Πέμπτη 2 Φεβ, 2023 | Επικοινωνία
trans gif

Η Πολωνία θα χρεώνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες για σίτιση και στέγαση

  29/11/2022 18:35
Η Πολωνία θα χρεώνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες για σίτιση και στέγαση

Η Πολωνία θα χρεώνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες για σίτιση και στέγαση

  29/11/2022 18:35

Η Πολωνία σχεδιάζει να χρεώνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες για σίτιση και στέγαση μετά τους τέσσερις μήνες διαμονής σε κρατικές δομές, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στην Πολωνία, τη δυτική γείτονα της Ουκρανίας, μετά που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, βασιζόμενοι στην καλοσύνη αγνώστων που άνοιξαν τα σπίτια τους και σε κυβερνητική βοήθεια.

Αλλά μετά από την αρχική έκρηξη δημόσιας υποστήριξης προς τους πρόσφυγες, οι πόροι εξαντλούνται και οι πρόσφυγες δυσκολεύονται να βρουν διαμερίσματα και να λάβουν βοήθεια, με την Πολωνία να βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίση διαβίωσης και πιέσεις στον προϋπολογισμό.

«Οι πολίτες της Ουκρανίας που μένουν στην Πολωνία σε κέντρα συλλογικής φιλοξενίας θα συμμετέχουν στο κόστος στέγασης και γευμάτων», είπε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Όσοι μένουν σε τέτοια καταλύματα, όπως δωμάτια ξενοδοχείων που πληρώνονται από την κυβέρνηση ή κοιτώνες σχολείων, πάνω από 120 μέρες, θα πρέπει να καλύπτουν το 50% του κόστους, μέχρι 40 ζλότι (€8,55) ημερησίως, ανά άτομο. Μετά τις 180 μέρες, θα χρεώνονται το 75% του κόστους, μέχρι 60 ζλότι (€12,82). Όσοι δεν μπορούν να εργαστούν, εξαιτίας της ηλικίας τους ή αναπηρίας, θα εξαιρούνται, όπως και οι έγκυες, σύμφωνα με το Σχέδιο.

Η κυβέρνηση θέλει να θέσει σε ισχύ τον νέο κανόνα από την 1η Μαρτίου 2023. Το νομοσχέδιο θα πάει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, όπου αναμένεται να υπερψηφιστεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας