Φλέγεται το Ιράν-Θάνατο των διαδηλωτών ζητούν οι οπαδοί του καθεστώτος

Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο εμφύλιας διαμάχης φαίνεται ότι είναι πλέον το Ιράν καθώς την Παρασκευή οποαδοί του καθεστώτος που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ του καθεστώτος απείλησαν ανοιχτά με θάνατο όσους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την εκτέλεση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, μεταδίδει ο Guardian, φωνάζοντας συνθήματα όπως «όσοι προσβάλουν το Κοράνι πρέπει να εκτελεστούν». Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν, οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές χαρακτήριζαν «στρατιώτες του Ισραήλ» τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ζητώντας επίσης «θάνατο στις ΗΠΑ» και «θάνατο στο Ισραήλ».

Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο, δε, ότι οι φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις και τα απειλητικά μηνύματα ήρθαν λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν ότι θα κατέβουν στον δρόμο για να σταματήσουν την «μοχθηρή στρατηγική του εχθρού προκειμένου να αποδυναμώσει το Ισλαμικό καθεστώς».

Όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση του Ιράν χαρακτήρισε «αυθόρμητες» τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις του Ιράν, όπως έχει συμβεί, άλλωστε, και στο παρελθόν όποτε υπήρξαν μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος

Εντωμεταξύ ο τελευταίος απολογισμός από την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) το απόγευμα της Παρασκευής έκανε λόγο για 50 νεκρούς στις διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί με την κρατική τηλέοραση του Ιράν να «απαντά» αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 35.

Όπως σχολιάζει το Associated Press οι διαδηλώσεις στο Ιράν έχουν εξελιχθεί σε μια ανοιχτή αμφισβήτηση κατά του θεοκρατικού καθεστώτος που επικρατεί στη χώρα από το 1979 και την Ισλαμική Επανάσταση καθώς τα τελευταία 24ωρα ακούγονται συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα» και «οι μουλάδες πρέπει να φύγουν».

Τοπικές αρχές σε διάφορες επαρχίες του Ιράν έχουν ανακοινώσει συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών ενώ η οργάνωση Committee to Protect Journalists με έδρα την Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν τουλάχιστον 10 δημοσιογράφοι με αρκετούς εξ αυτών να έχουν συλληφθεί σε νυχτερινές επιδρομές ανδρών των αρχών ασφαλείας που δεν έδωσαν κανένα στοιχείο για την ταυτότητά τους.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα