Από φιέστα, φιάσκο η προσάρτηση Πούτιν-Πυρηνικά εδώ και τώρα ζητά ο Καντίροφ

Αντιμέτωπος με το παράδοξο της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, την ώρα που τα στρατεύματα του υποχωρούν σε αυτές, βρίσκεται ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα περισσότερα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη, μετά την είδηση της ανακατάληψης της πόλης Λιμάν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.  

Κοντολογίς, ούτε ένα εικοσιτετράωρο δεν διήρκεσε ο απόηχος της φιέστας της ενσωμάτωσης του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και χωρίς να περιμένει να στεγνώσει το μελάνι στα σχετικά διατάγματα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αντίθετα, η επέλαση των Ουκρανών στο Λιμάν, πόλη στρατηγικού ενδιαφέροντος για τον έλεγχο της επαρχίας του Ντονέτσκ αναπτέρωσε το ηθικό των Ουκρανών, αποδυναμώνοντας την ίδια ώρα το Ρώσο Πρόεδρο απέναντι στο εσωτερικό του ακροατήριο. Και αυτό, γιατί η ανακατάληψη του Λιμάν αποδεικνύει τη δομική αδυναμία του ρωσικού στρατού να διατηρήσει τις νέες ρωσικές κτήσεις, δεδομένου ότι οι πραγματικές δυνατότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν μάλλον υπερεκτιμηθεί από πλευράς του Κρεμλίνου.

Η δεύτερη, ωστόσο, συνεχόμενη αποτυχία για το Ρώσο Πρόεδρο, παρά το επικοινωνιακό διάλειμμα της φιέστας στην Κόκκινη Πλατεία, εντείνει την ανασφάλεια για τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, ο οποίος φέρεται να κάλεσε, κατά πληροφορίες του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου στρατιωτικούς μπλόγκερς και πολεμικούς ανταποκριτές -που επέκριναν μέχρι πρόσφατα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας για αδιαφάνεια και επιχειρησιακή αποτυχία- στην τελετή προσάρτησης στο Κρεμλίνο, προκειμένου να αμβλύνει την οξεία κριτική τους, η οποία βρίσκει μεγάλη απήχηση στη ρωσική κοινή γνώμη.

Κεραυνοί Καντίροφ

Η «επιχείρηση εξαφάνισης» της όποιας κριτικής κατά της ρωσικής ηγεσίας προσέκρουσε, ωστόσο, στους νέους «κεραυνούς» που έριξε ο Ραμζάν Καντίροφ, καλώντας το Ρώσο Πρόεδρο να κάνει χρήση πυρηνικών.

Συγκεκριμένα, ο Τσετσένος ηγέτης που πολεμά στο πλευρό του Πούτιν επέκρινε τους Ρώσους στρατηγούς, ζητώντας από τον πρόεδρο της χώρας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της Τσετσενίας και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, μετά τις νέες ήττες που υπέστη στο πεδίο της μάχης.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, στην οποία επικρίνει τους Ρώσους διοικητές επειδή εγκατέλειψαν την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία, ο Καντίροφ γράφει: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».

Όπως είναι γνωστό ο Τσετσένος ηγέτης και οι μαχητές του είχαν καθοριστική συμβολή στην κατάληψη της Μαριούπολης από τους Ρώσους στα τέλη Μαρτίου. Οι δηλώσεις Καντίροφ, όμως, για Τρίτη φορά γίνονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να υποχωρεί στα μέτωπα του Χαρκόβου από την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες χθες επανακατέλαβαν την πόλη Λιμάν, σκορπώντας ενθουσιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζελένσκι: Θα σκοτώνεστε ένας ένας» όσο θα βρίσκεται στην εξουσία ο Πούτιν

«Η ουκρανική σημαία βρίσκεται στο Λιμάν, η πρόοδός μας συνεχίζεται» τόνισε χθες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, για να προσθέσει πως «δεν υπάρχει κανένα ίχνος ψευδοδημοψηφίσματος εκεί», όπως και ότι οι Ρώσοι θα δουν σύντομα μια «ολοένα και περισσότερη» διαφορετική πραγματικότητα σε σύγκριση με αυτό που λένε οι αξιωματούχοι τους. Εν τω μεταξύ, η Μόσχα παραδέχτηκε χθες ότι τα στρατεύματά της αποσύρθηκαν από την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία, προκειμένου να αποφύγουν να περικυκλωθούν από τον ουκρανικό στρατό.

«Υπό την απειλή να βρεθούν περικυκλωμένα, τα συμμαχικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την πόλη Κράσνι Λιμάν σε πιο πλεονεκτικές θέσεις», ανακοίνωσε και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιώντας το ρωσικό όνομα της πόλης.

Στη σκιά της επιτυχούς αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων, ο Πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε απευθυνόμενος στο ρωσικό κοινό, είπε πως σκοτώνεστε ένας ένας» όσο θα βρίσκεται στην εξουσία ο Βλαντίμιρ Πούτιν που διέταξε την εισβολή κατά της Ουκρανίας.

«Οσο εσείς όλοι δεν λύνετε το πρόβλημα εκείνου που ξεκίνησε τα πάντα, που εξαπέλυσε αυτόν τον παράλογο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θα σκοτώνεστε ένας ένας, θα γίνεστε αποδιοπομπαίοι τράγοι, διότι δεν παραδέχεστε ότι αυτός ο πόλεμος αποτελεί ιστορικό σφάλμα για την Ρωσία», δήλωσε κατά το καθημερινό του μήνυμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός, που ελέγχει πλέον την στρατηγικής σημασίας πόλη Λιμάν, θα ανακαταλάβει «την επόμενη εβδομάδα» και άλλες πόλεις της περιοχής του Ντονέτσκ, την οποία η Μόσχα προσάρτησε χθες. «Κατά την διάρκεια της εβδομάδας, νέες ουκρανικές σημαίες κυμάτισαν στο Ντονμπάς», όπου βρίσκεται και την επαρχία του Ντονέτσκ, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος. «Θα υπάρξουν κι' άλλες την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε.

Καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προελαύνουν, το Βερολίνο προορίζει τώρα για το Κίεβο το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό «IRIS-T». Το ανακοίνωσε, άλλωστε χθες, η γερμανίδα υπουργός Αμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ κατά την διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψής της στην Οδησσό.

Ειδικότερα, η Γερμανία θα στείλει το πρώτο από τα τέσσερα προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα IRIS-T στην Ουκρανία τις προσεχείς ημέρες για να την βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιθέσεων των drone, δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Αμουνας Κριστίν Λάμπρεχτ κατά την διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψής της στην Οδησσό.

Μάλιστα, την ώρα που ηχούσαν οι σειρήνες επάνω από το λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, η Κριστίν Λάμπρεχτ είχε συνομιλίες με τον ουκρανό ομόλογό της Ολέξιι Ρέζνικοφ σε υπόγειο καταφύγιο.

«Σε λίγες ημέρες θα στείλουμε το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T. Είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για την άμυνα κατά των drone», είπε η Γερμανίδα υπουργός, καθώς τις τελευταίες ημέρες, η Ουκρανία δέχεται πληθώρα επιθέσεων από καμικάζι drone ιρανικής κατασκευής, με κόστος ανθρώπινες ζωές και καταστροφές υποδομών.

Σημειωτέον ότι το IRIS-T, σύστημα εδάφους - αέρος κοστίζει 150 εκατομμύρια ευρώ και κατατάσσεται μεταξύ των πλέον προηγμένων στον κόσμο. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι εξοπλισμένες με το IRIS-T.

Προηγουμένως, κατά την επίσκεψή της στην Μολδαβία, η Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε κατά την, συνάντησή της με τον μολδαβό ομόλογό της Ανατόλιε Νοσάτιι ότι οι απειλές της Ρωσίας για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων δεν πρέπει να αποτρέψουν τις δυτικές χώρες από το να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να παραλύσουν», είπε.

Επιπλέον, η Γερμανία δέχεται πιέσεις να εντείνει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία και με την αποστολή επιθετικών όπλων, όπως σύγχρονα άρματα μάχης τα οποία έχει ανάγκη το Κίεβο, για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις. Το Βερολίνο επιμένει ότι τέτοιες κινήσεις «θα κλιμακώσουν την κατάσταση« και επισημαίνει ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει μέχρι στιγμής στείλει στην Ουκρανία πιο σύγχρονα τανκς από εκείνα που διέθεταν στο στοκ τους οι χώρες που ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Το βέτο ΗΠΑ έγειρε την πλάστιγγα κατά ψηφίσματος για ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Οκτώ νεκροί από ρωσικά πλήγματα στη νότια Ουκρανία
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν