Έσπαζε αυγά χωρίς να προκαλεί συγκρούσεις μεταξύ καταστηματαρχών

Ακούραστη, σταθερή, με ενσυναίσθηση, αποτελεσματική, στοχοπροσηλωμένη, αλλά ταυτόχρονα αθόρυβη και μακριά από λαϊκισμούς. Αυτά είναι μόνο λίγοι από τους χαρακτηρισμούς που απέδωσαν οι επιχειρηματικοί φορείς και οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι στη Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που επέδειξε επιμονή, υπομονή και θάρρος για αυτά που η ίδια θεωρούσε αυτονόητα. Ένας από τους τομείς, στους οποίους ενεπλάκη έντονα η αποβιώσασα υπουργός Εργασίας ήταν το λιανικό εμπόριο.

Στην προσπάθειά της να διορθώσει μία, κατά την ίδια, κατάφωρη αδικία κατά των επιχειρήσεων, η οποία για πολλά χρόνια διαχώριζε καταστηματάρχες σε προνομιούχους και μη, με το λιανεμπόριο να λειτουργεί μέχρι τότε, με ειδικά ωράρια και ζώνες, η Ζέτα Αιμιλιανίδου προχώρησε το 2013 σε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Μία απόφαση, για την οποία επικρίθηκε από κάποιες επιχειρήσεις και κόμματα, παρά τα απτά οφέλη που δημιούργησαν και εξακολουθούν να δημιουργούν στην απασχόληση, στην αγορά εργασίας, στους καταναλωτές, καθώς και στην κυπριακή οικονομία οι Κυριακές και το διευρυμένο ωράριο των καταστημάτων.

Διαβάστε εδώ: ΠΑΣΥΛΕ: Αποτελεσματική, αθόρυβη επαγγελματίας και σπουδαία η Ζέτα

Φιλελεύθερο λιανεμπόριο με σεβασμό στη νομοθεσία
Σαφώς, υπήρχαν και ενδεχομένως ακόμα να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ ειδικών και γενικών καταστημάτων για τα ωράρια, ενώ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύτηκαν το μέτρο χωρίς να αφουγκράζονται τα εργασιακά δικαιώματα.

Ωστόσο, αυτό που πρότασσε πάντα η Ζέτα ήταν ένα φιλελεύθερο λιανεμπόριο, το οποίο να λειτουργεί με γνώμονα την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και τον σεβασμό των εργαζομένων.

Διαβάστε εδώ: Η Ζέτα έφερε τις Κυριακές και διεύρυνε το ωράριο των καταστημάτων

Η παράνομη πράξη εις βάρος της
Προσπάθησε κατά καιρούς να καταθέσει κανονισμούς ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας με στόχο τη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, στους οποίους εμπεριέχονταν συγκεκριμένο ωράρια για τις Κυριακές, συγκεκριμένες αργίες, αλλά και πρόνοια για αποζημίωση εργαζομένων που απασχολούνταν.

Ωστόσο, η Βουλή, υπό την πίεση μερίδας επιχειρηματικών συνδέσμων, αλλά και εξυπηρετώντας μικροπολιτικά ή προεκλογικά συμφέροντα επέλεξε τον δρόμο της σύγκρουσης, αφαιρώντας από την υπουργό Εργασίας το δικαίωμα νομοθετικής ρύθμισης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Μία πράξη, που τελικά το 2015 κρίθηκε παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ το 2016 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας άνοιξε τον δρόμο για ένα ελεύθερο λιανεμπόριο, χωρίς κανονισμούς, δικαιώνοντας υπεραγορά, η οποία παρέμεινε ανοιχτή παραβιάζοντας την τότε νομοθεσία.

Διαβάστε εδώ: Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου μιλά για τη Ζέτα

Δυναμισμός και σταθερότητα
Ο δυναμισμός της Ζέτας Αιμιλιανίδου, η προσπάθειά της να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ καταστηματαρχών και ο σταθερός στόχος για ένα λιανικό εμπόριο χωρίς περιορισμούς είχαν ως αποτέλεσμα να αφήσει τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν από μόνες τους τις ώρες λειτουργίας τους.

Στο μόνο που δικαίως επενέβη ήταν για να υπενθυμίζει διαρκώς στους εργοδότες ότι οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα και θα πρέπει να αποζημιώνονται για τυχόν υπερωριακή απασχόληση τόσο χρηματικά όσο και με ρεπό.

Παρόλο που είχε την ευκαιρία να καταθέσει εκ νέου κανονισμούς για τα ωράρια των καταστημάτων, εντούτοις έκρινε ότι η μόνη λύση ήταν η αυτορρύθμιση του λιανεμπορίου.