Στοχοποίηση δημοσιογράφων και διασημοτήτων που στηρίζουν τις διαδηλώσεις για την Αμινί

Το Ιράν ενέτεινε την Πέμπτη την πίεση στους δημοσιογράφους και στις διασημότητες της χώρας την ώρα που συνεχίζονται οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθών.  

Από την καταστολή των διαδηλώσεων έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι από τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκαλώντας την καταδίκη πολλών χωρών.

Κινηματογραφιστές, αθλητές, μουσικοί και ηθοποιοί από το Ιράν έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς τους διαδηλωτές, περιλαμβανομένης της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, οι παίκτες της οποίας φορούσαν μαύρες αθλητικές φόρμες όταν ανακρούονταν οι εθνικοί ύμνοι πριν τον αγώνα με τη Σενεγάλη.

«Θα καταφερθούμε εναντίον των διασημοτήτων που υποδαυλίζουν τη φωτιά» των «ταραξιών», δήλωσε ο Μοχσέν Μανσουρί κυβερνήτης της επαρχίας της Τεχεράνης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

Το κίνημα αμφισβήτησης, το σημαντικότερο που έχει ξεσπάσει στο Ιράν από το 2019, ξεκίνησε μετά τον θάνατο της 22χρονης Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, η οποία είχε πέσει σε κώμα τρεις ημέρες νωρίτερα μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Ο Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Εζεΐ, επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στο Ιράν, επίσης επέκρινε τις διασημότητες: «Όσοι έγιναν διάσημοι χάρη στη στήριξη του συστήματος, σε δύσκολες ημέρες εντάχθηκαν στις τάξεις του εχθρού αντί να είναι μαζί με τον λαό. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν για τις υλικές και πνευματικές ζημιές που προκλήθηκαν στον λαό και τη χώρα».

Από την πλευρά του ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε ότι παρά τη «θλίψη» που προκάλεσε ο θάνατος της Αμινί, «κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τον νόμο και να προκαλεί χάος».

Δημοσιογράφος που κάλυψε την κηδεία της Αμινί συνελήφθη χθες Πέμπτη, σύμφωνα με τον δικηγόρο της. Νωρίτερα είχε συλληφθεί η δημοσιογράφος Νιλουφάρ Χαμεντί της εφημερίδας "Shargh", η οποία είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν η νεαρή Κούρδισσα σε κώμα και είχε δημοσιοποιήσει την υπόθεσή της.

Η Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τρεις άλλοι δημοσιογράφοι: ο Φαρσίντ Γορμπανπούρ, ο Αριά Τζαφαρί και ο Μομπίν Μπαλούχ έχουν συλληφθεί, ανεβάζοντας τον αριθμό των δημοσιογράφων που κρατούνται σε 28.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, περίπου 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή των διαδηλώσεων, ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights, με έδρα το Όσλο, έκανε λόγο για τουλάχιστον 83 νεκρούς.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τις γυναίκες στο Ιράν έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, με συγκεντρώσεις να είναι προγραμματισμένες σε 70 πόλεις για το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.

Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε «τις γενικευμένες πρακτικές παράνομης προσφυγής στην ισχύ και την αδυσώπητη βία από τις δυνάμεις ασφαλείας» του Ιράν.

ΜΚΟ έχουν καταγγείλει τη χρήση πραγματικών σφαιρών, ξυλοδαρμών και σεξουαλικής βίας εναντίον γυναικών.

«Δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί», κατήγγειλε η Ανιές Καλαμάρ γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πηγή: KΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία