Αγώνας αλλά και ερωτήματα για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί-Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

 «Απαράδεκτες» χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις στο Ιράν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί. Μάλιστα, ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της 22χρονης Μαχσά Αμινί που πέθανε μετά από σύλληψη και κράτηση από την Αστυνομία Ηθών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργή λαού στο Ιράν, αμετανόητος ο Ραϊσί-«Δεν υπάρχουν σημάδια κακοποίησης»

Ο Ιρανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της 22χρονης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι στην έκθεση του ιατροδικαστή δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία.

«Τα πόδια της ήταν μελανιασμένα» λέει ο πατέρας της 22χρονης

«Ήταν τυλιγμένη στο νοσοκομείο με τέτοιο τρόπου που το πρόσωπό της δεν φαινόταν καθαρά αλλά είδα τα πόδια της που ήταν μελανιασμένα» έχει δηλώσει, πάντως, ο πατέρας της 22χρονης.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο BBC Persia, όσα λένε οι Αρχές του Ιράν για την κόρη του είναι ψέματα

Μάλιστα, αποκάλυψε πως ρώτησε τον ιατροδικαστή τον λόγο για τον οποίο η κόρη του είχε μώλωπες στα πόδια, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

 

Τουλάχιστον 32 οι νεκροί από τις διαδηλώσεις και τη βίαιη καταστολή

Τουλάχιστον 32 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί, έχει γνωστοποιήσει η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (...) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η ΜΚΟ αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει πως έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις σε περισσότερες από 30 πόλεις και κωμοπόλεις στο Ιράν και ότι ανησυχεί για τις «μαζικές συλλήψεις» διαδηλωτών και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών.

Το χρονικό του θανάτου της 22χρονης

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα», από την Αστυνομία Ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης, η Αστυνομία Ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

 

Η αρχή των διαδηλώσεων

Οι πρώτες διαδηλώσεις έγιναν στην επαρχία του Κουρδιστάν από όπου η Αμινί καταγόταν. Αυτές οι πορείες διαμαρτυρίας έχουν πλέον εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

Η IHR ανέφερε ότι ο απολογισμός της για τα θύματα σε αυτές τις κινητοποιήσεις περιλαμβάνει 11 άτομα που σκοτώθηκαν μόνο την Τετάρτη, το βράδυ στην πόλη Αμόλ, στη βόρεια επαρχία Μαζανταράν που συνορεύει με την Κασπία Θάλασσα, και πως έξι άτομα που σκοτώθηκαν στην Μπαμπόλ στην ίδια επαρχία.

Στη μεγάλη πόλη Ταμπρίζ (βορειοανατολικά) καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος σε αυτές τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

«Οι καταδίκες και οι ανησυχίες που εκφράζονται από τη διεθνή κοινότητα δεν επαρκούν πλέον», τόνισε ο Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ.

 

Πώς αντέδρασε το Ιράν στις διαδηλώσεις;

Οι Ιρανοί ηγέτες έχουν υποσχεθεί να διερευνήσουν τις συνθήκες του θανάτου της Αμινί, ενώ κατηγορούν ξένες χώρες και ομάδες της εξόριστης αντιπολίτευσης ότι το εκμεταλλεύονται ως πρόσχημα για να υποδαυλίσουν αναταραχές.

Αυτό ήταν ένα κοινό μοτίβο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τα τελευταία χρόνια.

Οι κυβερνώντες κληρικοί του Ιράν θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες απειλή για την Ισλαμική Δημοκρατία και πιστεύουν ότι η υιοθέτηση δυτικών συνηθειών υπονομεύει την κοινωνία. Ο ίδιος ο Χαμενεΐ έχει καταλάβει τις λεγόμενες «έγχρωμες» διαδηλώσεις στην Ευρώπη και αλλού ως ξένες παρεμβάσεις -και όχι ως ανθρώπους που διαδηλώνουν για τα δικαιώματάς τους.

Οι εντάσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες από τότε που ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν και επέβαλε εξοντωτικές κυρώσεις. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται με τους Ευρωπαίους συμμάχους τα τελευταία δύο χρόνια για την αναβίωση της συμφωνίας. Οι διαπραγματεύσεις εμφανίζονται χωρίς διέξοδο, καθώς οι ειδικοί σε θέματα μη διάδοσης προειδοποιούν ότι το Ιράν διαθέτει αρκετό ουράνιο υψηλής περιεκτικότητας σε εμπλουτισμένο ουράνιο για μία πυρηνική βόμβα, εάν επιλέξει να κατασκευάσει μία. Η Ισλαμική Δημοκρατία επιμένει ότι το πρόγραμμά της είναι ειρηνικό.

Σημειώνεται πως ακτιβιστές και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας για τη δολοφονία διαδηλωτών και σε άλλες διαδηλώσεις, όπως εκείνες για τις τιμές της βενζίνης το 2019.

 

Μπορούν οι διαδηλώσεις να «ρίξουν» το καθεστώς;

Οι κληρικοί του Ιράν έχουν αντιμετωπίσει πολλά κύματα διαμαρτυριών που χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες, «καταπνίγοντάς» τα, τελικά, με ωμή βία. Χωρίς, δηλαδή, να υπάρξουν ανατροπές στο καθεστώς της χώρας.

Η πιο σοβαρή αμφισβήτηση της εξουσίας των κληρικών ήταν το Πράσινο Κίνημα που προέκυψε μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της χώρας το 2009 και ζήτησε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις -εκατομμύρια Ιρανοί είχαν βγει στους δρόμους.

Οι Αρχές είχε απαντήσει με μία βίαιη καταστολή, με τους Φρουρούς της Επανάστασης και την πολιτοφυλακή Basij να ανοίγουν πυρ κατά των διαδηλωτών και να εξαπολύουν κύματα συλλήψεων. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν η Neda Agha Soltan, μια 27χρονη γυναίκα που έγινε σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας αφού πυροβολήθηκε και αιμορράγησε μέχρι θανάτου σε ένα βίντεο που είδαν εκατομμύρια άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δειτε Επισης

Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Αμφισβητεί τη μαρτυρία Καραγιάννη που έδειξε στραγγαλισμό του Θανάση η πλευρά της Εισαγγελίας
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας