«Έκοψα τα μαλλιά μου από θυμό για την τυραννική κυβέρνηση»

H Νασίμπε Σαμσάι είναι Ιρανή που ζει στην Τουρκία. Η φωτογραφία της έξω από το ιρανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη έγινε viral, αφού κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έκοψε τα μαλλιά της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

H Σαμσάι είναι αρχιτέκτονας, ζωγράφος, σχεδιάστρια και ακτιβίστρια. Είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή σε διαδηλώσεις κατά της υποχρεωτικής μαντίλας για τις γυναίκες στο Ιράν. Έφυγε παράνομα από το Ιράν. Πήγε στην Τουρκία όπου κρατήθηκε για 6 μήνες. Στη συνέχεια ζήτησε άσυλο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ιρανή μίλησε στο Open για την κίνησή της έξω από το ιρανικό προξενείο, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Ιράν και την «οδύσσεια» που πέρασε, μέχρι να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη.

 

«Οι Ιρανές γυναίκες, για περισσότερο από υέσσερις δεκαετίες της ντροπιαστικής κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δολοφονούνται, τραυματίζονται, φυλακίζονται, βασανίζονται και καταπιέζονται καθημερινά. Αλλά ποτέ δεν σταματούν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Λόγω των περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι Ιρανές, σήμερα, μετά από 43 χρόνια της ισλαμικής κυβέρνησης, η κατάσταση είναι χειρότερη όσον αφορά τα βασικά τους δικαιώματα. Και, αυτή η ανισότητα στην κοινωνία είναι εμφανής τόσο στη χάραξη πολιτικής όσο και στη νομοθεσία» είπε η νεαρή κοπέλα.

Και συνέχισε, αναφερόμενη στις εικόνες που έγιναν viral: «Έκοψα τα μαλλιά μου από θυμό εξαιτίας της τυραννικής κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, έκοψα με το χέρι μου αυτό το μέρος του σώματός μου για το οποίο η κυβέρνηση καταπίεσε τη Μαχσά Αμινί και εμάς, ώστε να κόψω τον έλεγχο της κυβέρνησης στα μαλλιά και το σώμα μας και να απελευθερώσω το σώμα μας από αυτήν την κυριαρχία. Ένα είδος εξέγερσης ενάντια στην καταπίεση, που είναι χαρακτηριστικό της ελευθερίας. Η αλληλεγγύη που έδειξαν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο για αυτό το θέμα, δείχνει ότι δεν θέλουμε να είμαστε πια θύματα, Θύματα σκληρότητας και μεγαλομανίας που έχουν οι δικτατορίες για τις γυναίκες».

«Οι Ιρανές γυναίκες είχαν πάντα ισχυρή παρουσία στην κοινωνία παρ' όλους τους περιορισμούς που τους επιβλήθηκαν. Και αυτή τη στιγμή πολεμούν και σκοτώνονται στους δρόμους. Αλλά σήμερα με τη βάναυση δολοφονία της Zhina, ήρθε η ώρα για τις Ιρανές γυναίκες να μετατρέψουν τον 43χρονο θυμό τους σε καταιγίδα και να ενωθούμε όλοι μαζί ενάντια στο χιτζάμπ, που είναι σύμβολο της αιχμαλωσίας, αλλά και στο καθεστώς και να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό» είπε η Σαμσάι.

Περιγράφοντας την «οδύσσειά» της μέχρι να φτάσει στην Τουρκία, είπε: «Αν δεν έφευγα από το Ιράν θα ήμουν στη φυλακή τώρα... Περπάτησα μέσα από τα βουνά που βρίσκονται ανάμεσα στο Ιράν και την Τουρκία. Περπάτησα τρεις μέρες και νύχτες χωρίς φαγητό και νερό».

Τέλος, τόνισε πως αν δεν έφευγε από το Ιράν θα ήταν σίγουρα στη φυλακή, καθώς την καταδίκασαν σε 12 χρόνια φυλάκιση, προσθέτοντας ότι χρειάστηκε να αλλάξει σπίτι στη Κωνσταντινούπολη καθώς της έχουν απειλήσει ακόμη και με επίθεση με οξύ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προειδοποιεί το Ιράν, «καμία επιείκεια στους διαδηλωτές»-Στους 41 νεκροί

Δειτε Επισης

BINTEO: Πήγε για κούρεμα και τον πήρε ο ύπνος-Η απόφαση του κουρέα που έγινε viral
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»