Σολτς: «H προμήθεια ενέργειας για τον χειμώνα είναι πιθανότατα εξασφαλισμένη»

Η Γερμανία αντέχει «στον χειμώνα και στις κρίσεις», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι «η προμήθεια ενέργειας για τον χειμώνα είναι πιθανότατα εξασφαλισμένη». Ο κ. Σολτς υπερασπίστηκε τις επιλογές της κυβέρνησής του, οι οποίες «μας απομακρύνουν από την πολιτική της μονόπλευρης εξάρτησης από τη Ρωσία και την Κίνα», ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την κριτική της αντιπολίτευσης για αθέτηση υποσχέσεων.

Μιλώντας στην Bundestag στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο καγκελάριος παρουσίασε το έργο της κυβέρνησής του λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους, αναφερόμενος σε 100 νομοσχέδια, με τα οποία ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει, όπως είπε, «δρομολογήσει, εφαρμόσει και διευθετήσει περισσότερα απ' όσα οι κυβερνήσεις των προηγούμενων δώδεκα ετών».       

Προηγουμένως ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς είχε επικρίνει την αμυντική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αθετείται η δέσμευση για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το ΝΑΤΟ, και είχε επιτεθεί στον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, κατηγορώντας τον ότι «εξαπάτησε συνειδητά τους πολίτες με τα stress test για την αντοχή του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ γνώριζε εκ των προτέρων τα… επιθυμητά αποτελέσματα». «Δεν δίνετε δεκάρα αν κάτι δεν ταιριάζει με την ιδεολογία σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μερτς, αναφερόμενος στους Πράσινους και στην στάση τους σχετικά με τη λειτουργία των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

«Όταν σας άκουγα, σκεφτόμουν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Ό,τι είναι πραγματικά μεγάλο, το θεωρείτε μικρό. Αν πιστεύετε ότι εμείς είμαστε το πρόβλημα και όχι το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, τότε πιστεύετε και στα λευκά κουνελάκια που μιλάνε. Καλώς ήλθατε στη Χώρα των Θαυμάτων!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς απαντώντας στον κ. Μερτς και πρόσθεσε ότι είναι ο δικός του συνασπισμός που εκσυγχρονίζει πραγματικά τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις υπό την ηγεσία του CDU.

Σε έναν απολογισμό των τελευταίων 11 μηνών, ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στο ενιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ/μήνα για όλα τα ΜΜΜ, στην εισαγωγή του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ/ώρα από την 1η Οκτωβρίου, αλλά και στην τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την εισαγωγή πλαφόν στην ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, στα πακέτα ελάφρυνσης από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και στην επίτευξη του στόχου για πλήρωση στο 100% των αποθηκών φυσικού αερίου πριν αρχίσει ο χειμώνας. «Η Γερμανία είναι ήδη ανθεκτική στον χειμώνα και στις κρίσεις», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς υπογράμμισε την προσήλωση της Γερμανίας στον συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και επανέλαβε τη δέσμευση για συνέχιση της διάθεσης όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις, «για όσο διαρκεί ο βάρβαρος, παράλογος, εγκληματικός πόλεμος». Κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο και υπενθύμισε ότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ καταδίκασε το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων. «Και μόνο για αυτόν τον λόγο, η επίσκεψη άξιζε τον κόπο», δήλωσε ο καγκελάριος, με το βλέμμα στην κριτική που δέχθηκε για το ταξίδι του στην Κίνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ