Πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και εφαρμόσιμες λύσεις θα ζητήσουν οι ηγέτες στην Πράγα

Επόμενος σταθμός η Πράγα, όπου ξανά οι 27 αρχηγοί των κρατών μελών της Ε.Ε θα συζητήσουν, την Παρασκευή 7/10, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, τις λύσεις αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.  

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων που ήδη καταρτίζεται διαπνέεται από το αίτημα των ηγετών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει «εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών», μέσω και του καθορισμού «ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου», μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αν και το σχέδιο αυτό υπόκειται σε τροποποιήσεις, σύμφωνα με το υπάρχον κείμενο, αναμένεται ότι στην Πράγα οι 27 θα υπογραμμίζουν  ότι:

«Οι προσπάθειές μας για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη μείωση των τιμών της ενέργειας πρέπει να συνεχιστούν. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά μας του Μαρτίου, του Μαΐου και του Ιουνίου του 2022, καλούμε την Επιτροπή να εργαστεί επειγόντως πάνω στις ακόλουθες ενέργειες προκειμένου να αναπτύξει οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες:

Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με εταίρους για την αναζήτηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων που οδηγούν σε ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλότερες τιμές εισαγωγής για την ΕΕ, ιδίως μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ.

Εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών μέσω του ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου.

Ανάπτυξη πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη αναφοράς για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς.

 Επιτάχυνση των εργασιών για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών και τον περιορισμό της υπερβολικής αστάθειας των τιμών.»

Το θέμα της Ενεργειακής Ένωσης όπως όλα δείχνουν θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 20 και 21/10 με στόχο την “Ευρωπαϊκή ενεργειακή κυριαρχία και την κλιματική ουδετερότητα”.

Ας σημειωθεί ότι στο Έκτακτο συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή άφησε ανοιχτή τη δυνατότητα επιβολής ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το μέτρο αυτό, ωστόσο, σημειώνουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, συνεπάγεται σημαντικό κόστος για τα δημόσια οικονομικά και δεν ικανοποιεί αρκετές χώρες, μεταξύ άλλων την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο.

Χθες στο Λουξεμβούργο, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, με μέτρα προσωρινά και στοχευμένα στους πιο ευάλωτους, δήλωσε ο προεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. Παραλληλα, τονιστηκε ότι πρέπει να αποφευχθούν πολιτικές, που θα προσθέσουν κινδύνους, στις πληθωριστικές πιέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Διάλειμμα στα αυτοκίνητά τους έκαναν οι εργάτες που σκοτώθηκαν στη γέφυρα της Βαλτιμόρης
Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών