Διαψεύδει ο Ζελένσκι πως η έκρηξη προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine.

Είπε ότι πιστεύει ότι η χθεσινή έκρηξη προκλήθηκε από ρωσικό πύραυλο, προσθέτοντας ότι βασίζει τα συμπεράσματά του σε αναφορές του ουκρανικού στρατού τις οποίες «δεν μπορεί παρά να εμπιστευθεί».

Ο Ζελένσκι θεωρεί πως θα έπρεπε ήδη να είχε επιτραπεί σε Ουκρανούς εμπειρογνώμονες να μεταβούν στον τόπο της έκρηξης. «Έχουμε δικαίωμα να είμαστε στην ομάδα που έχει αναλάβει την έρευνα; Βεβαίως», είπε.

Νωρίτερα σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.

Είναι πιθανό το χθεσινό πυραυλικό πλήγμα σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας να ήταν αποτέλεσμα προβοκάτσιας από τη ρωσική πλευρά, δήλωσε νωρίτερα το απόγευμα ο Πολωνός πρωθυπουργός.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ο βομβαρδισμός ουκρανικών υποδομών κοντά στα σύνορα ήταν μια σκόπιμη πρόκληση που έγινε με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να προκύψει μια τέτοια κατάσταση», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στο πολωνικό κοινοβούλιο.

Επιμένει η Ουάσινγκτον

Η Ουάσινγκτον δεν έχει δει τίποτα που να έρχεται σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση της Πολωνίας ότι ένας πύραυλος που έπεσε στο έδαφος της, χθες Τρίτη, προήλθε πιθανότατα από έναν ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον.

«Όποια και αν είναι τα τελικά συμπεράσματα, είναι σαφές ότι το μέρος που τελικά ευθύνεται για αυτό το τραγικό περιστατικό είναι η Ρωσία, η οποία εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία, στοχεύοντας ιδιαίτερα μη στρατιωτικές υποδομές», είπε η Γουάτσον, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας.

Κάλεσαν τον Πολωνό Πρέσβη οι Ρώσοι

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πολωνό πρέσβη στη Μόσχα. «Ο Πολωνός πρέσβης καλείται στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Πολωνία ότι αντέδρασε με «απολύτως υστερικό» τρόπο στο χθεσινό περιστατικό, όταν δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν πύραυλο στην ανατολική Πολωνία.

Βαρσοβία και ΝΑΤΟ ανέφεραν σήμερα ότι πιθανότατα επρόκειτο για ένα «θλιβερό ατύχημα» που συνέβη από ουκρανικό πύραυλο και όχι, όπως αρχικά υπαινίχθηκαν ορισμένες αναφορές, από τη Ρωσία.  

Εντείνει την πίεση η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την ακλόνητη ενότητα, την αποφασιστικότητα και την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Πολωνία και τον πολωνικό λαό μετά τη χθεσινή έκρηξη που προκάλεσε πύραυλος σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο θυμάτων.

Επιπροσθέτως, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε εκ μέρους της ΕΕ, υπογραμμίζεται η πλήρης υποστήριξη της εν εξελίξει έρευνας των πολωνικών αρχών για την εξακρίβωση των συνθηκών της τραγωδίας.

«Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, για τα επόμενα βήματα» υπογραμμίζει η ΕΕ.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι αυτό το τραγικό περιστατικό είναι απόρροια του χθεσινού μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η Ρωσία σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, με στόχο αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, συμπληρώνοντας ότι αυτές οι επιθέσεις αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Η Ρωσία συνεχίζει να διαδίδει παραπληροφόρηση σχετικά με τον αδικαιολόγητο και απρόκλητο πόλεμο που διεξάγει κατά της Ουκρανίας σημειώνει η ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τη Μόσχα να σταματήσει τον παράνομο πόλεμο, υπογραμμίζοντας πως παραμένει σταθερή στην υποστήριξή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το δικαίωμα της αυτοάμυνας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Τέλος, η ΕΕ τονίζει ότι θα εξακολουθήσει να εντείνει την πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει τον πόλεμο και να αποσυρθεί από το έδαφος της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω περιοριστικών μέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα