Τρίτη 29 Νοε, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Δύο νέες δημοσκοπήσεις φέρνουν Ερντογάν και ΑΚΡ στην πρώτη θέση

  03/10/2022 20:41
Δύο νέες δημοσκοπήσεις φέρνουν Ερντογάν και ΑΚΡ στην πρώτη θέση

Δύο νέες δημοσκοπήσεις φέρνουν Ερντογάν και ΑΚΡ στην πρώτη θέση

  03/10/2022 20:41

Το ΑΚΡ παραμένει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Τούρκων ψηφοφόρων σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας MetroPOLL και σύμφωνα με την Optimar αυξάνονται τα ποσοστά του υποψηφίου της «Συμμαχίας για τη Δημοκρατία» και νυν Προέδρου, Ταγίπ Έρντογαν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τα αποτελέσματα της πρώτης εταιρείας παρουσιάζει σήμερα η ιστοσελίδα Τ 24. Η δημοσίευση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 και 20 Σεπτεμβρίου 2022 σε 28 επαρχίες  της Τουρκίας σε δείγμα 2.119 ατόμων. Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν αυτή την Κυριακή διεξάγονταν κοινοβουλευτικές εκλογές», το 29% απάντησε το ΑΚΡ, το 21,4% το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το 12% το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το 10,5% το Καλό Κόμμα (İyi Parti) και το 7,9% το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Τα ποσοστά της ψήφου των αναποφάσιστων, της ψήφου διαμαρτυρίας και όσων απέφυγαν να απαντήσουν αθροίζονται στο 13,8%. Ακόμα και με αναγωγή αυτού του ποσοστού, το ΑΚΡ εξακολουθεί να είναι στην πρώτη θέση.

Στο άρθρο του σήμερα στην Χουριέτ, ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί αναλύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Optimar, διαπιστώνει ότι αυξάνονται τα ποσοστά του υποψηφίου της «Συμμαχίας για τη Δημοκρατία» Ταγίπ Έρντογαν και του φερόμενου υποψηφίου της «Συμμαχίας για το Έθνος», Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 και 26 Σεπτεμβρίου με δείγμα 2.231 ατόμων. Στην ερώτηση «ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Τουρκίας», το 62,4% απάντησε η οικονομία ακολουθούμενο από την ανεργία με 9,1%. Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι το πρόβλημα της οικονομίας και της ανεργίας απασχολεί το 71,5% των ερωτηθέντων και μόλις το 7,1% ανέφερε ως πρόβλημα την παρουσία Σύρων προσφύγων στη χώρα.

Στην ερώτηση «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα λύσει το πρόβλημα», το 32,1% απάντησε το κυβερνόν ΑΚΡ, ενώ το 21,1% απάντησε το CHP. Σύμφωνα με τον Σελβί, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την οικονομία, αλλά παρόλα αυτά, ο λαός δεν λέει ότι «η αντιπολίτευση θα λύσει αυτό το πρόβλημα». «Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να λύσει η αντιπολίτευση, σχολιάζει ο Σελβί.

Στην ερώτηση ποιος είναι ο πιο αγαπητός πολιτικός, ο νυν Πρόεδρος Έρντογαν καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 31% ακολουθούμενος από τον δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς με 12,1%. Ο πρώην πρόεδρος του HDP και ευρισκόμενος στην φυλακή, Σελαχετίν Ντεμίρτας ανέβηκε στην τρίτη θέση με 11,8%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατέλαβε την τέταρτη θέση με 10,3%

Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν εκλογές σήμερα», το 37,8% των ερωτηθέντων απάντησε το ΑΚΡ, ενώ το CHP κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 25,9%.

Το HDP έρχεται τρίτο με 11%, το Καλό Κόμμα κατέλαβε την τέταρτη θέση με 9,8% ενώ το MHP ανέβηκε στο 9,5%. Ο Σελβί αποδίδει την άνοδο των ποσοστών του ΜΗΡ στις συγκεντρώσεις του κόμματος στη Σεβάστεια, την Προύσα και το Ερζερούμ και υποστηρίζει ότι η «σκιά του φιλοκουρδικού HDP» στην εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης προκάλεσε τη στροφή των εθνικιστών ψηφοφόρων προς το MHP.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των συμμαχιών για την εκλογή Προέδρου, το ποσοστό των ψήφων της Συμμαχίας για τη Δημοκρατία που αποτελείται από το AKΡ, το MHP και το Kόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP) ανήλθε στο 47,9%, ενώ το ποσοστό της Συμμαχίας για το Έθνος που αποτελείται από το CHP, το Καλό Κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), το Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet Partisi) και το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) ανήλθε στο 37,8%. Με τη διαφορά μεταξύ των δύο συμμαχιών να ανέρχεται στο  10%, το HDP με 11% γίνεται το κόμμα κλειδί.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές, το ποσοστό όσων απάντησαν ότι θα ψηφίσουν τον Έρντογαν αυξήθηκε στο 39,7% έναντι 36,48% πριν από ένα μήνα.

Το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν τον Κιλιτσντάρογλου αυξήθηκε στο 14,7%, έναντι 14,5% πριν από ένα μήνα. Το ποσοστό Μανσούρ Γιαβάς ήταν 13,4% και ακολουθείται από τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς με 8,6%. Ο Ντεβλέτ Μπαχτελί του ΜΗΡ ακολουθεί με 8,3% και η Μεράλ Άκσενερ του Καλού Κόμματος έρχεται έβδομη με 7%, ενώ ο νυν Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου όγδοος με 3,5%. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, το όνομα του οποίου αναφέρεται συχνά ως υποψήφιος πρόεδρος, κατέλαβε την τελευταία θέση με 0,6%.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας