Συνεχίζονται οι συλλήψεις ακτιβιστών και δημοσιογράφων στο Ιράν

Το Ιράν εντείνει τις συλλήψεις ακτιβιστών και δημοσιογράφων την ώρα που οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος μαίνονται σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με ακτιβιστές.  

Είκοσι δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις νωρίτερα αυτό το μήνα για το θάνατο της Mahsa Amini, 22 ετών. Πολλοί ακτιβιστές και δικηγόροι έχουν επίσης συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένου του αγωνιστή για την ελευθερία του λόγου Hossein Ronaghi, ο οποίος συνελήφθη το Σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από την φρίκη στην ελευθερία-Μια Ιρανή στην Κύπρο εξηγεί τον μεγάλο ξεσηκωμό

Οι συλλήψεις συνοδεύονται από αυστηρούς περιορισμούς στο Διαδίκτυο και αποκλεισμό ιστότοπων, όπως το Instagram και το WhatsApp, που σύμφωνα με ακτιβιστές έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τις λεπτομέρειες των διαδηλώσεων να φτάσουν στον έξω κόσμο. «Στοχοποιώντας δημοσιογράφους εν μέσω μεγάλης βίας μετά τον περιορισμό της πρόσβασης στο WhatsApp και το Instagram, οι ιρανικές αρχές στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάλυψη των διαδηλώσεων», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Ο Ronaghi, ο οποίος επικρίνει σφοδρά την ισλαμική ηγεσία του Ιράν, είπε σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο ότι αρχικά διέφυγε της σύλληψης όταν δραπέτευσε από το διαμέρισμά του. Στη συνέχεια, όμως, κρατήθηκε όταν πήγε στη φυλακή Evin της Τεχεράνης για να συναντήσει τους εισαγγελείς και επίσης ξυλοκοπήθηκε από πράκτορες ασφαλείας, έγραψε ο αδελφός του Χασάν στο Twitter. Η μητέρα του είπε σε συνέντευξή του στο Manoto TV ότι το πόδι του έσπασε. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δικηγόροι του, που τον συνόδευαν, είχαν τεθεί και οι ίδιοι υπό κράτηση. Δύο άλλοι δικηγόροι έχουν επίσης συλληφθεί, έγραψε στο Twitter ο δικηγόρος Saeid Dehghan. “Αυτό σημαίνει ότι η υπεράσπιση των διαδηλωτών απαγορεύεται!” αυτός είπε.

Ακτιβιστές είπαν ότι δύο φοιτητές πανεπιστημίου, οι οποίοι ξεκινούσαν επίσης τη σταδιοδρομία τους ως συγγραφείς, οι Banafsheh Kamali και Maedeh Jamal, συνελήφθησαν επίσης.

Μεταξύ των 20 δημοσιογράφων που κρατούνται, σύμφωνα με το CPJ, είναι η φωτορεπόρτερ Yalda Moaiery, η οποία κέρδισε διεθνή αναγνώριση για μια εμβληματική φωτογραφία διαμαρτυριών το 2019 και η δημοσιογράφος Nilufar Hamedi, η οποία έκανε γνωστή την υπόθεση της Amini πηγαίνοντας στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε κώμα.

Οι αρχές συνέλαβαν επίσης πέντε εξέχοντα μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Μπαχάι σε διάφορες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε η Νταϊάν Αλάι, εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας Μπαχάι στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Πηγή: afp

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι