως, αν και τα περισσότερα κρούσματα στρεπτόκοκκου Α είναι ήπια, οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα συμπτώματα. «Είναι πραγματικά σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση, διότι στην πολύ σπάνια περίπτωση που γίνεται σοβαρό, τότε χρειάζεται επείγουσα θεραπεία. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική, γι’ αυτό και το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι ότι οι γονείς πρέπει να προσέχουν τα συμπτώματα - δηλαδή πυρετός, πονοκέφαλος, δερματικό εξάνθημα» ανέφερε.

Το τελευταίο θύμα φέρεται να είναι ένας 12χρονος. Είναι ο πρώτος μαθητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πεθαίνει από την τρέχουσα επιδημία.

Ο τετράχρονος Μουχαμάντ Ιμπραΐμ Άλι, από το Μπάκιγχαμσιρ, πέθανε τον περασμένο μήνα αφότου προσβλήθηκε από στρεπτόκοκκο Α και στη συνέχεια υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες γονείς έχουν τρομοκρατηθεί και σκέφτονται να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο, καθώς η λοίμωξη αυτή «σαρώνει» τους μαθητές.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α;

Ο στρεπτόκοκκος Α, ιατρικά γνωστός ως στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, είναι βακτήρια που προκαλούν μια σειρά λοιμώξεων, όπως στρεπτόκοκκο στον λαιμό, αμυγδαλίτιδα και impetigo (μολυσματικό κηρίο) - μια δερματική λοίμωξη. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει οστρακιά.

Τα βακτήρια, τα οποία μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα, μπορούν να βρεθούν στον λαιμό, στο δέρμα και στην αναπνευστική οδό όσων έχουν μολυνθεί. Κι ενώ η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο Α είναι σχετικά ήπιες, μερικές φορές το μικρόβιο μπορεί να οδηγήσει στον δυνητικά απειλητικό για τη ζωή ρευματικό πυρετό εάν δεν αντιμετωπιστεί. Το βακτήριο μπορεί, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει μια θανατηφόρα ασθένεια που ονομάζεται διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσος της ομάδας Α (iGAS).

Τι είναι η διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσος της ομάδας Α;

Η διεισδυτική νόσος του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α συμβαίνει όταν τα βακτήρια διεισδύουν βαθιά στο σώμα, όπως στο αίμα, σε βαθιά μυϊκά στρώματα ή στους πνεύμονες.

Δύο από τις πιο σοβαρές αλλά σπάνιες μορφές διεισδυτικής νόσου είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ. Η νεκρωτική απονευρωσίτιδα είναι επίσης γνωστή ως «σαρκοφάγος νόσος» και μπορεί να εμφανιστεί εάν μολυνθεί μια πληγή.

Το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικού σοκ είναι μια ταχέως εξελισσόμενη λοίμωξη που προκαλεί χαμηλή αρτηριακή πίεση/σοκ και βλάβη σε όργανα όπως τα νεφρά, το ήπαρ και οι πνεύμονες. Αυτός ο τύπος τοξικού σοκ εμφανίζει υψηλό ποσοστό θανάτου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου Α;

Αν και ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει πολλές διαφορετικές σοβαρές ασθένειες, τείνει να ξεκινά με μερικά τυπικά συμπτώματα.

Τα σημάδια λοίμωξης από στρεπτόκοκκο Α περιλαμβάνουν εξάνθημα, πονόλαιμο, αναψοκοκκινισμένα μάγουλα, μυϊκούς πόνους, υψηλό πυρετό, κόπωση, ωτίτιδα και πληγές στο δέρμα. Τα συμπτώματα διαρκούν για μια εβδομάδα, σύμφωνα με το NHS.

Ορισμένοι άνθρωποι που φέρουν τον στρεπτόκοκκο Α δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά εξακολουθούν να έχουν εξίσου μεγάλες πιθανότητες να μεταδώσουν το μικρόβιο όπως εκείνοι που έχουν ορατή ασθένεια. Συνήθως χρειάζονται δύο έως πέντε ημέρες για να αρρωστήσετε μετά την έκθεση στο βακτήριο.

Το Impetigo είναι μια δερματική λοίμωξη που ξεκινά με κόκκινες πληγές ή φουσκάλες που στη συνέχεια σκάνε, αφήνοντας κρούστα, χρυσές κηλίδες. Η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Τα συμπτώματα της οστρακιάς συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως υψηλός πυρετός, πονόλαιμος και πρησμένοι αδένες στον λαιμό. Ένα εξάνθημα εμφανίζεται 12 έως 48 ώρες αργότερα, ξεκινώντας από το στήθος και το στομάχι και στη συνέχεια εξαπλώνεται. Μια λευκή επίστρωση εμφανίζεται επίσης στη γλώσσα, η οποία ξεφλουδίζει, αφήνοντάς την κόκκινη, πρησμένη και καλυμμένη με μικρά εξογκώματα.

Τα σημάδια της νεκρωτικής απονευρωσίτιδας περιλαμβάνουν πυρετό (υψηλό πυρετό άνω των 38), έντονο πόνο και πρήξιμο και ερυθρότητα στο σημείο της πληγής.

Τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του τοξικού σοκ μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ζάλη, σύγχυση, χαμηλή αρτηριακή πίεση, εξάνθημα και κοιλιακό άλγος.

Πηγή: iefimerida

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Σοβαρή αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα καταγγέλλει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου
Χαραλαμπίδου: Βασικός ο ρόλος των κοινοβουλίων για καταπολέμηση διαφθοράς
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Αυτό είναι το σχέδιο του ισραηλινού στρατού για την εισβολή στη Ράφα
Η Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραγνωρίζει εθνικές στρατηγικές, υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας