ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που αστυνομικοί ξυλοκοπούν και πυροβολούν άνδρα στο Ιράν

Με καζάνι που βράζει θυμίζει το Ιράν, όπου οι διαδηλώσεις για το θάνατο της Μάχσα Αμινί συνεχίζονται για πολλοστή ημέρα. Συγκεκριμένα μετά τον θάνατό της, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Ιράν κατά της κυβέρνησης. Αυτόπτες μάρτυρες στην Τεχεράνη δήλωσαν ότι και οι δυνάμεις ασφαλείας και οι διαδηλωτές γίνονται ολοένα και πιο βίαιοι.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν τις πρώτες ώρες της χθεσινής ημέρας. Στην ιρανική πρωτεύουσα γίνονται πορείες σε διάφορα μέρη της πόλης, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν βίαια τις διαδηλώσεις φοιτητών.

Την ένταση της καταστολής που έχουν καταγγείλλει τις τελευταίες ημέρες οι διαδηλωτές στο Ιράν, μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, επιβεβαιώνει με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter και αναδημοσιεύθηκε και από την ιρανική υπηρεσία του BBC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μάχη των Ιρανών απέναντι στο σκοτάδι-Τις απειλούν ακόμη και με βιασμό

Στο βίντεο έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την καταγγελία, Ιρανοί αστυνομικοί με πολιτικά αρχικά να σταματούν έναν άνδρα και μια γυναίκα που επέβαιναν σε μηχανάκι και στη συνέχεια να ξυλοκοπούν άγρια τον άνδρα με έναν εξ αυτών να τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής.

Όπως φαίνεται στο βίντεο οι αστυνομικοί καταδίωκαν με μηχανές τον άνδρα και τη γυναίκα, η οποία κρατούσε κινητό τηλέφωνο στα χέρια, γεγονός που φέρεται να «πυροδότησε» την καταδίωξη.

Ο βάναυσος ξυλοδαρμός του άνδρα ξεκίνησε τη στιγμή που προσπάθησε να αντιδράσει για την συμπεριφορά προς τη γυναίκα συνεπιβάτη του με τους αστυνομικούς να τον χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές στο κορμί και το κεφάλι του.

Μετά τον πυροβολισμό που κάποια στιγμή ρίχνει ένας εκ των αστυνομικών, ο άνδρας φαίνεται να τρέμει από τον πόνο και από τις πληγές που έχουν προκληθεί, σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες επέζησε του άγριου ξυλοδαρμού του. Συγκλονιστική είναι και η αντίδραση της γυναίκας που βρίσκεται από πάνω του και τον βλέπει να σπαρταράει στο έδαφος.

Το βίντεο με τον άγριο ξυλοδαρμό από Ιρανούς αστυνομικούς ήρθε στην δημοσιότητα σχεδόν ταυτόχρονα με άλλα βίντεο που έχουν καταγραφεί στο πανεπίστημιο Σαρίφ, ένα από τα πιο γνωστά ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Τεχεράνη.

Μετά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μερικοί καθηγητές του έγκριτου Πανεπιστημίου Σαρίφ ξυλοκοπήθηκαν, ανέφερε παράλληλα χθες, Κυριακή, σε ανάρτησή της στο Telegram η ιρανική εφημερίδα Εμτεντάντ.

Επίσης καταγγέλθηκε ότι η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν την πανεπιστημιούπολη και ότι ερρίφθησαν πυροβολισμοί.

Από τότε που ξέσπασε το κύμα διαμαρτυρίας που έχει σαρώσει το Ιράν μετά τον θάνατο της Αμινί, οι φοιτητές διαδηλώνουν σε πολλά πανεπιστήμια κατά των ιρανικών αρχών. Σε απάντηση, οι αρχές έχουν ακυρώσει τα μαθήματα στα πανεπιστήμια σε πολλές πόλεις.

Δεν έχει πρόσβαση στα αρχεία για το θάνατό της ο πατέρας της

Ο πατέρας της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης που πέθανε υπό αστυνομική κράτηση στο Ιράν μετά την σύλληψή της για παραβίαση του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα της χώρας, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν του έχει επιτραπεί η πρόσβαση στα επίσημα αρχεία για τον θάνατο της κόρης του.

"Κανένας δεν μου δίνει μια απάντηση για τον θάνατο της κόρης μου", σημείωσε ο Αμζάντ Αμινί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκαν χθες, Κυριακή, τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αρμόδιες αρχές "όπως και η ιατροδικαστική υπηρεσία δεν μου επιτρέπουν καν να δω τα αρχεία", υπογράμμισε. Αντ' αυτού του είπαν ότι πρέπει να κάνει υπομονή, συνέχισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από την φρίκη στην ελευθερία-Μια Ιρανή στην Κύπρο εξηγεί τον μεγάλο ξεσηκωμό

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί του υποσχέθηκε ότι ο θάνατος της κόρης του θα ερευνηθεί, "αλλά μέχρι τώρα τίποτα δεν έχει γίνει", είπε επίσης ο πατέρας της Αμινί, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Eghtesad-News.

Οι δικηγόροι της Αμινί είχαν αξιώσει από τις δικαστικές αρχές πρόσβαση στα αρχεία και τα βίντεο από τις κάμερες της αστυνομίας.

Η Αμινί πέθανε στο νοσοκομείο στις 16 Σεπτεμβρίου ενώ βρισκόταν σε κώμα, αλλά τα αίτια του θανάτου της παραμένουν άγνωστα.

Αυτή είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών του Ιράν ενώ επισκεπτόταν με την οικογένειά της την Τεχεράνη τον περασμένο μήνα επειδή λίγες τούφες από τα μαλλιά της φαινόντουσαν έξω από την μαντίλα της, πράγμα το οποίο συνιστά παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα της χώρας για τις γυναίκες.

Δεν είναι σαφές τι της συνέβη ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Οι επικριτές κατηγορούν την αστυνομία ηθών για βαναυσότητα. Η αστυνομία απορρίπτει τις κατηγορίες και το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει ότι δεν ευθύνεται η αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι η νεαρή γυναίκα πέθανε από ανακοπή που έπαθε ενώ βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα.

Στο μεταξύ, έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών για τις διαμαρτυρίες συζητήθηκε χθες στο κοινοβούλιο. Το νομοθετικό σώμα, στο οποίο κυριαρχούν οι σκληροπυρηνικοί, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ταραχές διοργανώθηκαν από ξένες χώρες και τους εχθρούς του Ιράν για να αποδυναμώσουν το ισλαμικό σύστημα.

Ως εκ τούτου, η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να συνεχίσουν να ενεργούν κατά των ταραξιών, υπογράμμισε το ιρανικό κοινοβούλιο.

Διαδικτυακά τα μαθήματα στα πανεπιστήμια λόγω των διαταραχών 

Εξάλλου, ανεστάλησαν σήμερα τα δια ζώσης μαθήματα και θα γίνονται διαδικτυακά σε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά πανεπιστήμια της Τεχεράνης μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα σε φοιτητές και σε δυνάμεις ασφαλείας, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 200 φοιτητές συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στο πανεπιστήμιο και φώναζαν συνθήματα κατά του ιερατικού κατεστημένου του Ιράν, μετέδωσε το Mehr. "Γυναίκες, ζωή, ελευθερία" και "οι φοιτητές προτιμούν τον θάνατο από την ταπείνωση", φώναζε σύμφωνα με το πρακτορείο το συγκεντρωμένο πλήθος.

Οι αρχές ασφαλείας έκαναν ρίψη δακρυγόνων και σφαιριδίων με χρώμα εναντίον των φοιτητών, σύμφωνα με το Mehr, το οποίο προσθέτει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έφεραν όπλα που βάλλουν μη θανατηφόρα μεταλλικά σκάγια έξω από την βόρεια πύλη του πανεπιστημίου. Οι διαδηλώσεις έχουν εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα μετά τον θάνατο της 22χρονης Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. Δεκάδες διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και πάνω από χίλιοι είναι οι συλληφθέντες στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Επίσης κατά τις ταραχές έχουν σκοτωθεί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο θάνατος της Μαχσά έβαψε με αίμα το Ιράν-Γεμάτα ματωμένους σορούς τα νοσοκομεία

Δειτε Επισης

Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Σε σοβαρή κατάσταση δύο από τα άλογα που έτρεχαν ανεξέλεγκτα στο κέντρο του Λονδίνου
Ανησυχία ΠΟΥ για κατανάλωση αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά
Επιχείρηση Ισραήλ εναντίον του νοτίου Λιβάνου, βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος