Σήμερα η φιέστα Πούτιν για την προσάρτηση-«Επικίνδυνη κλιμάκωση»

Tο επόμενο και αποφασιστικό βήμα, αν όχι το σημαντικότερο, κατά το τελευταίο, εμπόλεμο επτάμηνο πραγματοποιεί σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πρόκειται να προχωρήσει στις 15:00 ώρα Μόσχας, στην προσάρτηση του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το κλειδί στην εξώπορτα των τεσσάρων, ουκρανικών περιοχών έθεσε -έστω και εικονικά- η διεξαγωγή ισάριθμων δημοψηφισμάτων στις διαφιλονικούμενες περιοχές, όπου η αποδοχή της ένταξης στη Ρωσία ξεπέρασε κατά μέσο όρο το 80%, υπό την… απειλή όπλου, σε πολλές περιπτώσεις.

Η υπογραφή των σχετικών διαταγμάτων αναμένεται να συνοδευθεί από βαρυσήμαντες δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν αποκλείεται «να σπάσει τη σιωπή» του και αναφορικά με τη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream (την οποία απέδωσε στην τρομοκρατία), στη σκιά της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ. Ο διεθνής οργανισμός «βλέπει», άλλωστε, δια του Γ.Γραμματέα του, Αντόνιο Γκουτέρες «επικίνδυνη κλιμάκωση» πίσω από την αναγνώριση των κατεχόμενων εδαφών από τη Ρωσία, στην μεγαλύτερη προσάρτηση εδαφών από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον Economist.

Η «μεγάλη ομιλία»

Παράλληλα, κατά τον Εκπρόσωπο του Ντμίτρι Πεσκόφ, η τελετή υπογραφής των συμφωνιών «σχετικά με τις συμφωνίες για την ένταξη νέων εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία», θα γίνει στο Κρεμλίνο, ενώ στη συνέχεια θα απευθύνει «μεγάλη ομιλία» και θα συναντηθεί με τους τέσσερις αυτονομιστές ηγέτες. Οι συμφωνίες θα υπογραφούν «και με τα τέσσερα εδάφη που διεξήγαγαν δημοψηφίσματα και υπέβαλαν αντίστοιχα αιτήματα στη ρωσική πλευρά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Συνολικά, με την υπογραφή του διατάγματος, ο Πούτιν επιδιώκει να καταστήσει de facto μέρος της Ρωσίας το 15% περίπου της Ουκρανίας, στο οποίο μένουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ήδη, οι διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι στις τέσσερις περιοχές, έφτασαν από χθες το βράδυ στη Μόσχα, καθώς απηύθυναν προς το Ρώσο Πρόεδρο «επίσημα» αιτήματα προς αυτή την κατεύθυνση». Σημειωτέον ότι η διαδικασία προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών επιταχύνθηκε τις τελευταίες ημέρες, μετά τα «εικονικά» για τη Δύση δημοψηφίσματα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν «απάτη» από το Κίεβο και τη Δύση. Παράλληλα, το κοινοβούλιο της Ρωσίας αναμένεται να ψηφίσει τις προσεχείς ημέρες κείμενο, με το οποίο θα επισημοποιείται η προσάρτηση.

Ένδειξη της πρόθεσης του Κρεμλίνου να σηματοδοτήσει την περίσταση αυτή αποτελούν οι εορταστικές εκδηλώσεις, που επίσης προβλέπεται να διεξαχθούν σήμερα, Παρασκευή, με τις δημοτικές αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας να ανακοινώνουν το κλείσιμο δρόμων στο κέντρο της Μόσχας, κυρίως γύρω από την εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, όπου στηνόταν εξέδρα.

Μετά και τη σημερινή προσάρτηση, ωστόσο, «η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία έχει πλέον τελειώσει και η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Δύση» προέβλεψε από μέρους του ο πολιτικός φιλόσοφος, Αλεξάντρ Ντούγκιν, προβλέποντας πως η ανθρωπότητα στέκεται αντιμέτωπη με έναν Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Εν μέσω πανηγυρικού κλίματος για τους Ρώσους, από πλευράς του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει συγκαλέσει για σήμερα συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησής του, καθώς το Κίεβο δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να εγκαταλείψει τα όπλα, απεναντίας ζητά από τους δυτικούς συμμάχους του περισσότερα, για να συνεχίσει την αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, όπως τόνισε χθες ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα δεδομένου ότι οι Ουκρανοί προεξοφλούν την επίθεση του Ρώσου Προέδρου, στο πλαίσιο της αντεπίθεσής του με τακτικά πυρηνικά όπλα.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Κογκρέσο «άναψε το πράσινο φως» για την ενίσχυση του Κιέβου, ύψους δώδεκα και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της εξοπλιστικής πτυχής περίπου τριών δισ. δολαρίων, για την εκπαίδευση, τον εφοδιασμό και την πληρωμή ουκρανών στρατιωτικών. Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν «ποτέ» τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που «ενορχήστρωσε η Ρωσία» στην Ουκρανία. «Θέλω να είμαι πολύ σαφής στο ζήτημα αυτό: οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ, ποτέ, ποτέ τις διεκδικήσεις της Ρωσίας σε κυρίαρχα εδάφη της Ουκρανίας», επέμεινε εμφατικά ο Αμερικανός πρόεδρος καταδικάζοντας την «απόλυτη παρωδία» που ήταν κατ’ αυτόν τα δημοψηφίσματα.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, εξακολουθούν να μαίνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε ουκρανικές πόλεις, με τις αρχές να καταγγέλλουν πως παιδί σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στη Ντνίπρο. Τουλάχιστον πέντε πολίτες σκοτώθηκαν προχθές Τετάρτη στο τμήμα της περιφέρειας Ντανιέτσκ υπό ουκρανικό έλεγχο, κατά την ίδια πηγή. Σε ένα άλλο επίπεδο, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τον σιδηροδρομικό κόμβο Κούπιανσκ, απωθώντας ρωσικά στρατεύματα από τον ανατολικό τομέα της πόλης, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, που πρόσεξαν πέντε πτώματα ανδρών με στρατιωτικές στολές κοντά σε οχήματα με ρωσικά διακριτικά.

Πέρα από τις λαμπερές τελετές και σχεδόν εκτός εαυτού, ο Ρώσος Πρόεδρος ζήτησε ακόμη χθες να «διορθωθούν τα λάθη» στην επιστράτευση που είναι σε εξέλιξη στη Ρωσία για την ενίσχυση της στρατιωτικής επιχείρησης, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία μιλώντας σε συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικράτησε είναι το γεγονός ότι για τους σκοπούς της επιστράτευσης κλήθηκαν πατέρες πολύτεκνων οικογενειών, άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ή ακόμη υπέργηροι, περιπτώσεις που θα έπρεπε να εξαιρούνται βάσει του νόμου. «Εάν έγινε ένα λάθος, πρέπει να το διορθώσουμε και να φέρουμε πίσω στα σπίτια τους αυτούς που κλήθηκαν χωρίς να υπάρχει κατάλληλος λόγος», κατέληξε.

«Απερίσκεπτο το σαμποτάζ»

Παρακολουθώντας από απόσταση τις εξελίξεις, σε νέα παρέμβαση προχώρησε χθες και η Βορειοατλαντική Συμμαχία, κάνοντας λόγο για «απερίσκεπτες και ανεύθυνες οι πράξεις σαμποτάζ κατά των αγωγών». Όλες οι μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι είναι αποτέλεσμα σκόπιμων, απερίσκεπτων και ανεύθυνων πράξεων σαμποτάζ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ατλαντική Συμμαχία. «Ως σύμμαχοι έχουμε δεσμευθεί να προετοιμασθούμε για την αποτροπή και την άμυνα κατά της εξαναγκαστικής χρησιμοποίησης της ενέργειας και άλλων υβριδικών τακτικών από κράτη ή μη κρατικούς παράγοντες. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά κρίσιμων υποδομών των συμμάχων θα συναντήσει ενωμένη και αποφασιστική απάντηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Τέλος, «οι ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», τονίζουν οι σύμμαχοι αναφερόμενοι σε «κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα» και για «μεγάλη περιβαλλοντική βλάβη».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα