Πού επενδύθηκαν τα χρήματα των κυπριακών ταμείων προνοίας

Η ένταξη των ταμείων προνοίας σε πολύ-επιχειρησιακά ταμεία εντός της επόμενης πενταετίας θα είναι η μελλοντική τάση στην Κύπρο, σύμφωνα με την Έρευνα Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών του 2020 που αφορά Κυπριακά Ταμεία Προνοίας. Σύμφωνα με την έρευνα της Aon, το 40% της αγοράς έχει θέσει ως άμεσο στόχο την ένταξη σε πολύ-επιχειρησιακό ταμείο, για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και αποτελεσματικότερης διαχείρισης εξόδων. 

Διαβάστε ακόμα:
Brand stories: Οι ιστορίες τριών εκ των κορυφαίων μαρκών
Ποιοι αριθμοί κρύβονται πίσω από τις ασφαλιστικές
Galatariotis Motors: Ανεβάζει ταχύτητα με την απόκτηση της HONDA

H νέα τάση είναι εμφανής και από το ότι πλέον το 76% τάσσεται θετικά απέναντι στην ενοποίηση ταμείων/ ένταξη σε πολύ-επιχειρησιακά ταμεία, από 48% το 2016 και 31% το 2013.

Κύριοι παράγοντας για την πιο πάνω πρόθεση των κυπριακών ταμείων προνοίας είναι οι αυξημένες υποχρεώσεις για συμμόρφωση με τη νέα νομοθεσία (38%) και η ανάγκη παροχής καλύτερων αποτελεσμάτων στα μέλη (19%). Άλλοι παράγοντες είναι το αυξημένο κόστος διαχείρισης λόγω των αυξημένων απαιτήσεων και ο αυξημένος χρόνος και πόροι για τη λειτουργεία του ταμείου.
 

Θέλουν περισσότερο χρόνο με υπαλλήλους
Το 50% των ερωτηθέντων θα ήθελαν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε επικοινωνία με τους υπαλλήλους σχετικά με τα οφέλη από τις εισφορές ενώ εξίσου υψηλά είναι και τα ποσοστά των ερωτηθέντων που θα ήθελαν να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στη στρατηγική και τις επενδύσεις.

Σε σχέση με τις πιθανές απαντήσεις που δόθηκαν, η διαχείριση των ταμείων φαίνεται να αποσπά το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου των διαχειριστών. 

Το μέγεθος των ταμείων
Για το 75% της αγοράς ο αριθμός των μελών ανά ταμείο είναι χαμηλότερος των 200. Συγκεκριμένα το 12% αφορά ταμεία με 20 μέλη και κάτω, το 21% ταμεία με 20-50 μέλη, το 21% ταμεία με 50-100 μέλη και το υπόλοιπο 21% ταμεία με 100-200 μέλη.

Όσον αφορά το 25% της αγοράς με ταμεία άνω των 200 μελών διαχωρίζεται ως εξής: 4% με 200-300 μέλη, 4% με 400-500 μέλη και 17% με 500 μέλη και πάνω.

 

Παράλληλα, για το 75% της αγοράς η αξία του ενεργητικού ανά ταμείο είναι χαμηλότερη των €15 εκ.

Για το 25% της αγοράς η αξία του ενεργητικού είναι κάτω από το €1 εκ., για το 29% είναι €1-5 εκ., για το 8% είναι τα €5-10 εκ. και για το 13% τα €10-15 εκ. Αναφορικά με το 25% των ταμείων προνοίας με ενεργητικό που υπερβαίνει τα €15 εκ., διαχωρίζεται σε 8% με ενεργητικό €15-50 εκ. και 4% με €100 εκ. και άνω. Σημειώνεται ότι για το υπόλοιπο 13% δεν υπάρχουν στοιχεία.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, τα κεφάλαια των συμμετεχόντων επενδύθηκαν κυρίως σε μετρητά, ομόλογα και μετοχές, με το μέσο χαρτοφυλάκιο να είναι επενδυμένο κατά 64% σε μη αναπτυξιακές επενδυτικές κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι, η έρευνα περιλαμβάνει απαντήσεις από Ταμεία με 21 χιλιάδες μέλη και €500 εκ. σε σύνολο αποθεματικού. Η έρευνα επικεντρώνεται σε Εταιρικά και Βιομηχανικά Ταμεία Προνοίας που εδρεύουν στην Κύπρο. Έχουν εξαιρεθεί τα Σχέδια Συντάξεων των Δημοσίων Υπαλλήλων, των Ημικρατικών Οργανισμών και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.