Μάστιγα οι φοιτητές, οικιακές βοηθοί και οι… νεόνυμφοι μετανάστες

Μάστιγα έχει καταντήσει για την Κυπριακή Δημοκρατία, η προσέλευση των μεταναστών από τρίτες χώρες που έρχονται στο νησί με πρόφαση την εκπαίδευση ή την εξεύρεση εργασίας.

Οι περισσότεροι μετανάστες φτάνουν στην Κύπρο με νόμιμο τρόπο, με αποτέλεσμα να αιτούνται πολιτικό άσυλο. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, οι υπό εξέταση αιτήσεις αυτή τη στιγμή, ανέρχονται στις 2000, ενώ συνολικά το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ενώπιόν του, 13,500 αιτήσεις για άσυλο.

Οι μετανάστες φτάνουν στην Κύπρο είτε ως φοιτητές, είτε ως οικιακές βοηθοί και στο τέλος υποβάλλουν αίτηση για άσυλο, εγκαταλείποντας τις σπουδές και τις εργασίες τους και αιτούνται άσυλο. Παράλληλα, αρκετοί είναι αυτοί που φτάνουν στην Κύπρο, ώστε να τελέσουν εικονικούς γάμους, με ευρωπαίους πολίτες.

Το προσωπείο της εκπαίδευσης
Με προσωπείο την εκπαίδευση έρχονται στην Κύπρο οι περισσότεροι μετανάστες, διογκώνοντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα.

Οι περισσότεροι αιτητές ασύλου επιλέγουν να δηλώσουν πως φτάνουν στο νησί ως φοιτητές, παρουσιάζονται βέβαια και πλαστά έγγραφα, καθώς εκεί που δεν διεξάγονται εξετάσεις, δεν είναι εύκολος ο έλεγχος της γνησιότητας των εγγράφων.

Έτσι, πολλοί φοιτητές, αφού εξασφαλίσου άδεια διαμονής, εγκαταλείπουν τις σπουδές τους και υποβάλλουν αίτηση για άσυλο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του, διόρισε Υπουργική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Υπουργούς Παιδείας, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για την επαναξιολόγηση των διαδικασιών έκδοσης αδειών εισόδου σε φοιτητές από τρίτες χώρες οι οποίοι φοιτούν ή πρόκειται να φοιτήσουν σε Ιδιωτικά Πανεπιστήμια ή Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Υπουργική Επιτροπή, μεταξύ άλλων, εισηγήθηκε κάποια μέτρα, ώστε να μπορούν να αξιολογούν τους υποψήφιους φοιτητές.
Τα μέτρα αυτά είναι:

(α) Οι υποψήφιοι αλλοδαποί φοιτητές των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και των Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΙΣΤΕ) θα πρέπει να  κατέχουν Απολυτήριο με γενικό βαθμό τουλάχιστον 50/100 και με βαθμό στην αγγλική γλώσσα τουλάχιστον 50/100 ή να κατέχουν απολυτήριο με γενικό βαθμό τουλάχιστον 50/100  και να έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον τον βαθμό (5) στην αγγλική εξέταση IELTS ή να έχουν επιτύχει σε άλλη διεθνή εξέταση αγγλικών. 

(β) Οι υποψήφιοι φοιτητές από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν θα πρέπει να αξιολογούνται με συνέντευξη μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype), στην επί τόπου παρουσία της Ομάδας Ελέγχου στην Κύπρο και στην παρουσία εκπροσώπου των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Οι συνεντεύξεις αυτές να πραγματοποιούνται στα Προξενεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ντάκα και στο Ισλαμαμπάντ. Η απόφαση για διεξαγωγή συνεντεύξεων μέσω Skype στους υποψήφιους φοιτητές από την Μπαγκλαντές και το Πακιστάν κρίθηκε επιβεβλημένη εξαιτίας του μεγάλου αριθμού φοιτητών από τις χώρες αυτές, οι οποίοι έχουν προβεί σε πράξεις ανάρμοστες με τη φοιτητική τους ιδιότητα.  

(γ) Οι υποψήφιοι φοιτητές από την Ινδία, οι οποίοι πληρούν τα εκπαιδευτικά κριτήρια και τα έγγραφα τους πιστοποιήθηκαν μέσω της διαδικασίας Apostille, δύνανται να εξασφαλίσουν άδεια εισόδου, χωρίς τη διαδικασία των συνεντεύξεων, υπό τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

     (i)   Οι ΙΣΤΕ εγγράφουν υποψήφιους φοιτητές από την Ινδία σε ποσοστό μόνο μέχρι και το 10% της εγκεκριμένης από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) χωρητικότητας της Σχολής ανά εξάμηνο, με ανώτατο αριθμό τους 60 φοιτητές. 

     (ii)  Οι υποψήφιοι φοιτητές καταβάλλουν το ποσό των € 3.000 έναντι του συνολικού ποσού των απαιτούμενων διδάκτρων, πριν την έκδοση της άδειας εισόδου. 

     (iii)   Οι υποψήφιοι φοιτητές υπογράφουν Υπεύθυνη Δήλωση ότι έχουν λάβει γνώση των προϋποθέσεων της ιδιότητας του φοιτητή και ότι είναι ενήμεροι ότι στην Κύπρο δεν θα τους επιτραπεί οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, εκτός και αν παραχωρηθεί σχετική άδεια από τις Αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας και παρέλθουν έξι μήνες από την ημερομηνία άφιξής τους στη Δημοκρατία.

     (iv)  Οι φοιτητές που καταγγέλλονται από Λειτουργούς του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα για παράνομη εργασία ή καταδικάζονται για εικονικό γάμο απελαύνονται από την Κύπρο και το Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο οποίο φοιτούν, υποχρεούται να αναλάβει τα έξοδα επαναπατρισμού τους.

Πόσοι είναι οι φοιτητές από τρίτες χώρες φοιτούσαν στα κυπριακά πανεπιστήμια
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, και με βάση τα στοιχεία που αποστέλλονται δύο φορές το χρόνο από τις Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΙΣΤΕ) στο Υπουργείο, διαφαίνεται ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 φοιτούσαν στις ΙΣΤΕ, 6634 φοιτητές από τρίτες χώρες.   Σημειώνεται, ότι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια φοιτούσαν κατά την ίδια χρονική περίοδο 2385 φοιτητές από τρίτες χώρες.

Οι «οικιακές βοηθοί»
Ένας άλλος τρόπος, που έχει καταντήσει μάστιγα, για να έρθουν στην Κύπρο οι μετανάστες, είναι η δουλειά. Συνήθως, οι περισσότεροι που έρχονται στην Κύπρο για αυτό το λόγο είναι γυναίκες και έρχονται στην Κύπρο με το πρόσχημα των οικιακών βοηθών.

Ο αριθμός των γυναικών, που φτάνουν στην Κύπρο από τρίτες χώρες, αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των εγγεγραμμένων οικιακών βοηθών στην Κύπρο ανέρχεται στις 35,000. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Εσωτερικών, μελετά 2000 αιτήσεις, για άσυλο, ενώ στο σύνολο έχει στα χέρια του 13,500 αιτήσεις.

Ωστόσο, αρκετές από αυτές, ενώ φτάνουν στην Κύπρο για να δουλέψουν, αιτούνται άσυλο, με αποτέλεσμα να οι λίστες να αναγράφουν αριθμούς που δεν ταιριάζουν με την πραγματικότητα.

Παράλληλα, αρκετές από αυτές, αφού φτάσουν στην Κύπρο και ξεκινήσουν κανονικά δουλειά, σε κάποια φάση αποφασίζουν να εξαφανιστούν ή να μεταβούν στα κατεχόμενα, ωστόσο δεν ενημερώνουν τους εργοδότες τους, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημερώνουν τις Αρχές και τις δηλώνουν ελλείπουσες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ενώπιόν τους οι αρμόδιοι, αυτή τη στιγμή ο αριθμός των οικιακών βοηθών, που είναι δηλωμένες ελλείπουσες, ανέρχεται στις 8,5 χιλιάδες.

Οι εικονικοί γάμοι
Η πλειοψηφία των μεταναστών που φτάνουν στην Κύπρο, έρχονται στην Κύπρο, ώστε να αποκτήσουν άμεσα άδεια παραμονής, μέσω των εικονικών γάμων.

Η πλειοψηφία των ατόμων τελούν εικονικούς γάμους, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, φτάνουν στην Κύπρο από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Ινδία και το Νεπάλ. Οι γάμοι, όπως σημειώνει το Υπουργείο Εσωτερικών, συνήθως τελούνται στα Δημαρχεία Αραδίππου και Λευκωσίας.

Συνήθως, οι μετανάστες τελούν τους γάμους με ευρωπαίους πολίτες από τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Πορτογαλία. Μάλιστα, μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών λειτουργούν μέσω κυκλωμάτων και με την τέλεση του γάμου, αποχωρούν από την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών