Λευκός καπνός για τα μαύρα σύννεφα της Ενέργειας-Η πολιτική συμφωνία των «27»

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ευκαιρία για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στην ΕΕ η ενεργειακή κρίση

Όπως αναφέρει μήνυμα της τσεχικής προεδρίας στο Twitter, κατέληξαν σε συμφωνία για

1) υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

2) ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και

3) συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει τελικά ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, μετά την σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας που έκριναν περισσότερο επιζήμιο ένα αντίστοιχο μέτρο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε ένα γενικευμένο ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, εκτιμώντας ότι θα εγκυμονούσε κινδύνους στις εισαγωγές του καυσίμου, αγνοώντας όμως τις εκκλήσεις 15 χωρών προς τις Βρυξέλλες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να παρέμβει και να περιορίσει τις υψηλές τιμές. Επανέφερε μάλιστα πρόταση για ευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου, παρ’ ότι πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, έχουν διαφωνήσει καθώς εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στις προμήθειες και για τις χώρες που προμηθεύονται απρόσκοπτα ρωσικό αέριο μέσω του Turkstream.

«Η Κομισιόν αναζητεί λύση που να είναι αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη»

Ο ρόλος της Κομισιόν είναι να αναλύσει και να εξηγήσει στα κράτη μέλη ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ένα γενικό πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, μια από τις οποίες είναι η μείωση της ζήτησης, εξήγησε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον κατά την άφιξή της στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας που πραγματοποιείται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η κ. Σίμσον εξήγησε πως η Κομισιόν δεν θα παρουσιάσει πρόταση για γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG από όλες τις πηγές (κάτι που έχουν ζητήσει με επιστολή τους 15 κράτη μέλη), επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού λόγω της ανταγωνιστικότητας στην αγορά.

«Διαφορετικά κράτη μέλη αναμένουν διαφορετικές λύσεις, αλλά η Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει μια ιδέα που έχει γενική ευρεία υποστήριξη. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που να είναι αποδεκτός από όλα τα κράτη μέλη», πρόσθεσε η κ. Σίμσον.

Εξήγησε πως πρόταση της Επιτροπής είναι να επιβληθεί ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού αερίου μέσω αγωγών και μέσω θάλασσας (ως LNG), ώστε να εκλείψει το όποιο κίνητρο έχει η Ρωσία να χειραγωγεί τις τιμές φυσικού αερίου, καθώς και να υπάρξει διαπραγμάτευση με άλλους προμηθευτές για χαμηλότερες τιμές.

Επίσης, η Επίτροπος Ενέργειας δήλωσε πως η Κομισιόν προτείνει ευρωπαϊκό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τρόπο ώστε να μην υπάρξει αύξηση της ζήτησης ενέργειας.

Δειτε Επισης

Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες