Σάββατο 3 Δεκ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Σειρά μέτρων για προστασία από τον αμίαντο προτείνει η Κομισιόν

  28/09/2022 22:24
Σειρά μέτρων για προστασία από τον αμίαντο προτείνει η Κομισιόν

Σειρά μέτρων για προστασία από τον αμίαντο προτείνει η Κομισιόν

  28/09/2022 22:24

Σειρά μέτρων για την καλύτερη προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από τον αμίαντο παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σχετική ανακοίνωση να σημειώνει πως πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη καρκινογόνος ουσία που εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλά κτήρια και ευθύνεται για πολλούς θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.   

Όπως επισημαίνεται, αν και όλες οι μορφές αμιάντου έχουν απαγορευτεί στην ΕΕ από το 2005, εξακολουθεί να υπάρχει αμίαντος σε παλαιότερα κτίρια.

Ο αμίαντος αποτελεί απειλή για την υγεία, ειδικά όταν τα υλικά που περιέχουν αμίαντο διαταράσσονται και οι ίνες απελευθερώνονται και εισπνέονται, κάτι που για παράδειγμα συμβαίνει κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης.

Το 78% των επαγγελματικών καρκίνων που αναγνωρίζονται στα κράτη μέλη σχετίζονται με τον αμίαντο. Όταν οι αιωρούμενες ίνες αμιάντου εισπνέονται, μπορούν να προκαλέσουν, για παράδειγμα, μεσοθηλίωμα και καρκίνο του πνεύμονα, με μέση χρονική καθυστέρηση 30 ετών μεταξύ της έκθεσης και των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου.

«Η πρόληψη του καρκίνου είναι αποτελεσματικότερη από τη θεραπεία του. Δεδομένου ότι το 40% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν, πρόκειται για την πλέον αποδοτική μακροπρόθεσμη στρατηγική», ανέφερε σχετικά η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. 

Στο πλαίσιο των δράσεων του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, πρόσθεσε, «σκοπός μας είναι να συμβάλουμε σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου μειώνοντας την έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες –μία από τις οποίες είναι ο αμίαντος».

Σύμφωνα με την ίδια, «οι σημερινές προτάσεις αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό παραδοτέο του σχεδίου μας για τον καρκίνο και ένα ακόμη βήμα στο έργο μας για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας». 

Η δέσμη των μέτρων περιλαμβάνει επικοινωνία της Κομισιόν για την πορεία προς ένα μέλλον χωρίς τη χρήση αμίαντου, η οποία θα καταγράφει πώς θα αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα το πρόβλημα, από τη βελτίωση της διάγνωσης και τη θεραπεία των ασθενειών που προκαλεί ο αμίαντος έως τον εντοπισμό και την ασφαλή αφαίρεση και επεξεργασία των αποβλήτων αμιάντου.

Επίσης περιλαμβάνει πρόταση για τροποποίηση της οδηγίας για τον αμίαντο στους χώρους εργασίας, ώστε να βελτιωθεί η προστασία των εργαζομένων μέσω της σημαντικής μείωσης του ορίου επαγγελματικής έκθεσης στον αμίαντο.

Ειδικότερα, η Κομισιόν καθορίζει μια γενικότερη ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη δημόσια υγεία με στόχο την καλύτερη στήριξη των θυμάτων ασθενειών που σχετίζονται με τον αμίαντο, τη συμπερίληψη στις επαγγελματικές ασθένειες πρόσθετων ασθενειών που σχετίζονται με τον αμίαντο και την υιοθέτηση νέας προσέγγισης για την ανίχνευση του καρκίνου.

Επίσης, προτείνονται μέτρα για καλύτερη προστασία των εργαζομένων από τον αμίαντο όπως αναθεώρηση της οδηγίας για τον αμίαντο στην εργασία, ώστε να μειωθεί σημαντικά η οριακή τιμή της επαγγελματικής έκθεσης στον αμίαντο, επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για στήριξη προς κράτη μέλη, εργοδότες και εργαζομένους στην εφαρμογή της αναθεωρημένης οδηγίας, οργάνωση εκστρατείας ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφαλή αφαίρεση του αμιάντου και βελτίωση της ενημέρωσης σχετικά με τον αμίαντο στα κτίρια.

(ΚΥΠΕ/ΓΚ/ΗΦ)

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας