Διάγγελμα του Ιρανού Προέδρου εν μέσω των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Αμινί

Ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσί σκοπεύει σήμερα Τετάρτη 28/9 να απευθυνθεί στο έθνος, εν μέσω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών.

Μολονότι ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών αυξάνεται και παρά τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας που έκανε χρήση δακρυγόνων και, σε κάποιες περιπτώσεις, αληθινών σφαιρών, τα βίντεο που αναρτώνται σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι οι Ιρανοί συνεχίζουν τις διαδηλώσεις. Κάποιοι ακούστηκαν να φωνάζουν το σύνθημα «Θάνατος στον δικτάτορα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από την φρίκη στην ελευθερία-Μια Ιρανή στην Κύπρο εξηγεί τον μεγάλο ξεσηκωμό

Ο Ραϊσί, που την περασμένη εβδομάδα είπε ότι οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της Αμινί είναι απαράδεκτες «πράξεις πρόκλησης χάους», θα απευθυνθεί από τηλεοράσεως στο έθνος αργότερα σήμερα, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ISNA.

«Ο πρόεδρος θα μιλήσει για τα σημαντικότερα εσωτερικά και εξωτερικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα στη ζωντανή, τηλεοπτική συνέντευξή του απόψε», ανέφερε το πρακτορείο, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, 41 άνθρωποι –στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας– έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις. Οι ιρανικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν υψηλότερους αριθμούς.

Δεκάδες Ιρανοί καλλιτέχνες, ποδοσφαιριστές και άλλες διασημότητες εντός και εκτός της χώρας έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στις διαδηλώσεις ενώ ακτιβιστές ζητούν να κηρυχθεί πανεθνική απεργία.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι εκτόξευσαν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους ανταρτών στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Ένας ντόπιος αξιωματούχος είπε ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι ιρανικές αρχές κατηγορούν τους ένοπλους Κουρδοϊρανούς αντιφρονούντες ότι υποκινούν τις ταραχές, ιδίως στο βορειοδυτικό Ιράν, όπου ζουν πάνω από 10 εκατομμύρια Κούρδοι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters  

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα