Σάββατο 4 Φεβ, 2023 | Επικοινωνία
trans gif

Αυτός είναι ο μακροβιότερος ηγέτης στον κόσμο-Επανεξελέγη για έκτη θητεία

  27/11/2022 10:21
Αυτός είναι ο μακροβιότερος ηγέτης στον κόσμο-Επανεξελέγη για έκτη θητεία

Αυτός είναι ο μακροβιότερος ηγέτης στον κόσμο-Επανεξελέγη για έκτη θητεία

  27/11/2022 10:21

Έχοντας συμπληρώσει περισσότερα από 43 χρόνια στην εξουσία, ο Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόγκο είναι ο μακροβιότερος ηγέτης σε όλον τον κόσμο - εξαιρουμένων μόνο μοναρχιών. Ο Πρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας εξασφάλισε χθες Σάββατο την επανεκλογή του για μια έκτη θητεία, με ποσοστό 94,9%, σε αυτό το μικρό, αλλά πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος της κεντρικής Αφρικής, ένα από τα πιο απομονωμένα και αυταρχικά καθεστώτα σε όλον τον κόσμο.

Το 2016, όταν είχε επανεκλεγεί με 93,7% των ψήφων, φερόταν να προετοίμαζε για διάδοχό του έναν από τους γιους του, τον αντιπρόεδρο Τεοντόρο Νγκέμα Ομπιάνγκ Μάνγκε γνωστό ως Τεοντορίν, έναν λάτρη της χλιδής και της πολυτέλειας, ο οποίος έχει καταδικαστεί στη Γαλλία για «παράνομα κέρδη».

Ο 80χρονος αρχηγός του αφρικανικού κράτους είχε περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του και παράλληλα ο Τεοντορίν συγκέντρωνε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι το κυβερνών κόμμα θα έδινε στον Τεοντορίν το χρίσμα του υποψηφίου για την προεδρία, στη θέση του πατέρα του. Φαίνεται όμως ότι ο Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόγκο πείστηκε από τους επιτελείς του πως η αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία θα ήταν ρίσκο σε μια εποχή που η πτώση των εσόδων από υδρογονάνθρακες και η πανδημία COVID-19 είχε καταστήσει τη χώρα ακόμη πιο εξαρτημένη από την ξένη χρηματοδότηση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ισημερινής Γουινέας (PDGE) ανέβαλε προσωρινά την ανακοίνωση του υποψηφίου του στις προεδρικές εκλογές, μέχρι που ο 80χρονος αρχηγός του κράτους επέστρεψε στο προσκήνιο.

Ο πολύ αυστηρός Τεοντόρο Ομπιάνγκ - εν αντιθέσει με τον γιο του - λέγεται πως ακολουθεί έναν υγιεινό και ασκητικό τρόπο ζωής, και αθλείται καθημερινά.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ισχυρίζεται ότι έχει αποτρέψει τουλάχιστον δέκα απόπειρες πραξικοπήματος ή δολοφονίας του, κατηγορώντας για αυτές την εξόριστη αντιπολίτευση και «ξένες δυνάμεις».

Η Ισημερινή Γουινέα, μια πολύ αραιοκατοικημένη χώρα, ήταν το 2021 το τρίτο πλουσιότερο κράτος της Αφρικής σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ωστόσο, ο πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων οικογενειών, ενώ η συντριπτική πλειονότητα του 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η Ισημερινή Γουινέα συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών με την υψηλότερη διαφθορά σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας