Κ. Κώστα: Αντέχουν στις προκλήσεις της πανδημίας οι ασφαλιστικές

Αντέχει στις δονήσεις και τις προκλήσεις της πανδημίας ο ασφαλιστικός κλάδος, υποδεικνύει στο InBusinessNews ο γενικός διευθυντής των Γενικών Ασφαλειών, καθώς η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών αλλά και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, οχύρωσαν τον κλάδο στις πιέσεις που δέχθηκε.  

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «In Business 2022 Forecasting Towards Sustainable Growth» ο Κώστας Κώστα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των Γενικών Ασφαλειών και παραθέτει τις προβλέψεις του για το πώς θα κινηθεί η κυπριακή οικονομία κατά το 2022.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κώστα τονίζει τη σημαντικότητα της ψηφιοποίησης, η οποία αλλάζει σημαντικά τον τρόπο ζωής των ανθρώπων και κατ' επέκταση μεταμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το επιχειρείν. 

Ακολουθεί πιο κάτω ολόκληρη η συνέντευξη του γενικού διευθυντή των Γενικών Ασφαλειών:

Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2022;

Με την ανάπτυξη στο 5,3% του ΑΕΠ και τις προγραμματισμένες επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, οι προοπτικές της οικονομίας τα επόμενα χρόνια διευρύνονται και ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Ο τουρισμός ανάκαμψε το 2021, σε σύγκριση με το 2020, άνοδος που αναμένεται να συνεχιστεί το 2022. Τα νέα έργα που θα ολοκληρωθούν, όπως νέες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, το μεγαλύτερο καζίνο θέρετρο της Μεσογείου καθώς επίσης και οι μαρίνες σε Αγία Νάπα και Λάρνακα, αναμένεται να προσδώσουν νέα δυναμική στην οικονομία.

Η τεχνολογία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Οι επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν άμεσα στο ψηφιακό μετασχηματισμό τους θα αποκτήσουν αναμφίβολα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά, όπως οι πρώτες ύλες και τα καύσιμα, αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για την Παγκόσμια οικονομία και αναπόφευκτα για την Κύπρο.

Ο ασφαλιστικός κλάδος

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε το 2022; Εκτιμάτε πως θα κινηθεί θετικά, αρνητικά ή το ίδιο με το 2021;

Ο ασφαλιστικός κλάδος άντεξε στις δονήσεις και τις προσκλήσεις της πανδημίας. Η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση τους σε μια δύσκολη περίοδο οχύρωσαν τον κλάδο στις πιέσεις που δέχθηκε.

Ο ασφαλιστικός κλάδος αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες κατά το 2022. Με τη συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας αναδύθηκαν νέα μέσα μεταφοράς όπως τα αυτόνομα οχήματα, ηλεκτρικά ποδήλατα, σκούτερ, πατίνια και άλλες συσκευές προσωπικής κινητικότητας. Τα λιγοστά δεδομένα δεν επιτρέπουν στις ασφαλιστικές τον ακριβή υπολογισμό ρίσκου αυτών των τεχνολογιών και επιβάλλεται να είναι έτοιμες να προσφέρουν αυτήν την κάλυψη, ανταποκρινόμενες στα δεδομένα της εποχής.

Ψηφιοποίηση και νέα δεδομένα

Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε και να δώσουμε έμφαση το 2022, όσον αφορά τον τομέα δραστηριοποίησής σας;

Η τεχνολογία αλλάζει σημαντικά τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Η ψηφιοποίηση τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μεταμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το επιχειρείν. Η σύγχρονη εποχή που προδιαγράφεται θα επηρεάσει θετικά τον ασφαλιστικό κλάδο.

Οι υπηρεσίες θα είναι πιο προσωποπαγείς, πιο μετρήσιμες, προσαρμοσμένες στην καθημερινότητα του καθενός. Οι σύγχρονοι τρόποι εξυπηρέτησης αναμένεται προσδώσουν απεριόριστες διαδικτυακές δυνατότητες που θα εστιάζουν περισσότερο στον άνθρωπο και τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του.

70 χρόνια Γενικές Ασφάλειες

Τι να αναμένουμε από την εταιρεία σας το 2022; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Στις Γενικές Ασφάλειες, έχοντας πάντα στο επίκεντρο της λειτουργίας μας τον πελάτη, συνεχίζουμε με σταθερά βήματα προς τη νέα εποχή, κατοχυρώνοντας τον ηγετικό μας ρόλο στην ασφαλιστική βιομηχανία, έχοντας ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μία ιστορία 70 χρόνων και τον επαγγελματισμό του έμπειρου και καταρτισμένου προσωπικού μας. Σε αυτό το πλαίσιο, εργαζόμαστε για να εδραιώσουμε και να διευρύνουμε την ηγετική μας θέση και να εντείνουμε την αναπτυξιακή μας πορεία.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΣΑΕΚ (Ιαν-Ιουν, 2021) όχι μόνο καταγράφουν σημαντική αύξηση στη προτίμηση των πελατών και στα Ασφάλιστρα της Εταιρείας αλλά επιβεβαιώνουν μέσω των μεριδίων αγοράς πως πρωταγωνιστούμε στο κλάδο μας. Η στρατηγική μας και η μακρόχρονη μας ιστορία επιβάλλουν να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την ανοδική μας πορεία.

Στα πλάνα μας είναι η συνεχής ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών και ευέλικτων καλύψεων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες ιδιωτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Η τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών μας αποτελεί προτεραιότητα και σε αυτό επενδύουμε αναπτύσσοντας περαιτέρω τα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης μας, ώστε οι πελάτες μας να συνεχίσουν απρόσκοπτα να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα.