Τρίζει επικίνδυνα τα δόντια της στην οικονομία η «Όμικρον»

Με το…αριστερό φαίνεται να μπαίνει για την οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα το 2022, καθότι η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον» επηρεάζει αρνητικά ζωτικούς τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Διαβάστε εδώ: Οι προκλήσεις για το «επιχειρείν» το 2022

Τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ αφήνουν ήδη έντονα τα σημάδια τους στους κλάδους που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται από αυτά, κάτι που διαφάνηκε εκκωφαντικά κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τομείς όπως η εστίαση, τα κέντρα διασκέδασης, η βιομηχανία των διοργανώσεων εκδηλώσεων, αλλά και των κινηματογράφων, πληρώνουν ήδη βαρύ τίμημα, βλέποντας τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται δραματικά.

Διαβάστε ακόμη:

Σε χειμερία νάρκη το εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας

Ι. Φιάκκου: Το πρότυπο και ο super ήρωας με τον οποίο ταυτίζομαι

The Ribeye Club: Με φιλοσοφία την μύηση του Κύπριου στο καλό κρέας

«Θα παραμείνει ελκυστικός προορισμός για headquartering η Κύπρος»

Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι από σήμερα ο τομέας της παροχής υπηρεσιών λειτουργεί με ποσοστό τηλεργασίας 40% του προσωπικού κάθε εταιρείας ή οργανισμού, την ώρα που η παρούσα εβδομάδα θεωρείται ως εξαιρετικά κρίσιμη σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων.

Μιλώντας το πρωί στην κρατική τηλεόραση, o γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου χαρακτήρισε ως εξαιρετικά δύσκολη την περίοδο που διανύουμε, εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, επικαλούμενος τοποθετήσεις ειδικών ότι ίσως έχουμε εισέλθει στην αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της πανδημίας, «το βαθύτερο σκοτάδι είναι λίγο πριν από το ξημέρωμα».

«Μπορεί να μην έχουμε lockdown, ωστόσο οδεύουμε σε de facto lockdown, αφού με 21 χιλιάδες κρούσματα σε μια εβδομάδα, είναι άνθρωποι που μαζί με τις επαφές τους δεν θα πάνε στις δουλειές τους. Αυτό είναι κάτι που πλήττει, τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα. Περνούμε μια οδυνηρή φάση για την οικονομία και για τις επιχειρήσεις, αλλά και ως κοινωνία γενικότερα», σημείωσε ο κ. Αντωνίου.

Για να υποδείξει, ωστόσο, ότι η ευελιξία και η ανθεκτικότητα που επέδειξαν μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις, δημιουργεί την ελπίδα και δίνει το δικαίωμα «να είμαστε θετικοί και ότι θα περάσουμε και αυτή τη δοκιμασία με τις λιγότερες το δυνατό αρνητικές επιπτώσεις».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της τηλεργασίας, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ υπενθύμισε πως οι επιχειρήσεις έμαθαν να λειτουργούν σε δύσκολες συνθήκες, έχοντας εδώ και καιρό δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές. «Υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την τηλεργασία εδώ και εβδομάδες. Όμως, υπάρχουν και αυτές που δεν μπορούν να την εφαρμόσουν, λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων τους», επισήμανε ο Μιχάλης Αντωνίου, τονίζοντας πως ως Κύπρος καταφέραμε να επιβιώσουμε σε καταστάσεις με 85% τηλεργασία. «Έχουμε την ευελιξία να προσαρμοστούμε, αλλά και τις υποδομές, πλέον δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων από το κράτος, ο κ. Αντώνιου επισήμανε πως γίνεται στη βάση καλού φιλτραρίσματος, κατά την έκφρασή του, τονίζοντας πως υπάρχει άριστη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ του εργοδοτικού κόσμου από την μια και των αρμόδιων υπουργείων, Οικονομικών και Εργασίας, από την άλλη.

Η εστίαση…

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΠΑΣΙΚΑ) Φάνος Λεβέντης, έκανε λόγο για τεράστιο πλήγμα το οποίο δέχθηκαν κατά την εορταστική περίοδο οι χώροι εστίασης και τα κέντρα αναψυχής, αφού η επισκεψιμότητά τους κινήθηκε σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα.

Εξαίρεση, σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, αποτέλεσαν τα υποστατικά στα ορεινά θέρετρα, τα οποία πήραν μια κάποια δόση ανάσας. Ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ επανέλαβε το αίτημα του Συνδέσμου για στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου από το κράτος και έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα πολλών εξ’ αυτών.