Έρχεται νέο σχέδιο επιχορήγησης για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Η Κύπρος πέτυχε λύσεις ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των στόχων της ΕΕ για μείωση των ρύπων στις αερομεταφορές, όπως δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Αναφερόμενος στη διακήρυξη αεροπορικής συνδεσιμότητας μέχρι το 2027 σε επίπεδο ΕΕ, ανέφερε ότι μετά από μελέτη και σχετικές προτάσεις η Κύπρος πέτυχε λύσεις που εγκρίθηκαν με αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της Κύπρου και των νησιωτικών περιοχών.

Συγκεκριμένα θα επιδοτείται 100% η διαφορά της τιμής του συμβατικού καυσίμου και του βιοκαυσίμου, με παροχή δωρεάν δικαιωμάτων εμπορίας ρύπων για αεροπορικές εταιρείες. Υπήρξαν επίσης όπως είπε, κάποιες εξαιρέσεις για τον ανεφοδιασμό των αεροπορικών εταιρειών για χώρες όπως η Κύπρος και η Μάλτα, ενώ υπήρξε δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ετοιμάσει έκθεση για τις επιπτώσεις της πολιτικής της για τους ρύπους στη συνδεσιμότητα των νησιών το 2027.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε περαιτέρω ότι η φιλελευθεροποίηση των υπηρεσιών εδάφους στα αεροδρόμια επέφερε ένα όφελος στις αεροπορικές εταιρείες λόγω της μείωσης του κόστους κατά 50%. Τόνισε τα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή των νέων σχεδίων κινήτρων ύψους 165 εκ. ευρώ για το 2023-27 και είπε ότι τα τρία αεροπλάνα που ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν βάση στην Κύπρο θα φέρουν αύξηση 1,3 εκ θέσεων.

Λόγω αυτών των εξελίξεων είπε, στην Κύπρο δεν υπήρξε αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων όπως σε άλλες χώρες.

Στόχος, ανέφερε είναι η αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 52% μέχρι το 2027 από τα 9 εκατ. ευρώ στα 13,7 εκατ. το 2027.

Σημείωσε ότι όσον αφορά τα αεροπορικά δρομολόγια υπήρχαν 145 δρομολόγια για το 2022 συν επτά που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές μέρες. Έκανε επίσης λόγο για αυξητικά τάση στις κρουαζιέρες που από 9 χιλιάδες κρατήσεις το 2019 έφτασα 188 χιλιάδες το 2022, ενώ για το 2023 υπάρχουν κλήσεις για 207 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σε σχέση με 106 το 2019.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάπτυξη του λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας, μιας επένδυσης 1,2 δις. ευρώ και είπε ότι τα οφέλη θα φτάνουν στα 120 εκ. ευρώ ανά έτος, θα δημιουργηθούν 600 θέσεις ελλιμενισμού και 4000 θέσεις εργασίας.

Αυξημένος ο προϋπολογισμός για το 2023

Ο  Υπουργός ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός για το 2023 ανέρχεται στα 469,45 εκ. ευρώ  στα οποία περιλαμβάνονται 35 εκ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενα έργα, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει αυξητική τάση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου που από το 2015 που φτάνει περίπου στο 82%.

«Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη μπορεί να υπερηφανεύεται ότι υλοποιεί τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή πολιτική που είχε ποτέ η χώρα μας και για το ότι σημαντικά και πολυαναμενόμενα έργα και επενδύσεις, τα οποία είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα οποία ήταν απαίτηση των τοπικών κοινωνιών σε όλες τις επαρχίες για δεκαετίες, είναι προς υλοποίηση», είπε.

Σημείωσε ότι το σύνολο των αναπτυξιακών έργων που ολοκληρώθηκαν ή είναι υπό εκτέλεση και υπό προκήρυξη είναι 1,78 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός έργων στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το 2022-26 είναι 143, 8 εκ ευρώ από τα οποία 89 εκ. αφορούν το Υπουργείο Μεταφορών και 54,8 εκ αφορούν άλλα Υπουργεία.

Ανέφερε ακόμα ότι το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών αναμένεται να ξεπεράσει το 82% το 2022 που είναι από τα πιο ψηλά ποσοστά των τελευταίων χρόνων.

Αναφερόμενος στα κυριότερα έργα υπό εκτέλεση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον αυτοκινητόδρομο Αστρομερίτη – Ευρύχου, στον αυτοκινητόδρομο Πόλης – Πάφου, στον Περιμετρικό Λευκωσίας, στο σύστημα φωτοεπισήμασνης, στους δρόμους Λάρνακας – Δεκέλειας και Δερύνειας Σωτήρας.

Ανάμεσα στα κυριότερα έργα που αναμένεται να προκηρυχθούν το 2023, το νέο κέντρο μεταναστών στις Λίμνες, τα κτήρια που θα στεγάσουν τα τρία Υπουργεία Εσωτερικών, Ενέργειας και Μεταφορών, το κρατικό χημείο, το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας και το έργο επίλυσης των καθιζήσεων στο Πισσόυρι και η δεύτερη φάση του περιμετρικού.

Επίσης είπε ότι το έργο για το νέο Κυπριακό Μουσείο με κόστος 144 εκ. ευρώ θα προκηρυχθεί και θα υπογραφεί πριν το τέλος του έτους, ενώ το έργο για τον αυτοκινητόδρομο Παλαιχωρίου – Λευκωσίας θα υπογραφεί τέλη Ιανουαρίου.

Ακόμα στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης θα εφαρμοστούν ευφυή συστήματα μεταφορών, θα δημιουργηθεί υποδομή επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ρύθμιση της σχετικής αγοράς με 10 διπλά σημεία ταχείας επαναφόρτισης και 1000 σημεία επαναφόρτισης μέχρι το 2026. Επίσης θα γίνουν έργα βιώσιμης κινητικότητας ενώ προωθείται η ηλεκτροκίνηση στο δημόσιο τομέα με αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Νέα σχέδια για επιχορήγηση και απόσυρση οχημάτων

Ο Υπουργός εξήγγειλε επίσης νέο σχέδιο επιχορήγησης για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ύψους 30 εκ. που θα προκηρυχθεί τις επόμενες εβδομάδες και σχέδιο απόσυρσης ρυπογόνων οχημάτων ύψους 15 εκ. ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι για το νέο σχέδιο ηλεκτροκίνησης αλλάζει η διαδικασία και οι ενδιαφερομένοι θα πρέπει να επισυνάψουν βεβαίωση από εισαγωγείς ότι ενημερώθηκαν για τις τιμές, αφού στα προηγούμενα σχέδια προχώρησαν σε υλοποίηση μόνο ένα ποσοστό 20-25%.

Στόχος, όπως ανέφερε ο υπουργός είναι το 2035 όλες οι νέες εγγραφές να είναι ηλεκτρικά οχήματα.

Όσον αφορά τις δημόσιες επιβατικές μεταφορές αναφέρθηκε σε νέες συμβάσεις σε όλες τις επαρχίες, νέα λεωφορεία, αύξηση συχνότητας δρομολογίων.

Είπε επίσης ότι στο κυκλοφοριακό πρόβλημα αναμένεται να συμβάλει ο περιμετρικός δρόμος με μείωση κατά 25% των οχημάτων, το ευέλικτο ωράριο στο δημόσιο που θα είναι μεταξύ 7-9 π.μ., η διεύρυνση της εφαρμογής της μεταφοράς μαθητών με λεωφορεία από πόρτα σε πόρτα, το νέο σύστημα περιφερειακού ελέγχου της κυκλοφορίας και η εισαγωγή ευφυών συστημάτων μεταφορών.

Αναφέρθηκε ακόμα σε πρόγραμμα 72 εκ. για στέγαστρα σε στάσεις λεωφορείων για το οποίο ολοκληρώνεται η προσφορά.

Είπε επίσης ότι στις δημόσιες μεταφορές υπήρξαν 22 εκ. διακινήσεις το 2019 και αναμένεται να ξεπεραστούν οι 24 εκ. διακινήσεις το 2022.

Το σύστημα φωτοεπισήμανσης λύση για τα δυστυχήματα

Όσον αφορά την οδική ασφάλεια αναφέρθηκε σε μέτρα όπως στην εγκατάσταση συστημάτων φωτοεπισήμανσης σε όλες τις πόλεις, το όχημα σκαναρίσματος οδικού δικτύου, την εφαρμογή fix Cyprus, την έναρξη περιοδικού ελέγχου για μοτοποδήλατα και μοτοσυκλέτες και την προώθηση διάφορων νομοθετικών ρυθμίσεων που εκκρεμούν στον Επιτροπή Μεταφορών.

Ανέφερε ότι στη Λευκωσία έπαιξε το ρόλο του το σύστημα φωτοεπισήμανσης στη μείωση των παραβιάσεων και των δυστυχημάτων και τώρα αναμένονται τα ίδια αποτελέσματα και για τις άλλες επαρχίες. Όσον αφορά τις κινητές κάμερες, ανέφερε ότι θα ανακοινώνονται τα δίκτυα στα οποία θα υπάρχουν για να είναι ο κόσμος προσεχτικός.