ΒΙΝΤΕΟ: Θρίλερ στον αέρα-Ελληνικά F-16 σηκώθηκαν για λιβανέζικο Airbus που δεν απαντούσε στον ασύρματο

Ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κλήθηκε να αναγνωρίσει πτήση επιβατικού αεροσκάφους, η οποία πετούσε πάνω από την Ελλάδα χωρίς να ανταποκρίνεται στις κλήσεις στον ασύρματο.

Το περιστατικό αφορούσε την πτήση ME242 της Middle East Airlines (MEA), ένα Airbus με 145 επιβάτες, από τη Μαδρίτη στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με τον λογαριασμό @Intel_Sky στο Twitter, ο οποίος ειδικεύεται στην παρακολούθηση αεροσκαφών της πολιτικής και της πολεμικής αεροπορίας, το περιστατικό συνέβη στις 10 Αυγούστου και ενώ το λιβανέζικο αεροσκάφος κινούνταν μσε ελληνικό FIR, κανονικά σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης.

 

Ωστόσο ο πιλότος του επιβατικού, ο οποίος φέρεται να είναι ο Αμπέντ αλ Χουτ, γιος του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της MEA (Middle East Airlines), αμέλησε να προσαρμόσει τη συχνότητα του ασυρμάτου και έτσι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις κλήσεις από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Όταν επανειλημμένες κλήσεις δεν είχαν ανταπόκριση, οι αρχές του NATO σήμαναν συναγερμό (Code Renegade) και ειδοποίησαν τις ελληνικές. Δύο ελληνικά F-16 απογειώθηκαν τότε από τη Σούδα για να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν το αεροσκάφος.

Το εντόπισαν την ώρα που πετούσε πάνω από την Αργολίδα. Εκεί  οι χειριστές κοίταξαν στο cockpit και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τότε και ο πιλότος του λιβανέζικού αεροσκάφους απέκτησε πρόσβαση ξανά στον ασύρματο και διαβεβαίωσε ότι όλα είναι καλά.

Το Intel Sky αναφέρει μάλιστα ότι κάτοικοι της Αργολίδας ειδοποίησαν την Πυροσβεστική ότι άκουσαν περίεργες εκρήξεις.

Σε γραπτή δήλωση, το υπουργείο Δημοσίων Έργων και Μεταφορών του Λιβάνου δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι ο Αλ Χουτ πιλοτάριζε το αεροπλάνο. Δεν ανέφερε επίσης γιατί τα μαχητικά προσέγγισαν το αεροσκάφος της MEA, κάτι που φυσικά δεν συνηθίζεται χωρίς λόγο.

«Το λιβανέζικο αεροπλάνο επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές αεροναυτιλίας στην Ελλάδα δύο φορές όταν εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο, από τη συνήθη συχνότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη προσέγγισαν την πτήση της ΜΕΑ για να ρωτήσουν εάν υπήρξε έκτακτη ανάγκη. «Όταν η απάντηση ήταν αρνητική, ο κυβερνήτης του ελληνικού πολεμικού αεροσκάφους χαιρέτησε το λιβανέζικο αεροπλάνο και το τελευταίο συνέχισε την κανονική του πορεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Δειτε Επισης

Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Θρήνος για τον 33χρονο που πέθανε από ναυτική φωτοβολίδα-Είχε τραυματιστεί στο παρελθόν με παρόμοιο τρόπο
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Συγκλόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο η Καρυστιανού-«Να μην θαφτούν οι ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη»
Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ για τον θάνατο του 33χρονου από ναυτική φωτοβολίδα
Το χρονικό του θανάτου του 33χρονου από ναυτική φωτοβολίδα-Πώς έγινε το τραγικό δυστύχημα
Στο Ευρωκοινοβούλιο οι συγγενείς των θυμάτων της σύγκρουσης στα Τέμπη-Τι θα ζητήσουν
«Η φωτοβολίδα του διέλυσε το συκώτι»-Η μαρτυρία της μητέρας του 33χρονου Μανώλη που σκοτώθηκε
Τραγωδία στην Ελλάδα-Νεκρός 33χρονος από έκρηξη ναυτικής φωτοβολίδας
Εξελίξεις στην υπόθεση Όλιβερ-Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά φυσικού προσώπου