ΠΑΣΥΛΕ: Μονόδρομος τα μέτρα, κρέμονται από μια κλωστή οι επιχειρήσεις

Μονόδρομο χαρακτηρίζουν οι λιανέμποροι τα μέτρα σκληρού lockdown, τα οποία τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 26 Απριλίου, τονίζοντας την ανάγκη απευθείας στήριξης από το κράτος των επιχειρήσεων, η επιβίωση των οποίων κρέμεται από μία κλωστή.

Επιστροφή στην κανονικότητα με εμβολιασμό
Μιλώντας στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου επεσήμανε ότι αν και οι αποφάσεις είναι σκληρές, εντούτοις δεν υπήρχε άλλη επιλογή. «Εδώ που φτάσαμε, αντιλαμβανόμαστε και και αναγνωρίζουμε ότι το υπέρτατο αγαθό είναι η υγεία. Τα αναποτελεσματικά μέτρα, η απειθαρχία μίας μειοψηφίας και οι σχετικά αργοί ρυθμοί εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού οδήγησαν σε αυτά τα σκληρά μέτρα, όχι μόνο για το λιανεμπόριο, αλλά και για την οικονομία και τη κοινωνία», ανέφερε σχετικά.

Τόνισε ακόμα ότι η περίοδος του επερχόμενου lockdown αποτελεί ευκαιρία για επιτάχυνση των ρυθμών εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι το τέλος της πανδημίας και η επιστροφή στην κανονικότητα για το λιανικό εμπόριο, την οικονομία και την κοινωνία θα έρθει μόνο με τον μαζικό εμβολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε καθεστώς lockdown το «επιχειρείν»- Κλείνουν ζωτικοί τομείς της οικονομίας

Με τεστ, εμβόλιο ή αντισώματα σε εστιατόρια, υπεραγορές και καταστήματα

Χ. Αγκαστινιώτης: Σκληρά, αλλά αναγκαία τα μέτρα

Φάνος Λεβέντης: Το μέγεθος της ζημιάς μεγαλώνει

Όλα κρέμονται από μία κλωστή
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί τη δεύτερη πιο εμπορική περίοδο της χρονιάς, μετά τα Χριστούγεννα, κατά την οποία οι καταστηματάρχες θα έπαιρναν μία μικρή οικονομική ανάσα.

Εκφράζοντας τους προβληματισμούς του για την πορεία του λιανεμπορίου, ο κ. Αντωνίου τόνισε την ανάγκη πραγματικής οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων από το κράτος. «Εδώ και 13 μήνες στηρίζεται η απασχόληση, αλλά πλέον τα πράγματα είναι οριακά, καθώς η επιβίωση των επιχειρήσεων κρέμεται από μία κλωστή», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, εξηγώντας ότι αν δεν επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, τότε τα σχέδια στήριξης απασχόλησης δεν θα έχουν καμία ουσία.

Πραγματικές διευκολύνσεις και περίοδος χάριτος
Χαιρετίζοντας την πρόσφατη έγκριση νομοσχεδίου κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρηματικά δάνεια, ο Μάριος Αντωνίου χαρακτήρισε αναγκαίο κακό την πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πραγματικών διευκολύνσεων και περιόδου χάριτος από τις τράπεζες.

«Με κλειστά καταστήματα και χωρίς τζίρο, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, την ίδια ώρα που συσσωρεύτηκαν ενοίκια, φορολογίες και στοκ που είχε παραγγελθεί», τόνισε σχετικά, εξηγώντας ότι, πέραν του δανεισμού, σημασία έχει η απευθείας στήριξη επιχειρήσεων από το κράτος.