Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τις ταρίφες στο λιμάνι Λεμεσού

Προτάσεις και εισηγήσεις για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης στο θέμα που προέκυψε με τις ταρίφες στο λιμάνι Λεμεσού, επεξεργάζεται η Ομάδα Αξιοποίησης Λιμένων του Υπουργείου Μεταφορών.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο, μετά από διαβουλεύσεις με τις διαχειρίστριες εταιρείες, η P&O Maritime Cyprus εξέφρασε πρόθεση να εφαρμόσει, από την 1η Φεβρουαρίου 2022, στα πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται του λιμανιού για φορτοεκφόρτωση, ποσοστό αύξησης της τάξεως του 6,62%, αντί 16,6%.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, ο αρμόδιος Υπουργός ενημερώθηκε για την απόφαση της εταιρείας Eurogate Container Terminal Limassol Ltd να καθυστερήσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου την αύξηση των χρεώσεών της, ώστε δώσει χρόνο στην Κυβέρνηση να επεξεργαστεί τρόπους άμβλυνσης του ζητήματος.

Ταυτόχρονα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων βρίσκεται σε επικοινωνία, τόσο με το Υπουργείο Οικονομικών όσο και με τη Γενική Εισαγγελία, ώστε να καταρτίσει μια ολοκληρωμένη και υλοποιήσιμη πρόταση προς επίλυση του ζητήματος.

Διαβάστε ακόμη: 

Τρικυμία στην οικονομία από τις αυξήσεις τελών στο λιμάνι Λεμεσού

Η μέση λύση που προτείνει η ΟΕΒ για τις ταρίφες στο λιμάνι Λεμεσού

Φόρμουλα Αβέρωφ για τις αυξήσεις τελών στο λιμάνι Λεμεσού

Προειδοποιεί η Ελεγκτική Υπηρεσία για τις ταρίφες στο λιμάνι Λεμέσου

Αυξήσεις στις ταρίφες στο λιμάνι Λεμεσού...πνίγουν τις επιχειρήσεις

Πήρε ξεκάθαρη θέση για τις ταρίφες στο λιμάνι Λεμεσού ο Καρούσος

Λιμάνι Λεμεσού: Έκκληση για δεύτερες σκέψεις όσον αφορά τις ταρίφες

Ζητά ενημέρωση από Γενικό Εισαγγελέα για το λιμάνι Λεμεσού ο Στεφάνου

Εξετάζεται η πρόταση Αβέρωφ

Νωρίτερα σήμερα, ο Γιάννης Καρούσος δήλωσε ότι εξετάζεται η πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για αποποίηση των κρατικών εισπράξεων από το λιμάνι Λεμεσού. Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι ήδη η Ομάδα Αξιοποίησης Λιμένων του Υπουργείου Μεταφορών θα του παρουσιάσει εντός της ημέρας προτάσεις και εισηγήσεις, για διάφορα σενάρια που βασίζονται σε αυτά, τα οποία έχει προτείνει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της τελετής υπογραφής του Συμβολαίου για την Ανέγερση της Α’ Φάσης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στη Λευκωσία ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει μια συνάντηση με τη Νομική Υπηρεσία και τον Υπουργό Οικονομικών, διότι όπως εξήγησε, «οι λύσεις που θα προταθούν πρέπει να είναι νομικά και διαδικαστικά σωστές».

Όπως ανέφερε «το συμβόλαιο επιτρέπει τις αλλαγές, νοουμένου ότι ο διαχειριστής δεν θα ευνοηθεί, αλλά ούτε και θα αδικηθεί», για να προσθέσει ότι «επομένως μπορούν να γίνουν αλλαγές και υπάρχουν οι διαδικασίες, οι προτάσεις και οι εισηγήσεις».

Σε σχέση με την πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο του, ώστε να μην επωμιστεί ο πολίτης το κόστος, ο κ. Καρούσος είπε πως «η βάση είναι αυτή που έχει προτείνει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δηλαδή θα αποποιηθούμε αυτό που μας αναλογεί στην οποιαδήποτε αύξηση ή μέρος από αυτή την αύξηση και να το χρησιμοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα περάσει αυτή η αύξηση στον τελικό καταναλωτή».

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην εμπορικοποίηση των λιμανιών, λέγοντας ότι είναι μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο, αφού σημειωθήκαν τεράστια οφέλη από αυτή την πρωτοβουλία και την εμπορικοποίηση.

Είπε πως τα έσοδα τα 5 τελευταία χρόνια της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών έχουν φτάσει περίπου τα 250 εκ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι την ίδια περίοδο για τα προηγούμενα 5 έτη, τα έσοδα ήταν γύρω στα 89 εκ. ευρώ.

«Επομένως από άποψη εσόδων μπορούμε όλοι να κατανοήσουμε το πόσο έχουμε βελτιωθεί και το πόσο αυξημένα έσοδα έχουμε. Επίσης, έχει βελτιωθεί η προσφερόμενη υπηρεσία στα λιμάνια, έχουν μειωθεί σημαντικά οι χρόνοι εξυπηρέτησης και οι εταιρείες έχουν επενδύσει μέχρι σήμερα 50 εκ. ευρώ», ανέφερε.

Σε σχέση με το θέμα της σύμβασης, ο κ. Καρούσος είπε πως «είναι σύμβαση παραχώρησης, με την οποία δίδεται ένα σημαντικό ποσοστό των εισπράξεων των εταιρειών στο κράτος».

«Εμείς εξετάζουμε από χθες την επιστολή και την εισήγηση Αβέρωφ, ο οποίος εισηγήθηκε να αποποιηθούμε μέρος των εσόδων που έχουμε λάβει και που μας αναλογούν, ούτως ώστε να τα αξιοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο, για να απορροφήσουμε την οποιαδήποτε αύξηση που θα υπάρχει στο τελικό καταναλωτή», είπε.

Επίσης, εξήγησε πως το συμβόλαιο επιτρέπει στο κράτος να κάνει αλλαγές, νοουμένου ότι ο διαχειριστής δεν θα ευνοηθεί, αλλά ούτε και θα αδικηθεί, για να συμπληρώσει ότι «μπορούν να γίνουν αλλαγές, υπάρχουν οι διαδικασίες, υπάρχουν οι προτάσεις και οι εισηγήσεις».

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι έχει αποστείλει επιστολή στις εταιρείες, με την οποία ζητά όπως αναβάλουν την οποιαδήποτε αύξηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, ούτως ώστε να προλάβουν να οριστικοποιήσουν τις προτάσεις και εισηγήσεις, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση.

Επιπλέον, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως έχει ολοκληρωθεί μελέτη, που αφορά στις ταρίφες στα λιμάνια, εξηγώντας πως κάποιες ταρίφες, οι οποίες είναι μη ρυθμιζόμενες στο συμβόλαιο μπορούν να τις μετατρέψουν σε ρυθμιζόμενες, νοουμένου ότι τηρούνται κάποια δεδομένα.

Τέλος, ανέφερε πως η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και θα του παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα με κάποιες εισηγήσεις, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υλοποιηθούν κάποιες που θα έρθουν μέσω αυτής της μελέτης.