Σοβαρές ανησυχίες προκαλούν στην ΕΕ οι τουρκικές επιθετικές δηλώσεις για την Ελλάδα

Τα όποια ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να επιλύονται με τρόπο ειρηνικό, μέσω καλόπιστου διαλόγου, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο, σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, μεταξύ άλλων και του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν.

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Στάνο σε γραπτή δήλωσή του, σε συνέχεια προφορικής δήλωσης το μεσημέρι, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να εργαστεί για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προβληματισμό εκφράζει η Λευκωσία για όξυνση τουρκικής ρητορικής και απειλές Ερντογάν

«Οι συνεχείς εχθρικές δηλώσεις της της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού προκαλούν σοβαρές ανησυχίες και έρχονται σε πλήρη αντίθεση τη σοβαρή ανάγκη να υπάρξουν προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση της έκκλησης των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2021 και του Ιουνίου του 2022», ανέφερε ο κ. Στάνο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει πως οι διαφορές πρέπει να τυγχάνουν ειρηνικής διευθέτησης, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ζωτικών και νόμιμων συμφερόντων των χωρών», επεσήμανε.

«Οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν. Η εμπλοκή σε έναν ουσιαστικά και ειλικρινή διάλογο είναι απαραίτητη για την εκτόνωση της έντασης, την προώθηση της αλληλοκατανόησης και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει πως προσδοκία της είναι όπως η Τουρκία εργαστεί σοβαρά για την αποκλιμάκωση της έντασης κατά τρόπο βιώσιμο προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους Τορναρίτης και Προύντζος-Το όραμα τους για τον δήμο Λευκωσίας
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»