Ο Χαμενεΐ κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ για τις διαδηλώσεις για τη Mahsa Amini

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τη Δευτέρα κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την υποκίνηση του κύματος εθνικής αναταραχής που πυροδότησε η οργή για τον θάνατο της Mahsa Amini.

"Λέω ξεκάθαρα ότι αυτές οι διαδηλώσεις και η ανασφάλεια κατασκευάστηκαν από την Αμερική και το κατοχικό, ψεύτικο σιωνιστικό καθεστώς, καθώς και από τους πληρωμένους πράκτορές τους, με τη βοήθεια ορισμένων προδότων Ιρανών στο εξωτερικό", είπε ο ανώτατος ηγέτης.

Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του από τον θάνατο της Amini, ο 83χρονος Χαμενεΐ τόνισε ότι η αστυνομία πρέπει "να σταθεί απέναντι στους εγκληματίες" και ότι "όποιος επιτίθεται στην αστυνομία αφήνει τον κόσμο ανυπεράσπιστο ενάντια στους εγκληματίες, τους αλήτες, τους κλέφτες". 

"Ο θάνατος μιας νέας γυναίκας ράγισε τις καρδιές μας", είπε ο Χαμενεΐ. "Αλλά δεν είναι φυσιολογικό ότι κάποιοι άνθρωποι, χωρίς αποδείξεις ή έρευνα, έχουν κάνει τους δρόμους επικίνδυνους, έχουν κάψει το Κοράνι, αφαίρεσαν χιτζάμπ από γυναίκες και πυρπόλησαν τζαμιά και αυτοκίνητα".

Το Ιράν κατηγόρησε επανειλημμένα εξωτερικές δυνάμεις ότι υποκίνησαν τις διαδηλώσεις και την περασμένη εβδομάδα είπε ότι εννέα ξένοι υπήκοοι -- μεταξύ των οποίων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Πολωνία -- συνελήφθησαν.

Τουλάχιστον 92 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις συγκεντρώσεις για τη Mahsa Amini, δήλωσε το IHR, το οποίο εργάζεται για να εκτιμήσει τον αριθμό των νεκρών παρά τις διακοπές του Διαδικτύου και τους αποκλεισμούς στο WhatsApp, το Instagram και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι είχε επιβεβαιώσει 53 θανάτους, αφού το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι «περίπου 60» άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα