Τετ α τετ οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Κίνας στην Καμπότζη

Το ζήτημα της Ταϊβάν βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και του Κινέζου Γουέι Φανγκχά στην Καμπότζη την Τρίτη, καθώς οι δύο κυβερνήσεις συνεχίζουν την προσπάθεια να ελέγξουν τις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσά τους.

Η συνάντηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο συνόδου των Υπουργών Άμυνας χωρών της περιοχής στη Σιέμ Ρίαπ, είναι η πρώτη μεταξύ του Όστιν και του Γουέι από τον Ιούνιο, περίπου δύο μήνες προτού η Νάνσι Πελόσι, η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ταϊβάν. Καθώς η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσκιρτήσασα επαρχία της, η επίσκεψη αυτή προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, το οποίο στη συνέχεια προχώρησε στα μεγαλύτερα αεροναυτικά γυμνάσια της ιστορίας της γύρω από τη νήσο.

Έκτοτε Κίνα και ΗΠΑ προσπαθούν να μειώσουν την ένταση οργανώνοντας συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη συζήτηση μεταξύ του Όστιν και του Γουέι «παραγωγική» και «επαγγελματική».

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό οι χώρες μας να εργαστούν από κοινού για να αποφύγουν ο ανταγωνισμός να εκτραχυνθεί σε σύγκρουση», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ο Όστιν προσπάθησε «να ανοίξει διάλογο και μηχανισμούς μεταξύ των στρατών (σ.σ. των δύο χωρών) προκειμένου να συμβάλλει στη διαχείριση του ανταγωνισμού αυτού με υπεύθυνο τρόπο», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Άμυνας χαρακτήρισε από την πλευρά του τη συνομιλία «ειλικρινή, βαθιά, πρακτική και εποικοδομητική», ενώ υπογράμμισε τη σημασία να ξαναμπούν στον σωστό δρόμο οι σινοαμερικανικές σχέσεις.

«Η Κίνα αποδίδει σημασία στην ανάπτυξη των διμερών στρατιωτικών σχέσεων, αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη συμφέροντα της Κίνας», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γουέι υπογράμμισε στον Όστιν ότι «το θέμα της Ταϊβάν βρίσκεται στο επίκεντρο των συμφερόντων της Κίνας και είναι η πρώτη, αδιαπέραστη κόκκινη γραμμή των σινοαμερικανικών σχέσεων».

«Η Ταϊβάν είναι κινεζική, αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί από τον κινεζικό λαό και μόνο και καμία εξωτερική δύναμη δεν έχει δικαίωμα να εμπλακεί», υπογράμμισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα