Στον επενδυτή το... κλειδί της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας

Και επίσημα στην Kition Ocean Holdings παραδόθηκε σήμερα το λιμάνι και η μαρίνα της Λάρνακας, θέτοντας σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα, καθότι η επένδυση θα ξεπεράσει το 1.2 δις ευρώ.

Σε χαιρετισμό κατά την τελετή παράδοσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για μια ιστορική μέρα για την πόλη της Λάρνακας και τους δημότες της, και όχι μόνο, αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη, αφού, όπως είπε, το μεγαλεπήβολο έργο που συνδέεται με την αναμόρφωση της περιοχής, στην οποία θα αναπτυχθεί το λιμάνι και η μαρίνα Λάρνακας δεν παίρνει μόνο σάρκα και οστά, αλλά θα συμβάλει με την υλοποίηση στην πρόοδο της Λάρνακας και όλης της επικράτειας.

 

Εκφράζοντας την ευαρέσκεια της πολιτείας, αφού με την εν λόγω ανάπτυξη ικανοποιείται ένα ακόμη, απόλυτα δικαιολογημένο για δεκαετίες, αίτημα του Δήμου Λάρνακας, ο Πρόεδρος Αναστασίας υπέδειξε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Κύπρο, με εκτιμώμενη συνολική δαπάνη 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε πλήρη ανάπτυξη του έργου. 

 

«Επιπλέον των εργασιών αναβάθμισης, επέκτασης, λειτουργίας και συντήρησης, τα έργα, ανάμεσα σε άλλα, αφορούν στην ανάπλαση του οδικού δικτύου και τη δημιουργία υποδομών οικιστικής, εμπορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής χρήσης», υπογράμμισε.

 

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το πλέον σημαντικό είναι ότι πέραν της δημιουργίας τεσσάρων και πλέον χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και την αναβαθμισμένη ταυτότητα που θα προσδώσει στο τουριστικό μας προϊόν, τα πρόσθετα, πέραν των επενδύσεων, εκτιμώμενα οφέλη για την οικονομία, υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξης.

«Το καίριας σημασίας έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, έρχεται να προστεθεί στην εμφανώς αναζωογονημένη εικόνα που παρουσιάζει η πόλη τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.

 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η αναζωογονημένη εικόνα της Λάρνακας προκύπτει σαν αποτέλεσμα της υλοποίησης πληθώρας αναπτυξιακών έργων, τα οποία αναδιαμορφώνουν εξ ολοκλήρου την πόλη, συνεργώντας δυναμικά στη μετατροπή της σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Σε μία πόλη που, όπως ανέφερε, αποτελεί πλέον ελκυστικό τόπο διαβίωσης, επιχειρηματικής, εμπορικής και τουριστικής δραστηριοποίησης.

 

«Είναι για αυτόν τον λόγο», υπογράμμισε, «που θα ήθελα να τονίσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας, αφού η σημαίνουσα αυτή αναπτυξιακή ώθηση των τελευταίων χρόνων, οφείλεται-και το τονίζω-στη  στενή συνεργασία μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης, οφείλεται στη στενή συνεργασία μεταξύ ενός εμπνευσμένου Δημάρχου, αλλά και ενός ικανοτάτου Δημοτικού Συμβουλίου που βοήθησαν, έτσι ώστε μέσα από τη συνέργεια, την ωριμότητα των έργων να μας επιτρέπεται χρηματοδοτώντας τα να εκτελούνται έργα που για δεκαετίες ήταν είτε στα αζήτητα είτε λόγω αδυναμίας από πλευράς κεντρικής κυβέρνησης και ενδεχομένως τοπικών Αρχών να μπορούν να συνδυαστούν για να προσφέρουν αυτό που χρωστούμε στους πολίτες».

Τολμηροί επενδυτές

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαίνεσε όλους όσοι εργάστηκαν για την επίτευξη της συμφωνίας, είτε πρόκειται για το Υπουργείο ή την ομάδα εργασίας. «Δεν θα κάνω ειδικότερη αναφορά, αλλά θα αναφερθώ στους τολμηρούς επενδυτές που με όραμα τόλμησαν να επενδύσουν, ώστε να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, όπως ο Πάνος Αλεξάνδρου και ο Εγιάλ Μπεν Νταβίντ που είναι ο CEO της κοινοπραξίας, που με τη δική τους πρωτοβουλία, το δικό τους όρμα και τη δική τους τόλμη βάζουν τη σφραγίδα τους στην ανάπτυξη της πατρίδας μας και ιδιαίτερα στην ανάπτυξης της αγαπημένης πόλης της Λάρνακας. Εύχομαι καλή επιτυχία που δεν θα είναι μόνο δική σας, αλλά και της πατρίδας μας», κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για την  τελετή, η οποία, όπως σημείωσε, σηματοδοτεί την έναρξη για την υλοποίηση μιας ακόμα εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κατασκευή ενός μεγαλεπήβολου αναπτυξιακού έργου με πολλαπλά οφέλη για τους τομείς του εμπορίου, της ναυτιλίας, του τουρισμού, των μεταφορών και της οικονομίας, τόσο για την πόλη και την επαρχία της Λάρνακας όσο και για την Κύπρο ευρύτερα.

 

 

«Σήμερα παραδίδουμε και επίσημα στον επενδυτή το Λιμάνι και τη Μαρίνα της Λάρνακας και με αυτόν τον τρόπο μπαίνει σε πορεία υλοποίησης το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα, αφού η επένδυση θα ξεπεράσει το 1.2 δις ευρώ. Πρόκειται για μια επένδυση, η διαδικασία της οποίας πέρασε από συμπληγάδες και που μέχρι πριν λίγο καιρό αρκετοί εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους κατά πόσο η Κυβέρνηση θα έφερνε εις πέρας αυτό το μεγαλεπήβολο έργο. Σήμερα, το έργο αυτό γίνεται πραγματικότητα, χάριν στην αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έθεσε την επένδυση αυτή στις προτεραιότητές του», επισήμανε.