Μ. Αντωνίου: Μην ανοίγετε το λιανεμπόριο σε δόσεις

Σταδιακή αναμένεται να είναι η επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου με επαναλειτουργία συγκεκριμένων καταστημάτων, τουλάχιστον κατά την πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, που τοποθετείται στις αρχές Φεβρουαρίου, επιφέροντας έτσι έντονες αντιδράσεις στο υπόλοιπο λιανεμπόριο.

Έπειτα από τις εισηγήσεις της συμβουλευτικής επιστημονικής ομάδας, η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται σε άνοιγμα μικρών καταστημάτων μέχρι 500 τ.μ., αποκλείοντας από το πρώτο στάδιο χαλάρωσης τα πολυκαταστήματα και τα κλειστά εμπορικά κέντρα (malls).

Άνισος ανταγωνισμός και καταστήματα δύο ταχυτήτων
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι δεν δύναται το λιανικό εμπόριο να ανοίγει σταδιακά και σε δόσεις.

Διαβάστε ακόμα: Επιπλέον θωράκιση με €1,3 δις

«Η επαναλειτουργία με δόσεις του λιανικού εμπορίου δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ίση μεταχείριση και τον ίσο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων», επεσήμανε ο κ. Αντωνίου, εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται καταστηματάρχες δύο ταχυτήτων.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο καθολικό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα, με ταυτόχρονη επαναλειτουργία καταστημάτων σε εμπορικές οδούς, πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, διερωτήθηκε γιατί στην Κύπρο να καταγράφεται αυτή η «πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία», όπως τη χαρακτήρισε, δεδομένου ότι στις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ έχει επαναλειτουργήσει ή βάλει λουκέτο την ίδια περίοδο ολόκληρο το λιανεμπόριο.

Διαβάστε ακόμα: Αργεί το νέο Jumbo στη Λευκωσία

Δώστε επιλογές για να αποφύγουμε τον συνωστισμό
Οι λιανέμποροι εντός malls και πολυκαταστημάτων αδυνατούν να αντιληφθούν τη λογική της απόφασης που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη σε εμπορικά καταστήματα αποτελεί διακίνηση σύντομης διάρκειας, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις διασφαλίζεται η αναλογία του ενός ατόμου ανά δέκα τ.μ.

Ο γγ του ΠΑΣΥΛΕ τόνισε την ανάγκη να δοθούν περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές, με το άνοιγμα όλων των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο και στις αρχές Ιανουαρίου σε εμπορικές οδούς.

«Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι περιορίζοντας τις επιλογές των καταναλωτών, ελλοχεύει ο κίνδυνος συνάθροισης και συνωστισμού σε συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους», ανέφερε σχετικά, σημειώνοντας ότι με τέτοιου είδους αποφάσεις δημιουργείται αναστάτωση στο λιανεμπόριο και προκύπτουν καταστηματάρχες δύο ταχυτήτων.

Πρόταση για ένα άτομο ανά 25 τ.μ.
Έκκληση προς την κυβέρνηση έστω και την υστάτη απευθύνει ο ΠΑΣΥΛΕ προκειμένου να γίνουν δεύτερες σκέψεις και να ανοίξει καθολικά το λιανικό εμπόριο, όπως έγινε στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που οι εξηγήσεις των ειδικών ενώπιον της πρόσφατης συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για τους λόγους κλεισίματος των malls δεν φαίνεται να έπεισαν τους λιανέμπορους.

Με τα εμπορικά καταστήματα στα κλειστά malls να έχουν απωλέσει τις πιο εμπορικές περιόδους του 2020, όπως το Πάσχα, τον Δεκέμβριο (τον πιο εμπορικό μήνα του έτους), το Black Friday σε Λεμεσό και Πάφο, αλλά και τον φετινό Ιανουάριο που αποτελεί τον κατεξοχήν μήνα των ξεπουλημάτων, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια τόσο των καταστηματαρχών όσο και των ιδιοκτητών είναι δεδομένη.

Στο πλαίσιο αυτό καταβλήθηκαν αρκετές προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις, με εισηγήσεις για επιπλέον μέτρα ασφάλειας σε μία προσπάθεια να δοθεί το πράσινο φως για επαναλειτουργία πολυκαταστημάτων ή καταστημάτων εντός εμπορικών κέντρων.

Μία από τις εισηγήσεις ήταν η μείωση του αριθμού παρουσίας επισκεπτών, με αύξηση της αναλογίας από το ένα άτομο ανά δέκα τ.μ. ωφέλιμου χώρου στο ένα άτομο ανά 25 τ.μ., ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, οι διαχειριστές των κλειστών εμπορικών κέντρων της Κύπρου είχαν προτείνει, μεταξύ άλλων, όπως επωμιστούν το κόστος της τοποθέτησης αστυνομικής δύναμης σε όλους τους χώρους των malls, με στόχο να διασφαλιστεί στον μέγιστο βαθμό η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.